Varsányi Pincészet - Verpelét

Nagybirtok

Teljes cím:

3351 Verpelét, Dózsa Gy. út 3/1

Telefon:

36/559-012

A birtok története:

1991-ben alapítottuk a pincészetet. Fő célkitűzésként egy olyan korszerű üzem létrehozása volt, mely ötvözi az Egri Borvidék tradícióit a korszerű technológiával. A pincészet 2005-ben nevet változtatott, innentől kezdve Varsányi Pincészetként vagyunk jelen a piacon. A névváltozást a piacon való személyesebb megjelenés és a cégben lévő többségi tulajdon is indokolta.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A telephely Verpeléten központjában található. A szőlő feldolgozása teljes mértékben itt zajlik. A kierjesztett borokat acél tartályban illetve 225 literes barrique hordóban és 40 illetve 65 hl.-es fahordókban tároljuk, melyek egy része a telephely alatti pincékben vannak. Korszerű feldolgozási technológiával és palackozó sorral rendelkezünk.

Az ültetvény bemutatása:

Az ültetvényeink Aldebrő és Egerszalók között terülnek el. Jelenleg a család 90 ha saját területtel rendelkezik és a Pincészetnek is van 9 ha Muskotály termő szőlője. A területeink kialakításakor igyekeztünk minél nagyobb területet lefogni. Így a Szent János Völgyben 20 ha (Olaszrizling, Sárga Muskotály, Ottonel Muskotály, Pinot Noir, Menoire) , az Ácsok dűlőben 5ha (Olaszrizling és Kékfrankos), Varjas dűlőben 2 ha termő (Hárslevelű) + 3 ha telepítésre váró, Cinege 8,5 ha (Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc) és 6,5ha telepítésre váró, Völgyön 13,5 ha (kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Blauburger, Pinot Noir)

A birtok borai:

Verpeléti Olaszrizling, Debrői Hárslevelű, Grand Selection Cabernet Sauvignon Rosé, Egri Bikavér, Egri Csillag

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

2009-ben nyitottuk adtuk át a „Tradíció és Jövő Borháza” nevet viselő bemutatótermünket. A 90 fő elhelyezésére alkalmas helységben borbemutatókat, esküvőket, szervezünk.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Egri Vár, Aldebrői Ótemplom, Egerszalóki Termálfürdő, Kisnánai Vár

További gondolatok a birtokról:

2009-ben nyitottuk meg a pincéket a Huszár Tanya elnevezésű helyen, mely Egerszalók és Verpelét között van. Az 500 nm alapterületű tufa pincében tároljuk a palackos érlelésű borainkat, illetve 225 és 500 literes hordókban a Bikavér alapborokat.