Tóth Ferenc Pincészet - Eger

Középbirtok

Teljes cím:

3300 Eger, Kistályai út 40.

Ügyvezető igazgató:

Tóth Katalin

A birtok története:

A Tóth Ferenc Pincészetet bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja már 35 éve megszállottként dolgozik az egri bor és a borászat jó hírének öregbítéséért.

Tóth Feri bácsi munkásságáról sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a kadarka nagykövete, a Várvédő megálmodója, megannyi rangos díj birtokosa, melyek közül a legfontosabbak: 2012-es év egri borásza, Gál Tibor emlékdíj, Kadarka nagykövete, Pannon Bormíves Céh tagja, Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa és a 2017. Év Egri Szőlőtermelője.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A borkészítésnél fő szempontunk a régi egri ízvilág megőrzése mellett, a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. A birtokra jellemző, hogy a szőlőtelepítéstől a borpalackozásig mindent saját magunk végzünk, így az egész folyamatot az irányításunk alatt tartjuk. A szőlőfeldolgozás hagyományos és reduktív módszerekkel történik. A fehérborok nagy része irányított erjesztéssel készül. A vörösborokat héjon erjesztés után lefejtjük 1,5-2 évre hagyományos tölgyfahordókba, majd még legalább féléves palackos érlelés után mutatjuk be.

Az ültetvény bemutatása:

A ma már közel 30 hektáron gazdálkodó pincészet, Eger legjobb dűlőiben rendelkezik kiváló területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. A Síkhegy, Almagyar, Steiner, Cigléd és Marinka dűlőkben gazdálkodunk. A fajtaszerkezet széles. Fehérszőlőink: Királyleányka, Leányka, friss telepítésként Hárslevelű és Rajnai rizling. Vörösből: Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Az ültetvények életkora eltérő 35-40 évtől a friss telepítésekig bezárólag. Művelés módok: egyesfüggöny, sylvoz, ernyő, középmagas kordon.

A birtok borai:

A középkategóriás boraink köre általában 10-12 tételt foglal magába. Királyleányka, Egri Leányka, Egri Csillag, Édes Lányom, valamint a Rosé és Kadarka Siller, illetve az alap vörösboraink. A felsőkategóriás borainkra jellemző a hosszú érlelés, ilyenek a nagy potenciállal rendelkező vörösborok, mint a Várvédő, Egri Bikavér válogatás, Merlot válogatás, Cabernet Franc, Kékfrankos válogatás.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Kistályai úti pincészet nagy szeretettel vár minden érdeklődőt előzetesen egyeztetett időpontban. A feldolgozó pince megtekintése 10 fő felett, kommentált borkóstolással lehetséges, melyhez étkezés is rendelhető.

A Szépasszonyvölgyben 2009-ben alakítottuk látványpincénket, pincekulcsunk a 46-os pincét nyitja, ahol a borászat egész szortimentje mellett, csak itt kapható különleges tételek is megtalálhatóak. Mindehhez külön élményt ad a térben eltolt címeres téglamennyezet, vagy a kézzel faragott riolittufa kőzetboltozat. Télen iparművész alkotta cserépkályha meghitt melege fogad, nyáron pedig 70 vendégnek adhat árnyas helyet a terasz.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Egri Vár, Bazilika. Termál fürdő