WASSMANN Biodinamikus borok Villány - Pécsdevecser

Kisbirtok

Teljes cím:

Fő u. 42., 7766 Pécsdevecser

Ügyvezető igazgató:

Wassmann Ralf

Kereskedelmi igazgató:

Hanauer Susann

Marketingigazgató:

Hanauer Susann

Szőlészet vezető:

Wassmann Ralf

Főborász:

Wassmann Ralf

A birtok története:

MÁS BOLYGÓRÓL JÖTTÜNK. Susann és Ralf vagyunk. Az elsőrangú Villány-Siklósi borvidék 1998-ban vonzott minket ide. Amikor érkeztünk és bio birtokot alapítottunk, a helyiek marslakóként néztek ránk. Pécsdevecseren, ahol új otthonra leltünk, a fiatalok „tömegesen” költöztek el Németországba, nem értették, mi miért jövünk onnan ide? Az idősebb borászok, szőlőművelők az egészséges, műtrágyát nem látott (élénk zöld) szőlőnket látva csak ingatták a fejüket. Az övékhez képest – ahol egy fűszál sem volt - valóban dzsungelnek tűnt. A biodinamika gondolata már régóta foglalkoztatott bennünket, a gyakorlatban is alkalmaztuk az elemeit, de végül 2011-ben kértük meg a demeter minősítést, ami a céljaink beteljesedését jelentette, átállást a teljes biodinamikus művelésre. Ahogyan a görög Déméter termékenység istennő neve is utal rá, a biodinamika alapvető célja, hogy újra termőképes legyen a talaj. Ez a motiváció hajt bennünket is a szőlőművelés és borkészítés dolgos mindennapjaiban.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Bormanufaktúránk filozófiája: Kevesebb többet ér. Nem használunk borélesztőt az alkoholos erjedéshez, se baktériumokat a malolaktikus erjedéshez, eltekintünk a segédanyagok, derítők és stabilizátorok alkalmazásától, a palackzárás csak klórmentes, természetes dugóval történik. Nálunk csak egy anyag kerül a borainkba, de ez sem mindig: a borkén. A teljes kéntartalom nálunk max.50 mg/l és már van két borunk hozzá adott kén nélkül.

Az ültetvény bemutatása:

Összesen 1,5 hektár szőlőnk van Siklóson, 2 dűlőn: - Városhegyi dűlő - Hidegkúti dűlő. A talaj: mészkő, agyagos lösztakaróval. Jelenleg összesen 3 fajtánk van: - Cabernet Franc - Kékfrankos - Cabernet Sauvignon. 2017ig volt Portugieser és Merlot is és néhányszor kis mennyiségben vásárólunk bioszőlőt is, pl. Olaszrizling, Muskat Ottonel, Chardonnay. Művelésmód: Guyot, Simonit & Sirch szőlőmetszési módszerrel.

A birtok borai:

  • WASSMANN Portugieser 2011 Villányi borversenyen fődíját nyert és Champion-díját a nemzetközi borversenyen "PORTUGIESER DU MONDE" Pécsett.
  • WASSMANN Cabernet Franc 2012: Borkiválóság 5 csillag.
  • WASSMANN Kékfrankos 2013: Borkiválóság TOP.
  • WASSMANN Kékfrankos 2015: TOP GOLD. International wine award PAR
  • WASSMANN Cabernet Franc 2015: TOP GOLD. International wine award PAR
  • stb.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

  • Borkóstolók
  • Webshop

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

  • Bormúzeum Villány
  • Harkányi gyógyfürdő
  • Máriagyűdi kegyhely
  • Nagyharsányi Szoborpark
  • Siklósi Vár
  • Malkocs bej dzsámi Siklós
  • Thermal Spa Siklós
  • Ős-Dráva Látogatóközpont
  • Csodabogyó tanösvény Máriagyűd
  • Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény Villány

További gondolatok a birtokról:

MIT JELENT SZÁMUNKRA A TERMÉSZETES BOR? SEMMI MÁST, CSAK AZ ÉLETÜNKET! Meggyőződésünk, hogy számos jó ok szól az ökológiai szempontok szerinti borkészítés mellett, ellenérv viszont nem létezik. Az ökológiai bortermelés alatt a növények érintetlen életterének ápolását értjük. Ez nem csak a vegyi anyagok száműzését jelenti a szőlőből és a pincéből, hanem sokkal inkább arra törekszünk, hogy az egész szőlőt zölddé varázsoljuk, a fajták gazdagságát megőrizve. A fajokban gazdag zöldövezet kialakítása vadon termő és ültetett növényekkel, füvekkel és virágokkal egyszerre erősíti és táplálja a szőlőtőkéket, a növények különböző mélységig nyúló gyökerei fellazítják a talajt, és elősegítik annak életformáit. Mi emberek hosszútávon felelősséggel tartozunk Földünk egészségért. A természettel fenntartott harmónia mellett a másik nagy célunk, hogy boraink minősége torkot simogató könnyedséggel párosuljon.