Tavaszi szakmai szeminárium

2023-04-26

Tavaszi Szakmai Szeminárium


6900 Ft

A rendezvényről

Az április 26-i badacsonyi szakmai szemináriumunk címe: „Borban az egészség”.  Szakmai partnerünk a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, az Intézet kollégáit kértük fel előadóknak. Az eseményt „Borban az egészség” címmel hirdettük meg, hiszen szeretnénk kiemelni és kommunikálni a bor egészségre gyakorolt jótékony hatásait! Kérjük azonban kedves olvasóinkat, hogy ne felejtsék el, hogy a borban csak akkor van egészség, ha a „Bort mértékkel” fogyasztják!

Ahogy korábban már beharangoztuk, a 40-60 fő részvételével tervezett szemináriumra 2023. április 26-án, szerdán 9:30 és 13:30 között kerül sor. Helyszíne a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete Badacsonyi Kutatóállomása, Badacsonytomaj.
A program során 4 szakmai előadást tervezünk a szakma legrangosabb szakértőinek bevonásával. A szeminárium második felében egy mesterkurzusra kerül sor, ahol a Badacsonyi Kutatóállomás mutatja be a régióra legjellemzőbb szőlőfajtákból készült borait. Hangsúlyt fektetünk a bio szemléletre és az egészséges borfogyasztásra, illetve a gasztronómiai szempontokra is, ezért helyi (lesenceistvándi) sajtmanufaktúra  által készített sajtokat is társítunk a kínált borok mellé.

A 9:30 és 13:30 óra közötti szakmai konferencia programja:  

  1. A borfogyasztás egészséges vetületei

Előadó: Dr. Sólyom- Leskó Annamária, egyetemi docens MATE SZBI 

Mediterrán diéta, a mértékletes borfogyasztás előnyei, csökkentett alkoholtartalmú borok bort mértékkel: mértéktartó borfogyasztás- egészséges életmód, új trendek. Környezeti fenntarthatóság, nemzetközi és hazai (balatoni) jó gyakorlatok bemutatása. Viniferin a csodaszer.

 

  1. A borban található pozitív élettani hatású vegyületek

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens, igazgató MATE SZBI 

A jól ismert rezveratrol mellett vajon hányféle vegyület jelenik meg és miért hasznosul jobban az emberi szervezetben, ha a bor alkotóelemeként fogyasztjuk azokat? 

 

  1.  Új szereplők a Balatoni Borrégió fajtaválasztékában –  a helyi, nemesített és adaptált fajták lehetőségei és kihívásai a klímaváltozás tükrében

Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens MATE SZBI 

A helyi fajták (Olaszrizling, Furmint, Szürkebarát, Kéknyelű) mellett a rezisztens fajták és a klímaváltozás miatti új fajták megjelenése a Balaton Borrégióban

 

  1. Borban az egészség? Egy endokrinológus szemével

Előadó: Dr. Varga Éva, endokrinológus

Az anyagcsere- és hormonbetegségekkel, valamint érelmeszesedéssel foglalkozó szakorvos előadása a borfogyasztásról és annak egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.

 

  1. MESTERKURZUS

 A Badacsonyi Kutatóállomás fajtabemutatója, bor – és sajtkóstoló

Előadó: Dr. Szőke Barna

Fenntartható szőlészet és borászat a gyakorlatban. A klímaváltozásra adott lehetséges válaszok. Legfontosabb szőlőfajták és az azokból készült borok bemutatója.

 

A rendezvényre korlátozott számú jegy áll rendelkezésünkre, max. 40 fő részére. Jegyek vásárolhatók elővételben 4900 Ft-ért, április 17. után 6900 Ft-ért.

 

 


6900 Ft

Legutóbbi rendezvények

Ősszel is Balaton 4 – Mesterkurzus

A Bor és Piac az „Ősszel is Balaton” című projekt keretében idén is megszervezi a Balaton Borrégiós borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust november 8-án szombaton 15…


Ősszel is Balaton 4 – Sétáló Borkóstoló

A Bor és Piac az „Ősszel is Balaton” című projekt keretében idén is megszervezi a Balaton Borrégiós borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust november 8-án szombaton 15 és 21 óra között Balatonalmádiban. A rendezvény fókusza a kulturált borfogyasztás, a borkultúra, valamint a fenntartható borászat népszerűsítése a Balaton Borrégióban.

A projekt fő eseménye egy sétáló bórkóstoló és mesterkurzus, ahol szezonon kívüli időpontban találkozhatnak a borkedvelők és bortermelők, valamint a szakma hazai és nemzetközi képviselői. A sétáló borkóstolón 20- 25 kiállító borászat kínálatával ismerkedhetnek meg a vendégek, a termelők személyesen lesznek jelen a rendezvényen. Az első száz jelentkezőnek tudunk jegyet biztosítani a sétáló borkóstolóra, a mesterkurzusra 40 jegy áll rendelkezésünkre. Megvizsgáljuk a klímaváltozásra adható válaszokat is, emiatt a „Kékülő Balaton” címet adtuk az idei rendezvénynek.

A rendezvény időpontja: 2025. november 8. 15.00- 21.00

Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.

A rendezvényen bemutatásra kerülnek a hungarikum szőlőfajták – Olaszrizling, Kéknyelű, Furmint, Szürkebarát – valamint a klímaváltozás hatására megjelenő új szőlőfajták, többek között a kékszőlők is. A „bort mértékkel” – a kulturált borfogyasztást és a borkultúrát, a gasztronómiát, valamint a borturizmust népszerűsítő előadásokra kerül sor nemzetközi kitekintéssel, hazai és külföldi szaktekintélyek részvételével. A Bor és Piac magazin szeptemberi lapszáma is a balatoni borokat mutatja be Borelemző rovatában.

November 2-ig tudnak „early bird” jegyeket váltani, a sétáló borkóstolóra 7900- , míg a mesterkurzusra: 5900 Forintért (ez utóbbira ide kattintva tudnak jegyet váltani). November 3-tól jegyek a sétáló borkóstolóra: 9900-,  a mesterkurzusra: 7900 Forintos áron válthatók. Korlátozott számban november 8-án a helyszínen is lehet jegyeket váltani a sétáló borkóstolóra és a mesterkurzusra: 11900 – és 9900 Forintért.

A helyszín kiválóan megközelíthető a Balatonalmádi vasútállomástól kb. 3-5 perc sétával, így az esemény végén vonattal is hazautazhatnak a látogatók.



Korábbi rendezvények