Mindenkor. De néha a sörbe is kerülhet bor. Két ilyen különlegességet kóstoltunk.
A dán Mikkeller sörfőzde Riesling People nevű söre egy árpa-, rozs- és búzamalátával, valamint zabpehellyel készített felső erjesztésű India Pale Ale (IPA), amelyet a moseli Weingut Meierertől származó 2 százaléknyi hozzáadott rizlingszőlővel bolondítottak meg. Ez a hagyományosan testes, gyümölcsösen észteres alapsört csodálatosan könnyeddé tette, a hagyományos komlós keserűség helyett itt a vidám szőlőlé dominálta az ízeket.
A második ital igazi nehézsúlyú versenyző volt: a Russian Imperial Stout egy nagyon sűrű (jelen esetben 22 százalékos szárazanyag-tartalmú), karamellmaláták által dominált, magas (10% feletti) alkoholtartalmú sörfajta, amelynek többéves érlelési potenciálja van. A budapesti Monyo sörfőzde kiváló dolgozatokat készít a témában, a X. Borefts Bier Festivalra készített, Hungarian Terroir elnevezésű kísérletükben viszont csavartak egyet a recepten, és a Blaufränkisch Russian Imperial Stout 2018 esetében a Pfneiszl Birtokról származó kékfrankos-hordóban érlelték a lefőzött italt, emellett a Premium Selection Kékfrankos borból is adagoltak a sörhöz. Pfneiszl Birgit alkotása még a hordóban is dominánsnak bizonyult: az ital már illatában is erős boros jegyeket mutat, és a kékfrankos ízében is felülírja az édeskés malátás jegyeket. (Ez az ital már elfogyott a legtöbb kereskedőnél, de a főzde webshopjában a Hungarian Terroir egyéb tételei, így a 2017-es villányi Syrah-val, valamint a 2018-as villányi Merlot-val, illetve szekszárdi Kadarkával készült sörök még elérhetőek, ha valaki ki szeretné próbálni a boros söröket. Ráadásul mindegyik parafadugós palackban, és bolondos, egyedi címkével kapható.)