Somló Kincse Kézműves Kispince -

Kisbirtok

Teljes cím:

8482 Doba, 1377 hrsz., Szent Márton dűlő

Telefon:

06309828741

Ügyvezető igazgató:

Andrási László

Főborász:

Andrási László

A birtok története:

Andrási László a birtok mindenese 2005-ben vásárolta meg az első területecskét azzal a céllal, hogy ott hagyományos művelésmódban, ősi Kárpát-medencei szőlőfajtákból készítsen természetes módon borokat. A filozófia megmaradt és a területek 2020-ra elérték a 3 hektárt. Kereskedelmi fajtáink mellett egy fajtagyűjteményt is gondozunk, melyben további ritka, már elfeledett szőlőfajtákat őrzünk.

Az ültetvény bemutatása:

A Somló hegy keleti oldalán, nagyrészt bakművelésben gondozunk 3 hektárnyi szőlőt. Fajtaszerkezetünk jelenleg 11 ősi - egykor a Somlón is díszlő - Kárpát-medencei szőlőfajtából áll, melyet további elveszett különlegességek egészítenek ki fajtagyűjteményünkben. Ültetvényeinket gyógynövények preparátumaival védjük, szakítottunk a hagyományos értelemben vett permetezőszerekkel. Borainkat saját termésünk természetes feldolgozásával segítjük világra. Pincénkből száműztünk minden segédanyagot, spontán erjesztést követően szűrés és derítés nélkül palackozunk, esetenkénti minimális kénessav felhasználásával. Borainkat megtalálhatod hazánk, Németország, Svédország, vagy akár Dánia csúcséttermeiben és jobb borszaküzleteiben.

A birtok borai:

A somlai főfajták - Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olasz rizling - mellett szortimentünkben megtalálható a Kéknyelű, Budai, Gohér, Bakator, Sárfehér, Királyleányka, Zöld szilváni is. Ezeket fajtaborként és házasítások formájában is készítjük.