Horvát-magyar együttműködés a borturizmusban

12 4

Az Ázsiából érkező turisták közös beutaztatásában és a határon átnyúló borturizmusban keres együttműködési lehetőségeket a horvát és a magyar turisztikai ágazat.

 

Az elképzeléseket Zágrábban, a horvát és a magyar utazási irodák szövetségei, a Horvát Turisztikai Minisztérium (HTM), valamint az ENSZ Világturisztikai Szervezetének (UNWTO) képviselői által tartott találkozón ismertették.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke elmondta: Frano Matusic, a HTM államtitkára felvetette, hogy miután az év második felétől Zágrábot is napi repülőjárat köti majd össze Dubajjal, érdemes lenne közös turisztikai kínálatot nyújtania Magyarországnak és Horvátországnak. A Közel-Kelet legnagyobb repülőterén keresztül Ázsiából érkező, egyre növekvő számú utazó számára ugyanis ideális lehetne a magyar és a horvát turisztikai kínálatból összeállított csomag.

Ugyancsak együttműködést javasoltak a horvát és magyar borturizmusban, kihasználva, hogy a 23 magyarországi borvidék mellett a horvátországi Szlavóniában is kiváló borok készülnek. A találkozón ugyanakkor szó esett arról is, hogy a magyar és a horvát utazási szakma szeretné majd megosztani a tapasztalatait a jövő évtől életbe lépő, a szolgáltatáscsomagok értékesítését szabályozó új európai uniós direktíváról.

A zágrábi találkozón a két ország meghívására vett részt Somogyi Zoltán, az UNWTO főtitkárhelyettese, Frano Matusic, a horvát utazási irodák szövetségének (UHBA) elnöke, Erdei Bálint, a MUISZ elnöke, valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) vezetői. A megbeszélésre az adott apropót, hogy a MUISZ idén Horvátországban tartja éves közgyűlését.

(Forrás: MTI)