Zsirai Pincészet - Mád

Középbirtok

Teljes cím:

3909 Mád, Batthyány u. 71

Ügyvezető igazgató:

Zsirai Petra

Főborász:

Tóth Csaba, Brogli Tibor, Zsirai Kata

A birtok története:

Pincészetünk 2003 óta működő családi jellegű vállalkozás, amelyet még Édesapánk szőlő és bor iránti szeretete és tisztelete keltett életre. Jelenleg az ország három jelentős borvidékén (Tokaj, Somló, Villány) közel 17 hektáron saját termesztésű szőlőből készítünk borokat. Mindhárom területen próbálkozunk őshonos, ma már feledésbe merült szőlőfajták termesztésével, a fajtáknak megfelelő művelési mód mellett. Igyekszünk előtérbe helyezni a természet nyújtotta lehetőségeket, és egyedi, csak idehaza előállítható borokat készíteni. Így jellemzően minden dűlő, és minden évjárat más és más, de ettől lesznek igazán egyediek boraink.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Pincészetünk központja a Tokaj-hegyaljai Mádon található. Itt 2012-ben készült el üzemházunk felújítása, amely az 1700-as évek végén épült és egykoron gr. Szirmay család tulajdonában is volt. A több száz éves borház felújításánál törekedtünk az épület eredeti állapotának megtartására, ahol ma már borkóstoló terem, valamint palackozó egység is található. Ez utóbbiban 1 nap alatt 4-5 ezer üveg bor palackozására van kapacitásunk. A ház alagsorában két kisebb pincét alakítottunk ki, az egyikben borkezelések, a másikban pedig a már lepalackozott borok tárolása történik. Az üzemhez tartozik még egy külön bejáratú földbe vájt 80 – 90 méteres boltíves érlelő pince is, ahol a hangulatos, gyertyafényes borkóstolókat szoktuk tartani.

Az ültetvény bemutatása:

Tokaj-Hegyalja: Legnagyobb területünkön, Mádon és környékén (Rátka, Tállya, Tarcal, Tokaj) 13 hektár területen művelünk szőlőt, ahol elsősorban a tokaji vidékre jellemző borokat, valamint egy tipikus házasítást is készítünk a borkülönlegességek mellett. Somló: Hazánk legkisebb borvidékén, Somlóvásárhelyen, a Zirci Apátság egykori szőlőterületének egy részén, 1,5 hektáron olaszrizling, furmint, hárslevelű és juhfark tőkéket nevelünk. A fajtaborok mellett a bazaltos területre jellemző jellegzetes aromájú házasítást is előállítunk. Villány: A borvidék gyöngyszemén, Palkonyán, 2 hektáron többnyire vörösbort adó fajtákat (oportó, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka, merlot), valamint fehérszőlőtőkéket (rizlingszilváni, muscat ottonel) művelünk. Kétfajta vörös, egy rosé, valamint könnyed fehér házasítást is készítünk.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

2014 májusában adtuk át Mádon épült háromszobás, külön étkezővel és borterasszal rendelkező vendégházunkat, amelynek kivitelezése során a hagyományok megőrzését tartottuk szem előtt. A borteraszon található kőoszlopok, egy-egy szoba és a régi tornác.