Takler Borbirtok - Decs

Nagybirtok

Teljes cím:

7100 Szekszárd, Decsi szőlőhegy PL. 57, 56-os út 11 km kő

Ügyvezető igazgató:

Takler Ferenc

Kereskedelmi igazgató:

Gál József

Marketingigazgató:

Takler András

Szőlészet vezető:

Ifjabb Takler Ferenc

Főborász:

Ifjabb Takler Ferenc

A birtok története:

Családunk az 1700-as évek közepe óta művel szőlőt a Szekszárdi borvidéken. Birtokunk alapítója édesapánk Takler Ferenc, aki 2004-ben elnyerte Az "Év Bortermelője" címet. Családunk 1987-től él kizárólag a borkészítésből, első palackos borainkat az 1995-ös évjáratból töltöttük, azóta vagyunk jelen a  hazai borpiacon. A sajnálatos kisajátítás bennünket is keményen érintett, hiszen 1978-ban lebontották Szekszárd egyik fő utcáját, a Béri Balogh Ádám utcát ahol Takler István nagyapánk ősi háza állt, 60 m-es pincével, kétszintes istállóval, hatalmas udvarral. Ennek a sajnálatos eseménynek köszönhetően kerültünk a várostól 10 km-re lévő romantikus szőlőhegyre, ide a Decsi hegyi Kútvölgybe.Az elég rossz állagú 1927-ben épített sárközi stílusú tanyában kezdtünk bele  a modernkori borkészítésbe. 1996-tól el tudtuk kezdeni a renoválást és a bővítést, ami 2012-re a pincerendszer bővítésével fejeződött be.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Borászati üzemünk a legmodernebb technológiai felszereltség mellett több mint hatezer mázsa szőlőt tud egyidejűleg feldolgozni. A teljes tároló és érlelő kapacitásunk 12 ezer hl, amelyhez napi 10.000 palack letöltésére alkalmas palackozóüzem tartozik.

Az ültetvény bemutatása:

Jelenlegi 85 hektáros birtokunk a Szekszárdi borvidék legkiválóbb fekvésű és agyagos talajú dűlőiben helyezkedik el. A legértékesebb területeink a dűlőszelektált borokat is adó bátaszéki Szenta-hegy 12 hektárral, a szekszárdi Gurovica 8 hektárral, a Decsi hegy 7 hektárral, a Strázsahegy 4,5 hektárral, Porkoláb-völgy 2 hektárral, a Görögszó 1 hektárral. A fajtaösszetétel tekintetében a Kékfrankos összesen 20 hektárt, a Cabernet franc 12 ha, a Merlot 11 ha, a Cabernet sauvignon 11 ha, a Pinot Noir 6 ha, Kadarka 4 ha, a Syrah 4 ha, egyéb fajták (Riesling, Sauvignon, Alibernet) 3 ha, valamint telepítésre vár 14 ha. A művelésmód tekintetében a Guyot művelési módot preferáljuk, a modern ültetvényekben 5.000 tőke van telepítve hektáronként.

A birtok borai:

A borok tekintetében nagy hangsúlyt fektetünk a szekszárd palackba töltött helyi fajtákra, elsősorban a Kékfrankosra és a Bikavérre, de a kadarkára is. Tovább szeretnénk gyarapítani az eddigi dűlős boraink (Szenta-hegyi sorozat) szortimentjét is. Az emblematikus és ismert márkáink ( Primarius Merlot, Regnum Cuvée ) mellett a csak nagy évjáratokban készíthető Szekszárd Grand borunkra szeretnénk még nagyobb hangsúlyt fektetni.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

2015-ben valóra vált egy régi álmunk, mégpedig az hogy a kiváló borokhoz magas szintű vendéglátást is tudjunk kínálni. A Takler Kúriában ez mind a szobák, mind az étterem mind pedig a wellness tekintetében megvalósult, nem beszélve a külső környezetről, a rózsakerttel és a közel 100 éves Fecske tanyával kiegészülve, amely igen közkedvelt vendégeink körében. 22 vidéki stílusú, egyedi berendezésű szoba fogadja vendégeinket a Kúria épületében, továbbá 16 a panzióban, a borászat épületében. Gótikus kialakítású ala carte éttermünk nagy örömmel mutatja meg a vidék ízeit a kisebb családi rendezvényektől a nagyobb céges események, lakodalmak megrendezéséig. Tágas, igényesen kialakított wellness részlegünk pedig medencével, két jacuzzival, szaunavilággal, sószobával és masszázs lehetőséggel igyekszik kényeztetni birtokunk vendégeit.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Tőlünk nem messze található a szálkai tó, amely érintetlen környezetével, hangulatos strandjával kiváló lehetőség a túrázásra, horgászásra. A Gemenci erdő is egész évben várja kisvasutazni, túrázni vágyó érdeklődőit. Szekszárd városában igazi különlegesség a több generációs Petrits Mézeskalács ház és múzeum, valamint a többször az Év kávéházának is megválasztott Kávé Háza. A kulturális élményekért szomjazóknak a Béla király tér, Közép-Európa egyik legnagyobb egyhajós temploma, valamint a Pollack Mihály tervezte Vármegyeháza, udvarában a bencés apatság romjaival adhat maradandó élményeket. Városunk szülötte Babits Mihály is akinek felújított emlékháza ugyancsak látogatható.

További gondolatok a birtokról:

A "stílusos" szekszárdi borok készítése, ha lehet kompromisszumok nélkül.