Barcza Pincészet - Somlóvásárhely

Kisbirtok

Teljes cím:

Ady E. u. 2.

Telefon:

06202509633

Ügyvezető igazgató:

Barcza Bálint

Szőlészet vezető:

Barcza Bálint

Főborász:

Barcza Bálint

A birtok története:

A pincét 1920-ban vásárolta ükapám. Saját boraim 2011-től vannak forgalomban. Innentől kezdve bioművelést alkalmazunk. Borászatunk lépésről lépésre növekedett, 2.000 palackos éves mennyiségtől a mai 12.000 palackig.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Borászati tevékenységünket egy pár négyzetméteres kis pincében kezdtük, ma a Zirci Apátság egykori pincéjét használjuk a hozzá tartozó feldolgozóval. Csak ökolólógiai termesztésből származó szőlőből készítjük a borainkat. Spontán erjesztünk. Fa hordót, és tartályt vegyesen használunk. Borainkat a lehető legtermészetesebb módon készítjük, borkezeléseket, szűrést nem alkalmazunk. A borokat hosszú ideig kén nélkül, finom seprőn érleljük, minimális kénszinttel palackozunk.

Az ültetvény bemutatása:

Sok kis parcellát művelünk körben a hegyen, ezek közül sok nem gépesíthető. 2011-től minden szőlőnkent ökológiai művelésben részesítjük, harmadik esztendeje ellenőrző szervezet által hitelesítve.

A birtok borai:

Fő fajtáink a juhfark, furmint, olaszrizling és a hárslevelű. A fajtaborok mellett házasításokat is készítünk, ebből kerülnek ki a borászat csúcsborai. Ma már a boraink nagyrésze natúr bor.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A boraink iránt érdeklődőket Somló legmagasabb borteraszán látjuk vendégül, közvetlenül a bazaltorgonák alatt. A borok mellett lenyűgöző panorámában gyönyörködhetnek a hozzánk látogatók. Mindemellett dűlőtúrákat vezetünk a hegy legfestőibb részein. Vendégeinket bejelentkezés útján fogadjuk.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A borteraszunk szomszédságában található a Kőkonyha, Somló egyik természeti látványossága. Itt a bazaltorgonák mögé lehet bemenni, mintha a hegy gyomrában lennénk. A pince közelében van a Taposó kút, Somló leghíresebb épített öröksége, és a Margit kápolna, ami már 600 éve őrzi a hegyet. Dűlőtúránk során ezeket a nevezetességeket mind érintjük. A hegy tetején a kilátóból gyönyörködhetünk a panorámában, és megnézhetjük a tatárjárás után épült somlói vár lenyűgöző romjait.

Erre a birtokra szavazok