TÓTHBORBIRTOK Pannonhalma - Pannonhalma

Kisbirtok

Teljes cím:

9090 Pannonhalma, Sági dűlő

Telefon:

+3639018840

Ügyvezető igazgató:

dr. Tóth Béla

Marketingigazgató:

Dr. Jakab Petra

Szőlészet vezető:

Horváth Farkas Péter

Főborász:

ifj. Kamocsay Ákos

A birtok története:

A birtok letéteményese egy életútnak, életszemléletnek, értékrendnek, mely egyben értéket is teremt. A Tóth család 2012-ben szeretett bele az 1000 éves Pannonhalma határában található dombok hangulatába. A szerelmes elhatározást hamar tettek követték, 2014-ben már 13 hektáron zöldellt a visszatelepített szőlő. Nagy álmunk, a saját feldolgozóüzem 2024-re készült el, melynek épülete harmonikusan illeszkedik a pannonhalmi tájba. Birtokközpontunkban borainkat és pezsgőinket rendezvénytermünkben kóstolhatják a hozzánk érkezők, akiket helyi termelők minőségi alapanyagaiből készült finomságokkal várunk. Birtokunk folyamatosan új elemekkel gazdagodik, folytatjuk álmaink valóra váltását.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Nagy álmunk, a saját feldolgozóüzem 2024-re készült el, melynek épülete harmonikusan illeszkedik a pannonhalmi tájba. Birtokközpontunkban borainkat és pezsgőinket rendezvénytermünkben kóstolhatják a hozzánk érkezők, akiket helyi termelők minőségi alapanyagaiből készült finomságokkal várunk.

Az ültetvény bemutatása:

A szőlőtőkékért egészen az osztrák Andauig mentünk, ahol a híres Scheiblhofer név garancia a minőségre. A talajelőkészítő ásásokat követően megtörtént a talajszelvények részletes vizsgálata, majd ezek alapján a megfelelő alanyok kiválasztása. A klónszelekciót ezen ismeretek birtokában alakítottuk ki. Szőlőnk 45% kék és 55% fehér szőlőből tevődik össze. A fajtákat tekintve kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, chardonnay, rajnai rizling, sárgamuskotály, szürkebarát, sauvignon blanc és furmint szőlőt termesztünk, mely utóbbi kizárólag itt terem a Pannonhalmi Borvidéken.

A birtok borai:

A fehérboroknál alapvetően a könnyű, gyümölcsös jelleg dominál. Reduktív eljárással készítjük őket. Viszont használunk két fajta tölgyfahordót is, egy magas minőségű magyart és egy speciális pörkölésű burgundi hordót. Ezekben prémium fehér- és vörösboraink érlelődnek különböző időtartamokig.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A TÓTHBORBIRTOK az eddigi években évente néhány alkalommal tárta ki kapuit a nagyközönség számára, legnépszerűbb szabadtéri rendezvényeink, a Pünkösdi Birtoklátogatás és Piknik, valamint a Szent Márton-napi Birtoklátogatás fantasztikus hangulatban teltek, emellett kisebb társaságok borkóstolóit tartottuk a 2023. év végére felújított Birtokközpontunkban. A 2024-es év nyarától központi épületünk és annak természeti környezetének átadásával lehetőségünk nyílik még több alkalommal a hozzánk betérő vendégek fogadására, hamarosan rendes nyitvatartás keretein belül is. Boraink és pezsgőink kóstolása mellé helyi és környékbeli termelők minőségi ételeit szolgáljuk fel, rendezvényeinken pedig a gyönyörű kilátás és toszkán hangulatot lovaskocsikázás, egyéb tematikus programok színesítik.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Pannonhalma monostora hegyre épült, amely a vallási hagyomány szerint az ég és a föld találkozási pontja; olyan hely, ahol az ember közelebb lehet Istenhez. A Pannonhalmi Főapátság és természeti környezete 1996-tól UNESCO világörökségi helyszín. A szerzeteseket még Géza nagyfejedelem telepítette le 996-ban, a monostort pedig fia, Szent István alapította. A Főapátság több mint ezer éve itt áll, fejlődik és változik. A világörökségi helyszín épületegyüttesében harmonikusan él egymás mellett a 12. és a 21. század, a múlt és a jelen. Mindez azt üzeni, hogy az itt élő közösség kész az idő változásával együtt haladni, és nyitott a jelenre, ezáltal a jövőre is. A román kori bazilika, a gótikus kerengő, a monostor barokk épületei, a klasszicista könyvtár és torony, mind az adott kor elérhető legmagasabb építészeti és technikai színvonalán épültek. (forrás: https://foapatsagiturizmus.hu/rolunk/) A Sokorói-dombság tájegysége számos felfedeznivaló kincset tartogat, a Pannonhalmi Apátság mellett közvetlenül az Arborétum és Gyógynövénykert, Illatmúzeum, Sörfőzde, a Boldog Mór kilátó, a Lombkorona tanösvény vár felfedezésre, míg a településen a Porta Látogatóközpont a turisztikai attrakció. A közeli Nyúlon található Európa egyik legnagyobb homokkőből álló szurdokvölgye, az úgynevezett Szurdik. A 8-10 méter széles szurdokvölgyben keskeny út vezet felfelé, melyet helyenként 15–20 m magasságú függőleges löszfalak határolnak. Az út melletti homokfalból borospincék nyílnak. Ravazd községet Veszprém felé elhagyva (kb. 50 m-re) egy forrás található. Felette kis négyszögletes alakú barokk kútház emelkedik. Falában márványtábla utal a kúttal kapcsolatos legendára: IV. Béla a tatárok elől menekülve megpihent a forrásnál és ivott annak vizéből.

További gondolatok a birtokról:

"Aki eljutott már Pannonhalmára, átélhette azt a spirituális erőt, magával ragadó élményt, látványt, ami gyógyír a sajgó léleknek, amitől a fáradt vándor feltöltődhet, ami felüdülés az embernek a hétköznapok közepette. Engem is megérintett a hely szellemisége, a pannonhalmi csoda, a hegy látványa, ami 2000 évvel ezelőtt a római szőlőműveseket is idecsábította, és ami 1000 évvel ezelőtt, közös magyar történelmünk részeként Géza fejedelmet is arra ösztönözte, hogy apátságot alapítson Szent Márton hegyén. A Győrtől 20 km-re elterülő Pannonhalmi Borvidék minőségi nedűit gazdagítva olyan borokkal és szemet gyönyörködtető panorámával, gasztronómiai szolgáltatásokkal várlak benneteket 2023-ban elkészült Birtokközpontunkban, ami után minden kedves vendég érezni fogja, hogy az itt eltöltött idő valóban gyógyír a léleknek, feltöltődés a testnek!” Dr. Tóth Béla, alapító tulajdonos

Erre a birtokra szavazok