JAMMERTAL BORBIRTOK - Villány

Nagybirtok

Teljes cím:

H-7773, Villány, Baross Gábor utca 106.

A birtok története:

A villányi borvidék világviszonylatban is ritka szerencsés adottságait felismerve a Jammertal Borbirtok fejlesztéseit 2001-ben kezdtük el. Mára Európa egyik legjelentősebb vörösbor készítő műhelyévé fejlődtünk. A Jammertal Borbirtok 2021-ben elérte eredeti célkitűzését és megkérdőjelezhetetlenül a világ egyik legjobb borászatává vált. A 2021. évi Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyen a Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 tétele több körben végzett szigorú „ vakkóstoló „ során a világ összes jelentős borvidékéről benevezett vörösbor közül hivatalosan a legmagasabb pontszámot érte el. Ezzel az eredménnyel egyúttal a Villányi borvidéket is egyszer s mindenkorra felhelyeztük a világ elit kékszőlő termő terroir-jainak térképére. 85 hektárnyi saját, különös gonddal kiválasztott területeink szőlészeti munkálatait Nagy Zsolt vezeti.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Az első ütemben épült borászati üzemben, mely 2004-re készült el, nagy hangsúlyt fektettünk a hagyományos és a legmodernebb vinifikációs technológiák „összefésülésére„. Mintegy kísérleti egységben itt próbáljuk ki és értékeljük a magas minőségű vörösbor készítésére a XXI. században használatos szinte valamennyi módszert. Fakádas erjesztéssel és hordós érleléssel ebben az üzemrészben foglalkozunk, kizárólag prémium vörösborokat készítünk. A 2011-es szüretre készült el a borbirtok második state-of-art borászata. Ez az üzemegység jelentős kapacitásbővítést jelentett, így összesen mintegy évi 12.000 q szőlő feldolgozása vált lehetségessé. E második egységben készülnek primőrboraink, a rozé, és egyetlen fehérborunk, de jelentős mennyiségű prémium kategóriás vörösbor is. Felszereltségét tekintve a Jammertal Borbirtok a világ abszolút élvonalába tartozik. A különböző technológiai lehetőségek együttes megléte hatalmas játékteret nyújt a komoly borászati munkához.

Az ültetvény bemutatása:

Óriási hangsúlyt fektetünk a gondos szőlészeti munkára. Prémium borok alapanyagául szolgáló ültetvényeken erőteljes hozamkorlátozást alkalmazunk minél hosszabb tenyészidővel. Ennek eredményeképpen vörösboraink tökéletesen érett szőlőből készülnek, rendkívül koncentráltak és erőteljes terroir-hangsúllyal bírnak.

A birtok borai:

A borbirtok márkái: Koh-I-Noor, Cassiopeia, Ars Poetica, Jammertal és Wunderlich

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Az épületbe érkezők borbárunkban ismerhetik meg a ház széles borkínálatát. A kóstolóhelyek között elegáns sommelier-termeket, pazar kilátású panorámateraszt és kandallós klubszobát is találunk, a teljes gasztronómiai élményről pedig első osztályú séf és személyzete gondoskodik. A tavasztól őszig tartó időszakban kötetlen borozgatással, grillezéssel várja a Jammertal panorámaterasza vendégeit, ahonnét – nevéhez méltóan – a legszebb kilátás nyílik a környékbeli dűlőkre. A Jammertal trezor-részlegében optimális körülmények között tárolhatják és érlelhetik az ott elhelyezett kiváló borokat. A télen és nyáron is 11-12°C-os fokos hőmérséklet és optimális páratartalom jelenti az autentikus tárolási környezetet. A bortrezor terem teljes befogadóképessége mintegy 90 000 palack. A létesítmény számos szolgáltatást nyújt; professzionális munkatársaink és első osztályú séfjeink kis-és nagycsoportos borkóstolások, csapatépítő tréningek és családi események lebonyolítását is vállalják.

További gondolatok a birtokról:

Szakmai hitvallásunk: Villány tesz bennünket naggyá.