Rekord született a Zalai Borút Egyesület borversenyén

A már 12 alkalommal megtartott versenyen idén érkezett a legtöbb nevezés a szervezők ″asztalára″: 156-an tették próbára borukat, a zsűrinek így lehetősége nyílt a minták széles választékából kiválasztani a legjobbakat.

35 vörös, 114 fehér és 7 rozé bor (összesen mintegy húsz fajta) került a dr. Pálfi Dénes által vezetett zsűri elé, a Zalai Borút Egyesület tizenkettedik versenyén. Szőkéné Hajduk Andrea, a szervezet elnöke elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több horvát illetve szlovén termelő mintája vett részt a versenyen.

„Öröm számunkra, hogy ennyi gazda fontosnak tartja a megmérettetésünket. Ez azt jelenti, hogy mértékadó a versenyünk, melynek keretében kiváló szakemberek értékelnek. Tavaly egyébként kiváló volt a szőlőbor évjárat, tehát minden együtt van, ami szükségeltetik egy igazán jó borversenyhez”- mondta el Szőkéné Hajduk Andrea.

Hasonlóképpen gondolta a zsűri is, melynek döntése alapján a következő eredmények születtek: 2 nagyarany, 46 arany, 66 ezüst, 37 bronz, hat oklevél. A versenyből minőségi okok miatt egyetlen mintát zártak ki. Az elismeréseket május 10-én Tótszentmártonban, szakmai rendezvény keretében adják majd át.

A szlovén–magyar határon átnyúló pályázati program keretében folytatódik a munka a városban. A megnyert összegből termelői piac nyílik a kisszentgróti Civil Turisztikai Centrum udvarán. Baracskai József polgármester pedig köszöntőjében arról beszélt, hogy a zalaszentgróti részen egykor nagy mennyiségben termelt saszla szőlőt szeretnék újra „honosítani”, egyúttal tervbe vették egy saszla fesztivál létrehozását is.
(forrás: zalaihirlap.hu)