Villa Gyetvai Borbirtok - Balatonfüred

Középbirtok

Teljes cím:

8230 Balatonfüred, Deák Ferenc u. 23.

Telefon:

06309492783

Ügyvezető igazgató:

Gyetvai Béla Zsolt

Kereskedelmi igazgató:

Lindmayer György

Főborász:

Demjén Gábor

A birtok története:

Ahogy olyan sok más történet egy építész életében, a mi sztorink is egy épülettel indult: egy füredi villával. Az eredetileg második otthonnak szánt épülethez tartozott néhány sor szőlő, és arra is rögtön fény derült, hogy múlt század első felében Szabó Lajos budapesti vendéglős, a villa építtetője a ház legalsó szintjét borospincének alakította ki. Modern lakóépületek tervezőjeként és megvalósítójaként különös módon úgy éreztem, hogy szeretném visszaadni ennek a második világháború előtt épített villának nemcsak az eredeti szépségét, de a funkcióját is. Így hát miközben felújítottuk a villát, azalatt visszaültem az iskolapadba is, hogy a szőlőművelésről, borkészítésről tanuljak, és hamarosan palackba tölthettem az első saját boromat, egy merlot-t. A szőlőterületek nemsokára gyarapodni kezdtek, és pár év alatt felépítettük a Villa Gyetvai Borbirtokot Tihany, Aszófő és Paloznak határában lévő szőlőkkel, valamint egy jól működő, modern borászattal a villa pincéjében.

A birtok borai:

Borainkat Demjén Gábor borászunkkal úgy készítjük, hogy a lehető legtisztábban mutassák meg a szőlő eredeti, természetes karakterét. A gyümölcsös ízek megőrzésével a helyi terroir egyedi adottságait és a szőlőfajta karakterét igyekszünk palackba zárni. A Balaton számunkra magától értetődően az olaszrizlingről szól, így ez a fajta több stílusban elkészítve is biztos pontja portfóliónknak. A Balatonfüred–Csopaki termőtáj különleges képességét a magas minőségű fehérborok készítésében azonban emellett a rajnai rizlingen és a furminton keresztül is igyekszünk megmutatni. A komoly vörösborok mezőnyében pedig az elegáns kékfrankos mellett a jövőben a szerintünk egyik legizgalmasabb francia kékszőlő-fajta, a syrah mellett kötelezzük el magunkat.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A nyár legmelegebb órái vagy a téli hideg idején szívesen borozgatunk a villaépület földszinti termeiben, ami borbárként és kulturális szalonként is működik, ahová rendszeresen szervezünk időszaki kiállításokat, kisebb vagy nagyobb borkóstolókat, borvacsorákat, társasági eseményeket, céges rendezvényeket. Legtöbb vendégünk kedvence azonban a villa terasza és kertje, ahol a hozzánk betérő vendégek az ősfák árnyékában kitett asztaloknál kóstolhatják meg a Villa Gyetvai borait.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A villát 2002-ben vásároljuk meg majd újítjuk. 2005-től készülnek itt borok, először a családunk és barátaink számára. 2015-ben nyílik meg a villa a nagyközönség előtt vinotékaként, borbárként és kiállítótérként. Régmúlt története számtalan érdekes sztorit rejt. Az Eszterházy-birtokon épült A telek, melyen ma a Villa Gyetvai áll, még annak felépülése előtt az Eszterházy-birtok részét képezte. A huszadik század első felében a fürdőtelep egy nagyobb területe állt a nemesi család, azon belül Eszterházy Mária Anna grófnő tulajdonában. A telek ekkor főként szántóként és szőlősként funkcionált, alig néhány épület volt található rajta. Az egyik közülük a Savanyúvíz Vendéglő volt, ami a Szívkórház közelében működött. Vendéglős építteti fel a villát Az 1920-as években a birtokot 73 egységre osztották, és az évek folyamán alkalmanként értékesítettek belőle. 1943-ban Szabó Lajos budapesti vendéglős közvetlenül a grófnőtől vásárolta meg a villa mai területét 42 000 pengőért. Szabó Lajos mai ismereteink szerint alulról indult, liftesfiúként kezdte karrierjét az Astoria szállodában. 1926-ban azonban már a budapesti Debrecen Étterem tulajdonosaként vált ismertté. A Debrecen Szállodához tartozó étterem kerthelyiséggel is rendelkezett, és hamar a korszak egyik legkedveltebb vendéglátóhelye lett. Szabó Lajos valószínűleg feleségének, Neuberger Margitnak vásárolta a balatonfüredi telket, akivel összekötötte, hogy mindketten napszámos szülők gyermekeként Mosonmagyaróvár környékéről származtak. A telekvásárlást követően azonnal megkezdődött a villa tervezése és építtetése, amivel Bán Károly veszprémi építész-építőmestert bízták meg. A ház alsó szintjén található borospince már az eredeti terveken is szerepelt. A titokvilla Az 1950-es években mind a Debrecen Éttermet, mind a füredi villát államosították, utóbbi az Országos Szakipari Vállalat üdülője lett. Ezt megelőzően azonban a legenda szerint a villát felépíttető család 60-70 kilogramm ezüstöt ásott el a kertben. És bár több alkalommal kísérletet tettek az új államhatalom képviselői arra, hogy felkutassák a kincset, semmit sem találtak. Ezért kapta az épület a titokvilla nevet. Végül a család Nyugat-Németországban élő leszármazottai a 70-es években külön engedéllyel áshatták ki saját ezüstjüket, amit hivatalosan meg kellett vásárolniuk az államtól. A Törley-villa A villa huszadik század közepi időszakának másik sztorija szintén az épület egy további, közszájon forgó elnevezéséhez, a Törley-villa névhez kötődik. Több történész kutatása bizonyítja, hogy a villa sosem állt a Törley család tulajdonában. Az elnevezés onnan eredhet, hogy Szabó Lajos tulajdonos vendéglősként komoly italkészleteket, közöttük jelentős mennyiségű Törley pezsgőt tartott a ház alatti borospincéjében. Közvetlenül a második világháború vége után a helyi lakosok közül jó néhányan megdézsmálták a valószínűleg épp felügyelet nélküli épület pincéjében található borokat, közöttük a Törley pezsgőket. A gondűző pillanatok emléke pedig a nehéz háborús évek után sokáig megmaradt a helyi közösségben.