Dominium Pincészet - Gyöngyös

Középbirtok

Teljes cím:

Farkasmály külterület 067/50

Ügyvezető igazgató:

Orbán Dániel

Főborász:

Orbán Dániel

A birtok története:

Családi Pincészetünket 2014-ben indítottuk útjára. Ekkor 5 éve foglalkoztunk szőlőtermesztéssel. Pincészetünkben a családi gazdaságunkban termesztett saját szőlőinket dolgozzuk fel. A pincészet életét családunk tagjai menedzselik, két tulajdonosa Orbán Tamás és Orbán Dániel egymás között osztja fel a mindennapi szőlészeti és borászati teendőket, legyen szó gépi munkálatokról a szőlőben vagy a pincemunkálatokról. Az adminisztrációs tevékenységekért, lakberendezésért, a pincészet szépítéséért pedig Orbán Mónika a felelős.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Dominium Pincészet – Természet és Tradíció Harmóniája Családi pincészetünk a Mátra szívében, a festői Farkasmály területén található, ahol a borászat és a természet szorosan összefonódik. A 24-es főút közelsége könnyű megközelíthetőséget biztosít, de amint belép pincészetünkbe, azonnal magával ragad a nyugalom és a szőlőskertek szépsége. Mi a boraink titka? Hiszünk abban, hogy a természet a legjobb borász, nekünk pedig az a feladatunk, hogy tisztelettel és gondoskodással kísérjük végig a szőlő útját. Organikus szemléletünknek köszönhetően kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozunk, kerülve a felesleges beavatkozásokat. A szőlőültetvényeken fenntartható művelést alkalmazunk, figyelembe véve az élő talaj egyensúlyát és a biodiverzitás megőrzését. Boraink a terroir egyedi karakterét tükrözik: minden évjárat a maga természetes sajátosságaival jelenik meg a palackban. A természetes borkészítés nálunk nem csupán egy választás, hanem elköteleződés a tiszta, fenntartható borászat mellett. Látogass el hozzánk, és kóstold meg a Mátra valódi arcát palackba zárva!

Az ültetvény bemutatása:

Családi gazdaságunk 11 hektáron műveli szőlőültetvényeit. Elkötelezettek vagyunk a különleges szőlőfajták iránt, mint a Tempranillo, Zenit, Turán, Syrah és Feketeleányka, ugyanakkor a szélesebb körben ismert Chardonnay, Rajnai rizling, Sárgamuskotály és Cabernet Franc fajtákkal is szívesen kísérletezünk. Parcelláink négy dűlőben helyezkednek el: a nagyrédei Manósi, a gyöngyöspatai Hótó és Gereg hegyen, valamint a pincészetünk melletti farkasmályi területeken. Mind a szőlőművelésben, mind a borkészítés folyamatában elsődleges szempont nálunk a természetesség. Feltétlen hiszünk a természet mindent irányító erejében, és abban a szimbiózisban ami ember és a környezete között működik. Nem hiszünk a hangzatos „csodaszerekben”, viszont abban igen, hogy a szőlő meghálálja a törődést. Az évek során megtanultuk odafigyelve, helyesen gondozni ültetvényeinket, és elköteleztük magunkat az organikus, ismertebb nevén a bio gazdálkodás mellett. Nem használunk semmilyen rovarirtószert, gyomírtót, felszívódó gombaölő szereket, kizárólag olyan természetes anyagokból készült komplexeket juttatunk a szőlőbe, amely a növények immunrendszerét erősítik. Védjeggyel rendelkező Bio borászat vagyunk.

A birtok borai:

Pincészetünk kínálatában kiemelt szerepet kapnak a magyar szőlőfajták, mint a karakteres Turán és a friss Zenit. Emellett nagy figyelmet fordítunk a Kárpát-medence hagyományos fajtáira, például a Feketeleánykára, miközben a világfajták terén is nyitottan kísérletezünk. Kóstolóink során olyan nemzetközi klasszikusokkal is találkozhatnak vendégeink, mint a Syrah, a Tempranillo, a Cabernet Franc, a Rajnai rizling vagy a Chardonnay. Büszkeségeink közé tartozik az Adél cuvée és a Grand Feketeleányka, amely Nagy Aranyérmet nyert, de a különleges Pretium cuvée és a krémes, finomseprős érlelésű Chardonnay Battonage is boraink kiemelt tételei közé sorolható.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Az ország egyik legszebb vidékére invitáljuk vendégeinket, ahol egy hétvégére vagy akár egy tartalmas napra is elmerülhetnek a Mátra lenyűgöző hegyvonulatainak látványában. Panziónk nyolc szobával rendelkezik, köztük két superior szoba erkéllyel, összesen 16 fő befogadására alkalmas kapacitással, amely igény szerint bővíthető. Nálunk a borkóstoló nem csupán borok kitöltéséről szól. Egy másfél-két órás interaktív élményt kínálunk, amely – ha az időjárás engedi – a pincészetünket körülölelő szőlőültetvényeken veszi kezdetét. A program során bemutatjuk a technológiai teret és a hordós érlelőpincét is, miközben betekintést nyújtunk a borkészítés világába. Ha vendégeink a szüret időszakában érkeznek, akár aktívan is részt vehetnek a munkálatokban. Csapatépítő programjaink keretében szőlészeti és borászati feladatokat is kipróbálhatnak, így egyedi élményekkel gazdagodhatnak. A kóstolókat minden esetben mi, borászok vezetjük, személyesen mesélünk a borainkról és a borkészítés titkairól, érdekes történetekkel fűszerezve az estét. A pincészetünk a Mátra lábánál nemcsak borkedvelőknek, hanem pároknak is tökéletes helyszín, hiszen akár 150 fős esküvők lebonyolítására is alkalmas. A kiváló borok, az idilli környezet és a hegyek ölelésében elterülő szőlőültetvények látványa felejthetetlenné varázsolja a nagy napot. Konferenciatermünk nemcsak csapatépítő tréningekhez, hanem workshopok és egyéb rendezvények lebonyolítására is ideális választás, akár 70 fő részére.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

XVIII. században épült farkasmályi pincesor bejárása igazi csemege az ide látogató borkedvelőknek. Ritka helyek egyike, mely mai napig őrzi Magyarország egyik legnagyobb, 95.000 literes tartályát. A Mátra ezen kívül rengeteg programmal várja az idelátogatókat, az egyszerű túrás, biciklis rendezvényeken kívül többszáz féle csapat program várja az idelátogatókat. Minden évben megrendezésre kerül július utolsó hétvégéjén a Farkasmály Borudvar gasztrofesztivál, ahol a zenei előadók, a bor és a gasztronómia találkozik. A fesztivált minden évben egyedi programok színesítik. Ha már fesztivál, akkor nem maradhat el a különleges Rum és Borfesztivál, mely minden év júniusában kerül megrendezésre. A 30-40 féle prémium rumok kóstolóját speciális boros standok, street food jellegű ételek, és egész estés DJ teszi felejthetetlenné.

További gondolatok a birtokról:

Naturális boraink igazi egyéniségek, amelyek nem a tervezőasztalon születtek. Az a küldetésünk, hogy a fogyasztóhoz elvigyék az adott év, a termőhely és ezáltal a Mátra üzenetét – így nyújt minden évjárat, és minden dűlőnk más és más élményt. Abban hiszünk, hogy borászként segítenünk kell ezeknek a boroknak a megszületését.

Erre a birtokra szavazok