Etyeki Kúria Pezsgőbirtok - Etyek

Középbirtok

Teljes cím:

Báthori utca 21.

Ügyvezető igazgató:

Babarczi László

Főborász:

Mérész Sándor

A birtok története:

A hagyománytisztelő, ugyanakkor innovatív szemléletű Etyeki Kúria borászat 1996-ban kezdte meg működését az etyeki, bortörténelmi jelentőségű Öreghegyen. A régióban elsőként telepítettek pinot noir szőlőt fajtabor készítése céljából, mely mára meghatározó a borászat és a borvidék számára egyaránt. Boraik és pezsgőik számos hazai-, és nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek, ugyanakkor immáron a birtok, és turisztikai szolgáltatásaik is számos elismerésben részesültek; - 2022-ben elnyerték Magyarország Legszebb Borbirtoka címet, 2023-ban pedig legjobb vidéki rendezvényhelyszínként a Business Traveller Hungary Business Excellence díját.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

2010 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkákat kezdtek, melynek célja a szükséges feltételek megteremtése volt ahhoz, hogy nemzetközi élmezőnybe tartozó tételeket készíthessenek, továbbá elérjenek egy gazdaságos üzemméretet. A Bordás Péter nevével fémjelzett BORD Építész Stúdió igényeik alapján álmodta meg azt a különleges épületet, ahol boraikat 2012-2023 között készítették. A táj adottságainak tiszteletben tartásával a hagyományos pince fölé épült a megújult borászat, mely a termelési részek mellett már turisztikai szolgáltatásokra alkalmas tereket is magában foglalt. Az Etyek-öreghegyi birtokközpont termelési kapacitását az elmúlt években rendre meghaladták, a borászat kinőtte korábbi épületét. A szőlőfeldolgozás és a borkészítés körülményeinek optimalizálásához, ezen keresztül pedig boraik minőségének emeléséhez, egyszóval a fejlődéshez egy új borászat építése vált szükségessé, ahol kísérleti MSP tételeik készítésére az Etyeki Kúria által eddig nem használt új technológiákat tudnak alkalmazni, nagy sikerű pezsgő termékpalettájukat pedig tovább tudják bővíteni. Emellett egy modern palackozási és raktározási infrastruktúra is létrejött, mindez a lehető legkisebb karbonlábnyom mellett, egy már-már „okos”-nak mondható épületben, mely szőlőterületeikhez is jóval közelebb, a birtokközponttól néhány km-re helyezkedik el. Új borászatukat az építész szakma által is nagyra tartott Frikker Zsolt és Bődi Imre építész duó (Studio Fragment) tervezte. A fejlődés töretlen, 2024-ben az öreghegyi birtokközpont pincerendszerét belakták az érlelődő tradicionális pezsgők, a birtok többi részén intenzív fejlesztésekbe kezdett a turisztikai üzletág. Pezsgőpince és Pezsgőbirtok született.

Az ültetvény bemutatása:

A kezdeti kéthektáros termőterületük mára elérte a 32 hektárt, öt különböző dűlőben dolgoznak. A Etyeki-dombságra jellemzőek a szeles fennsíkok, a bőséges napsütés ellenére az átlaghőmérséklet alacsonyabb az országos átlagnál. A mészkő alapú, mélyrétegű barna erdőtalajon lehetőségük nyílik kiváló savszerkezetű szőlőt termeszteni. A termőhely adottságait legtöbben a francia Champagne-hoz és Sancerre-hez hasonlítják. Ezzel összhangban a borvidék stílusát a sav vezérelt fehérborok, a könnyű rosé borok, a pezsgők, valamint örök kivételként a pinot noir-ból készült vörösborok testesítik meg. Ikonikus szőlőfajtáik: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir

A birtok borai:

Széles portfóliójuk gerincét Pinot Noir tételeik, Mérész Sándor Projekt boraik és pezsgőik alkotják. Aki ezen vonal mentén kóstol, hamisítatlan Etyeki Kúria életérzéssel gazdagodik.

PINOT NOIR

A pinot noir szőlőfajtával annak 2001-es telepítése óta tart szenvedélyes kapcsolatuk. Ezerarcú fajta, kérdés nélkül nyűgözi le a borkedvelőket és a szakmabelieket egyaránt.

MÉRÉSZ SÁNDOR PROJEKT BOROK

Az Etyeki Kúria tradicionális portfóliója mellett jelentek meg néhány éve új irányként a kis palackszámban készülő Mérész Sándor Projekt borok. Főborászuk “játszótere”, ahol igazán kísérletezhet a szőlőfajták, továbbá a borkészítési praktikák terén. Az MSP sorozat tételei felülmúlják csapatuk, továbbá a borkedvelők várakozását, garantált a meglepetés minden kóstolón.
PEZSGŐK

Régóta dédelgetett álmuk volt, hogy újra megmutassák az etyeki pezsgőkészítésben rejlő lehetőségeket. A Méthode Traditionnelle volt az első igazi kísérletük – chardonnay, pinot noir és 25 hónap türelem kellett hozzá. Megérte. Pláne Frizzante White tételük királyleányka, szürkebarát és zenit megunhatatlan összjátéka. Akiket üdvözlésként egy pohár Pláne Frizzante White-tal várnak, azok szinte varázsütésre adják át magukat a természetközeli nyugalomnak. Sauvignon Blanc Brut pezsgőjük megkérdőjelezi a konvenciókat és közben elnyeri a közönség és a szakma tetszését is. Chardonnay Brut tankpezsgőjük chardonnay és pinot noir klasszikus házasítása páratlan élménnyel.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

BORBÁR

Birtokuk csendes, festői környezetben, Pinot Noir ültetvények ölelésében fekszik. Főépületükben található Borbáruk ajtaja keddtől vasárnapig nyitva áll vendégeik, vásárlóik előtt. A hétvégéken melegkonyhai ételkínálat is elérhető, borkóstolókat előzetes bejelentkezés alapján tartanak. Ételeik mindegyike boraikkal tökéletes harmóniát alkot, többségük azok felhasználásával készül.
Részletes nyitva tartás és az adott napokon elérhető szolgáltatások:
https://etyekikuria.com/pages/a-borbar

RENDEZVÉNYEK

A Pezsgőbirtok tökéletes helyszíne kisebb és nagyobb üzleti és családi eseményeknek. A páratlan vendégélményhez turisztikai csapatuk szakértelme is hozzájárul.

LEGENDÁSSÁ VÁLT BORÜNNEPEK

Pinot Noir Vertikális kóstolójuk minden év márciusának első vasárnapján vonzza a szakmai és borértő közönséget.
ChardonnÉJ nyárindító sétálókóstolójuk minden év júniusának második szombatján indítja a borszerető látogatók nyarát.

Erre a birtokra szavazok