Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - Kisharsány

Nagybirtok

Teljes cím:

7800 Kisharsány, Fekete-hegy

Email cím:

vylyan@vylyan.hu

Ügyvezető igazgató:

Debreczeni Mónika

Marketingigazgató:

Mezősi Rita

Főborász:

Ipacs Szabó István

A birtok története:

A Vylyan birtok a Villányi borvidéken, Magyarország leghíresebb vörösbortermő vidékén található. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. A Mecsek kelet-nyugati tájolása miatt védelmet nyújt a hűvös északi szelek elől. A tiszta mészkő alaprétegen kialakult löszös, agyagos talaj ideális a szőlőművelés számára. Az itt készült borok összetéveszthetetlenül villányiak. A terroir különleges adottságai mellett mégis a legfontosabb a Vylyan csapat. E csapat hitétől, tudásától és munkájától az itt készült borok összetéveszthetetlenül Vylyanok. A birtokot 1992-ben alapította Debreczeni Pál. Ekkor kezdtük telepíteni szőlőültetvényeinket is. Jelenleg 120 hektáron gazdálkodunk. Dűlőink déli, dél-keleti tájolásúak és nagyrészt 7000 tőke/hektár sűrűségűek annak érdekében, hogy nagyszerű beltartalmú szőlőt szüretelhessünk. Jellemzően csak saját szőlőt dolgozunk fel, aminek fontos szerepe van abban, hogy a boraink milyenségét a szőlőtől kezdve mi magunk határozzuk meg. Csak kiváló szőlőből lehet szép bort készíteni. Vylyan = Villány régi megnevezése

Az ültetvény bemutatása:

Szőlőültetvényeinken a hazai és a világfajták azonos súllyal szerepelnek. Szőlőfajtáink között megtalálható a rajnai és olaszrizling, a chardonnay, a csókaszőlő, a portugieser, a zweigelt, a pinot noir, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot és a syrah. Borkészítéskor a szőlő és az évjárat sajátosságait tartjuk szem előtt, nics állandó „receptúra".

A birtok borai:

Classicus: Könnyed, gyümölcsös Classicus boraink rövidebb érleléssel készülnek, az elsődleges szőlőaromák a meghatározóak bennük. A classicus vörösboraink érlelése jellemzően ászokhordóban történik. Tiszta,  jól érthető borok, amelyek méltán közkedveltek a fogyasztók körében. E kategóriában általában a legfrissebb évjárattal vagyunk jelen a piacon. A Classicus borok címkéin egy régi helyi legenda szereplői köszönnek vissza, akik az Ördögszántotta hegyről – azaz a Szársomlyóról – és a szerelembe esett ördögről mesélnek. 

Prémium: E borainkhoz dűlőink legszebb termését használjuk fel, ők munkánk esszenciájái. E kategória esetében kiemelkedően alacsony a termés, így a borok koncentráltak, önálló személyiségűek, érlelésük magyar és francia tölgyfából készült 225 literes hordókban történik. Fajtától és évjárattól függően a vörösborok 12-18 hónapot hordóban töltenek, majd minimum 3-4 hónapos palackos érlelés után kerülnek ki a pincéből. A Prémium borok 2019 tavaszán új köntösbe öltöztek: címkéiken a művészetek iránti elkötelezettségünk mutatkozik meg. A címkék grafikáiból és a hátsó címkén megjelenő, kortárs hazai írók tollából született novellák részleteiből egy-egy önálló történet bontakozik ki. 

Válogatás: E sorozat darabjai a mi nagy boraink, legjobb dűlőink válogatott terméséből készülnek kis tételben, kizárólag a legjobb évjáratokban. A legszebb hordós tételeket önállóan palackozzuk le, Válogatás boraink egyediek, komolyak, elegánsak, hosszabb piceérlelésre is alkalmasak.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Birtokunk központját a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeink szívében alakítottuk ki, ezzel is kifejezve kötődésünket ültetvényeinkhez. Itt a borkóstolási lehetőség mellett melegkonyhás étteremmel, mediterrán hangulatú terasszal, kulturális és gasztro programok sokaságával várjuk kedves borszerető vendégeinket.

További gondolatok a birtokról:

„A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét és örömmel mutatja meg azt másoknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is, itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek." Debreczeni Mónika – birtokigazgató Az a célunk, hogy borainkban bárki megízlelhesse Villányt és megérezze e táj iránt érzett szeretetünket. Minden palack borunkban velünk együtt ott vannak a termőterület jegyei, és a borkészítés örök érvényű, de egyben állandó megújulást követelő tudáskincse.