Tarjányi Pince - Eger

Középbirtok

Teljes cím:

3300 Eger, Kistályai út 40.

Ügyvezető igazgató:

Tarjányi Gyula

Főborász:

Tarjányi Gyula

A birtok története:

A pincét 2008-ban alapítottuk. Az első évjárat a 2009 volt, körülbelül 5000 palackot készítettünk. Azóta évről-évre nagyjából duplázzuk a palack mennyiséget. A 2013-as évben már 35.000 palackot készítünk. A jövőben nem tervezzük ezt a mennyiséget növelni, de a pince szépen fejlődik, és reményeink szerint fog is fejlődni.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A pince az egri Kistályai úti pincesor fölötti, szép helyen fekszik, gyönyörű panorámával. Az alapterület pillanatnyilag kb. 400 m² (100 m pincehossz). A tartályos és hűthető kapacitásunk 80 hl (ebben készülnek a gyöngyöző boraink), a többi helyet a különböző űrméretű és típusú hordók foglalják el.

Az ültetvény bemutatása:

A szőlőültetvényünk Eger egyik nagy tradíciójú dűlőjében, a Pajdos dűlőben, egy tagban található. A területünk jelenleg 11 hektár, ebből 9 hektár termő, a többi telepítés alatt áll. Fajtáink nagyjából fele fehér, fele vörös szőlő. A birtokunk több, mint fele magyar szőlőfajta, a jövőben főleg ezekre szeretnénk a portfóliót felépíteni.

A birtok borai:

Főbb fehérboraink: Egri Csillag, Hárslevelű, Bouvier, Cserszegi Fűszeres, Chardonnay, Rajnai Rizling, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, de rövidesen fontos szerepet kap a Furmint, és reményeim szerint a Mézes Fehér is. Vörösben természetesen legfontosabb az Egri Bikavér, a Turán és a Kékfrankos, de bízunk a Cabernet Franc, a Pinot Noir és a Shiraz fajtákban is. A közeljövőben fontos célunk a Fekete Leányka kipróbálása Egerben.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A pincében lehetőség van borkóstolásra, és borvacsorákra is telefonos, vagy e-mailes egyeztetés után. A kóstoló teremben maximum 35 fő tud leülni kényelmesen, a lugasban pedig 30 fő. A Naplemente Néző Pad viszont csak 2 fő részére kiadó! Van saját játszóterünk, és hamarosan 8-10 autós parkolónk is lesz. Családosoknak is érdemes eljönni hozzánk!

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Egri Vár, Bazilika, Termál fürdő

További gondolatok a birtokról:

Fehér és vörösboraink kizárólag hagyományos módon, hordóban erjesztve, és hosszú hordós érleléssel készülnek, úgy, ahogy őseink is csinálták. Véleményem szerint csak így lehet megmutatni igazán Eger tradícióit, jelenét, és ez a jövőnk is.