Oremus Szőlőbirtok és Pincészet - Tolcsva

Nagybirtok

Teljes cím:

3934 Tolcsva, Arany János út hrsz 31/3

Ügyvezető igazgató:

Kindl Róbert

Szőlészet vezető:

Dálnoki-Kovács Attila

Főborász:

Ifj. Bacsó András

A birtok története:

A jelenleg 100 hektáros Oremus szőlőbirtokot 1993-ban alapították a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A birtok szőlőterületei a borvidék tíz dűlőjében találhatóak, négy település határában. A különböző dűlők más-más talaj- és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek. A vulkanikus riolit és andezit alapkőzeteken kialakult talajokban gyakran találkozhatunk olyan féldrágakövekkel, mint a jáspis, borostyán vagy az obszidián.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Magyarországon a kommunizmus bukása után a több mint 30 éves múlttal rendelkező Oremus pincészet Tokaj újjászületését szimbolizálja. A spanyol Vega Sicilia cégcsoport tulajdonosai, az Álvarez család sikeresen ötvözte a világ egyik legjobb borának hagyományát a modernizációval és a technológiai fejlődéssel. A legmagasabb minőséget lehetővé tevő borkészítés érdekében részletesen tanulmányozták a termelési folyamatokat és figyelembe vették a hagyományőrzést a gravitációs pincészet építése során.
A birtokközpont ékessége a három szintes, körülbelül két kilométernyi pincelabirintus, mely 2002 óta a Világörökség védelmét élvezi. A vulkáni tufába kézzel vájt föld alatti pincék a 13. század óta őrzik a tokaji borokat. A birtok borai kiváló minőségű zempléni kocsánytalan tölgyfából készült hordókban akár több éven keresztül érlelődnek a pinceágak útvesztőiben.
A dűlők adottságai eltérőek, az viszont közös bennük, hogy az 1803-as Szirmay-féle besorolás szerint első osztályú területeknek nevezhetők. A birtok névadó dűlője az Oremus Sátoraljaújhelyen található, becses helyet foglal el Tokaj-Hegyalja és az aszúbor történetében. A legenda szerint ugyanis ez az a dűlő, ahonnan Szepsi Laczkó Máté református lelkész 1631-ben elkészítette az első aszúbort I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége, Lorántffy Zsuzsanna tiszteletére.

A birtok borai:

Egy nemes bor az asztal dísze, emlékezetes pillanatok nélkülözhetetlen kísérője, ezért elegáns és értékes ajándék azok számára, akik fontosak nekünk.
Mandolás. A pincészetünk birtokfurmintja, amely teljes pompájában megmutatja, milyen varázslatra képesek az Oremus szőlői. Ez az Oremus egyik legismertebb bora, amely komoly nemzetközi rangot szerzett magának. Lendületét, fiatalos energiáit sokan csodálják, fehér húsú gyümölcsös, fehér virágos aromavilága szinte mindenkit rabul ejt. A bor hosszan érlelhető, és az évek múlásával sem veszít szépségéből.
Petrács. Dűlőszelektált furmintunk különlegességét nem a technológia, hanem maga a szőlő adja. A Petrács-dűlőben ugyanis más az alapkőzet és más a talaj is, mint a pincészet összes többi dűlőjében. A fürtök meredek sorokban futó, 65-70 éves tőkéken nevelkednek, amelyekkel csak ember és ló dolgozik, az ültetvény gépet nem látott soha. Az innen készült bor különleges ásványosságot mutat, tömör, feszes, szikár és koncentrált. Eleganciája bámulatra méltó, ízspektruma rendkívül széles, rengeteg rétege szinte felfejthetetlen. Komoly, filozofikus bor, hosszú élet és szép jövő vár rá.
Az Oremus Nemes Késői Szüret meglepően gazdag, jólesően édes, túláradóan gyümölcsös ízvilágú bor a játékos savaknak köszönheti frissességét. Több szőlőfajta házasításával készül, a sárgamuskotály hozza az illatot, a furmint a tartást, a zéta, a kövérszőlő és a hárslevelű pedig a fűszert. Kedves, virágos, aszalt gyümölcsös, citrusos, finoman mézes aromavilága jó egyensúllyal párosul. Könnyű inni, könnyű szeretni.
Oremus Aszú: Tokaj aranya, az aszúbor háromféle köntösbe öltöztetve jelenik meg kínálatunkban. Mindegyik nagy műgonddal készül, kompromisszumok nélkül, a hagyományokat követő eljárással. Szerkezetük, cukortartalmuk, komplexitásuk különböző, ebből adódóan az ízviláguk is eltérő némiképp, de éppen ebben a különbözőségben rejlik a csoda. Más a szerepük az életben, mindegyik másra hivatott a gasztronómiában, szépségük és egyediségük azonban megkérdőjelezhetetlen.
Eszencia. Kiemelkedik az összes édes bor közül. Ez egy hihetetlenül gazdag ital, ami páratlan a világon. 1000 kilogramm aszú szemből önsúlyuktól préselve mindössze 25-30 liter nektár nyerhető. Illatában tiszta botrytis karakter, némi ásványosság és sült sárgabarack. Dacol az idő múlásával.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A borászat és pincelátogatás időtartama borkóstolóval körülbelül másfél-két óra, előzetes bejelentkezés szükséges. A látogatást a 2001-ben Építőipari Nívódíjat nyert borászatban kezdjük és a Tokaj borvidéken egyedülálló módon mutatjuk be a borok születését a szőlő beérkezésétől a palackos érlelésig. Végül a birtok pincelabirintusában, több száz hordó között sétálva tesszük felejthetetlenné a nálunk töltött időt.
A pincelátogatáshoz, borkóstoláshoz előzetes bejelentkezés szükséges, a kóstoló ára 8000 Ft/fő, sétajegy 1500Ft/fő (kisérőknek, fiatalkorúaknak).

visits@oremustokaj.com

A pincészet Vinotékájában az Oremus aktuális évjáratai mellett különleges muzeális borok, eszenciák és a spanyol Tempos Vega Sicilia vörösborai is megvásárolhatók.

Erre a birtokra szavazok