Tokaj Oremus Pincészet - Tolcsva

Nagybirtok

Teljes cím:

3934 Tolcsva, Bajcsy-Zsilinszky u. 45.

Telefon:

(47) 384-505

Ügyvezető igazgató:

Bacsó András

Marketingigazgató:

Újfalussy Szabolcs

A birtok története:

Az Oremus szőlőbirtok 1993-ban alakult meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A birtok szőlőterületei a borvidék tizenhárom dűlőjében találhatóak, hat település határában. A különböző dűlők más-más talaj- és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek. A vulkanikus riolit és andezit alapkőzeteken kialakult talajokban gyakran találkozhatunk olyan féldrágakövekkel, mint a jáspis vagy az obszidián.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A tolcsvai birtokközpontban felépült új borház különlegesen ötvözi a hagyományos és a korszerű borkészítés szellemiségét. A beérkező szőlőtermést a lehető legkíméletesebb módon dolgozzák fel, ugyanis az a gravitáció segítségével mozog az épület szintjei között, majd legalulra érve kezdődhet a mustok tölgyfahordóban történő erjesztése. Az erjesztő tér boltíves mennyezetével a régi, hagyományos érlelő pincék folyosóira emlékeztet.

Az ültetvény bemutatása:

A dűlők adottságai eltérőek, az viszont közös bennük, hogy az 1803-as Szirmay-féle besorolás szerint első osztályú területeknek nevezhetők. A birtok szőlődűlőin az államilag elismert szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő) művelése mellett kísérleteznek filoxéravész előtti fajtákkal is.

A birtok borai:

Az Oremus száraz bora, a Mandolás testes, élénk, üde savakkal rendelkezik, melynek harmóniáját a fahordós erjesztés és a finom seprőn történő borérlelés alakítja ki. A Furmintból készült Mandolás hat hónapon keresztül érlelődik fahordóban, majd további fél éven keresztül a palackban. Elsősorban halakhoz, levesekhez, különféle szárnyasokhoz és tenger gyümölcseihez 10˚C fokra hűtve ajánlják. Az Oremus Nemes Késői Szüret alapanyagát, a nagyobbrészt aszúsodott szemeket tartalmazó fürtöket külön válogatják. A mustot fahordókban erjesztik és érlelik. A késői szüretelésű borok nagyszerűek aperitifként, és kitűnő desszertborok süteményekhez, gyümölcsös fagylaltokhoz is. A birtok aszúborait az összetett ízvilág, a határozott sav-cukor harmónia jellemzi. Önállóan, aperitifként vagy baráti összejövetelen egyaránt fogyaszthatóak, de kitűnő kísérői lehetnek kéksajtoknak, libamájnak, desszerteknek, vagy gyümölcsös süteményeknek is. Az aszúborokat legtökéletesebben 8-10˚C fokra hűtve élvezhetjük.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A díszkert közepén álló klasszicista kúria ma megújult formájában az Oremus vendégfogadásának kedves hangulatú színhelye, ahol a birtokra látogatók a helyi művészeti fesztiválok alkalmával rendezett koncertek során egyszerre hódolhatnak a zenei és a kulináris élvezeteknek. A pincelátogatáshoz, borkóstoláshoz előzetes bejelentkezés szükséges, a kóstolók árai 1500-4500 Ft/fő között alakulnak. A birtokközpont másik ékessége a több kilométernyi pincelabirintus, mely 2002 óta a Világörökség védelmét élvezi. A vulkáni tufába kézzel vájt föld alatti pincék a 13. század óta őrzik a tokaji borokat. A birtok borai kiváló minőségű zempléni kocsánytalan tölgyfából készült, 136 literes gönci és 210 literes szerednyei hordókban érlelődnek a pinceágak útvesztőiben, akár több éven keresztül.