Takács Szőlőbirtok és Pincészet - Mád

Kisbirtok

Teljes cím:

3909 Mád, Vöröshadsereg út 17.

Fax:

(06-20) 364-4758

A birtok története:

A Takács család három generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel. A nagyapa, Takács Miklós grófi birtokon dolgozott vincellérként. Fia, Takács Miklós borász technikusként végzett Budafokon. Az unoka, Takács Adrienn a budapesti Kertészeti Egyetemen szerzett élelmiszer mérnöki diplomát, jelenleg szőlő- és borgazdasági szakmérnök-hallgató a Corvinus Egyetemen.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A kilencvenes évek végéig boraikat kizárólag hordós borként értékesítették, 2000 óta a termés egy részét palackos formában is forgalomba hozzák. A 8-10 fajta hordós tétel mellett általában négyfajta palackozott bor szerepel a kínálatukban: Félszáraz Furmint, Tokaji Cuvée, Tokaji Aszú, Tokaji Eszencia. Boraikkal folyamatosan szerepelnek a borversenyeken és szép eredményeket érnek el.

Az ültetvény bemutatása:

Első saját szőlőjüket 1952-ben telepítették Mád határában a Harcsa-tető nevű dűlőben. A további szőlőtelepítések a nyolcvanas évek végéig tartottak, ma három hektáron gazdálkodnak olyan kiváló minőségű dűlőkben, mint a Nyúlászó, a Betsek, a Danczka, az Ősz-hegy, a Juharos, a Birsalmás.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A család 1990-ben vásárolt egy ötszáz éves, száz hektoliter befogadóképességű pincét. Ezt azóta tovább bővítették egy vendégfogadásra alkalmas pinceággal, ahol egyszerre negyven fő foglalhat helyet. A hozzájuk látogató vendégeknek, kívánságuk szerint, a borokhoz illő ételeket is tudnak kínálni. A jövőben szeretnék szőlőterületüket bővíteni, saját szőlőfeldolgozót kialakítani és érlelő pincét vásárolni. Borértékesítésükben a palackos borok arányát kívánják növelni. Szállást ma még nem kínálnak, de hosszú távú terveik között szerepel egy saját panzió kialakítása is.

Erre a birtokra szavazok