Tamás Pince - Csopak

Kisbirtok

Teljes cím:

H-8229 Csopak, Arany J. u. 1.

Ügyvezető igazgató:

Tamás Ervin

Szőlészet vezető:

Tamás Ervin

Főborász:

Tamás Ervin

A birtok története:

Salvador Dali, a híres spanyol festő azt mondta egyszer: “Már nem bort iszik, aki élvezni tudja azt, hanem titkokat.” A bort a vegyészek minden komplikáció nélkül felbonthatják alkotóelemeire, de azt - a legfontosabbat - ők sem tudják: hogyan olvadnak össze az illatok, zamatok, savak egy szavakkal leírhatatlan harmóniába. A számtalan alkotóelem olyan, mint egy száztagú szimfónikus zenekar, ahol mind a száz zenész művésze a saját hangszerének, mégis végtelen alázattal alárendelik magukat az összhangnak, mert a mű magasrendű mondanivalóját csak így közvetíthetik. Hogy soha nem felejthető, katartikus élményt nyújt-e a zenekar vagy tucatélményt, amit udvariasan megtapsol az ember, s utána hamar elfelejt, az természetesen függ a karmestertől, tehát a vincellértől is - és nemcsak a szaktudásától, tapasztalatától, hanem elsősorban odaadásától.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A terület 60%-án Olaszrizling, 30%-án Cabernet franc, és hozzá- vetőleg 10%-án Syrah és Pinot noir van. A szőlőterületet saját magunk műveljük, és kizárólag ezt dolgozzuk fel borrá. A legtöbb mai modern önologiai segédanyag használatát elutasítjuk, sokkal inkább hagyatkozunk tapasztalatainkra. Következetessen próbálkozunk a természetes egyemsúly fenntartására, bio művelésmóddal. Ennek eredményeképpen boraink nem követik az internacionálisan gerjesztett “áramvonalas” borstílusokat sem.

Az ültetvény bemutatása:

Csopak egyik legjobb adotságú szőlőtermőhellyel rendelkezik a világon. Szőlőterűletünk 2,5 ha negyságú, 120-170 m tengerszint fölött fekszik a község déli lankáin. A talaj permi vörös homokkőből és meszes, márgás ülledékből tevödik össze. A szubmediterrán klimának köszönhetően az időjárás kiegyensúlyozott. A terület nagy előnye az a tóról viszaverödő plussz 40-50% fénymennyiség, amit már a rómaiak is nagyra értékeltek. Ennek a sok ősszetevőnek az eredményeként karakteres, hosszú érlelésű, nagy potenciállal rendelkező borokat tudunk készíteni.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Vásárlás: Naponta 08 - 12 óráig 14- 18 óráig Borkóstolók : előzetes egyeztetés alapján.

További gondolatok a birtokról:

Felelősséget érzünk a csopaki bor identitásának, tipikusságának, régi hírnevének a megőrzéséért. Ezért nem használunk fajélesztőt sem, mert ez is hozzájárul az uniformizáltsághoz. Tudjuk, hogy egy globalizált világban az eredetinek, a hitelesnek, a megbízhatónak mind kiemelkedöbb értéke lesz. Célul tűztük ki, hogy szilárdan kitartunk az ökológiai szőlőművelés mellett. Szigorú hozamkorlátozást alkalmazunk, alapelvünk az, hogy annyit avatkozzunk csak bele a borkészítésnél a természetes folyamatba, amennyi feltétlenül szükséges, hiszen a nagy bor a szölöben és nem a pincében készül. Boraink kizárólag fahordóban erjednek és ott is érlelödnek, fehérboraink minimum 9-11hónapig 500-800 l ászok hordókban. Vörösboraink 22-23 hónapig, használt barik hordókban. Az erjedésnél a természetes élesztökre hagyatkozunk, a kénen kívül más kémiai segédanyagot nem használunk a pincében