Liszkay Borkúria - Monoszló

Kisbirtok

Teljes cím:

8273 Monoszló, hrsz. 48/2.

Email cím:

info@liszkay.com

Ügyvezető igazgató:

Liszkay Mihály

Marketingigazgató:

Font Sára

Főborász:

Barna János

A birtok története:

Liszkay Mihály, a Borkúria tulajdonosa és vezetője, a kétezres évek elején a Káli-medencébe, Monoszló környékére tévedt egy vadászat miatt, ahol beleszeretett egy elhagyott pincébe. Megvásárolta az eredetileg nyaralónak szánt épületet, de ekkor még nem voltak borászattal kapcsolatos ambíciói. Hamarosan kiderült, hogy a terület a természeti adottságainak köszönhetően Magyarország legértékesebb dűlői közé tartozik. A rákövetkező években a család megvásárolta a pince körül fekvő szőlőterületeket, újratelepítette az ültetvényeket, majd teljesen felújíttatta azt a 250-300 éves pincét, ami fölé egy vadonatúj épületegység is került. A Borkúria ma egy igazi komplexum: borászat, pince, 9 szobás, medencés luxus szálláshely. A végeredményről beszéljen inkább egy video: https://www.youtube.com/embed/pAcwP0J5JA8

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A minőség megtartása érdekében a borászat alapelve: ″egy tőke - egy palack″. A kékszőlő kíméletes módon kerül feldolgozásra. A nyílt, irányított erjesztés után a borok 18-24 hónapos barrique hordós érlelést kapnak. A rozé és a fehér bor esetében alacsony hőfokon történő, irányított, reduktív erjesztés megy végbe.

Az ültetvény bemutatása:

Vulkanikus, ásványokban gazdag, meszes-agyagos talajjal megáldott, mediterrán mikroklímájú, dombos vidékről beszélhetünk. A Pangyér-dűlő a kecskeméti szőlő termőhelyi-kataszteri besorolás szerint, a 400-ból 385 ponttal, Magyarország egyik legértékesebb szőlőterülete. A teljes birtokméret 10 hektár és elsősorban vörösborok kerülnek előállításra. A telepített szőlőfajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir és Pinot Gris. A kékszőlőfajták esetében a telepítés 2003-ban kezdődött és egészen 2005-ig tartott. Az ültetvények 2,2 méter sortávval, 0,8 m tőtávolsággal és egy szálvesszős Guyot-művelésmóddal kerültek kialakításra. A Káli-medence, illetve a talaj adottságaiból fakadóan a fehér szőlőfajták közül a Pinot Gris maradt meg. Ez kb. 25 éves telepítés 0,5 hektáron, 3 méteres sortávval, 1,5 m tőtávolsággal, ikertőkés, felsőkordonos művelésmód-kialakítással.

A birtok borai:

A Liszkay vörösborok a Decanter világborversenyen, Londonban, egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek. A Nemzetközi Páneurópa Vörösborversenyen több aranyérmet és az abszolút győztes, Champion díjat nyerte a 2008-as Cabernet Franc. A magyarországi Pannon Bormustrán a 15 legjobb magyar vörös között, két Liszkay-bor, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc szerepel.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Borkúria exkluzív szálláslehetőséggel várja az érdeklődőket és különleges helyszíne lehet céges rendezvényeknek, esküvőknek, baráti és családi összejöveteleknek, borkóstolóknak és bortúráknak, illetve nem utolsó sorban romantikus, zongorás borvacsoráknak. A bor-és gasztronómiai élményekre, szépségre és minőségre fogékony vendégeket kilenc, ízlésesen és egyedien berendezett szoba várja a wellness részleg (szauna, külső és belső medence) és a Levendula-tenger felett. A tipikusan francia Chateaux stílusban épített, eklektikus elemekkel tarkított épület fekvése eszményi: olyan pazar panorámával rendelkezik a teljes Káli-medencére és a Pangyér-dűlőre, amilyen sehonnan sem látható. Ötcsillagos minőség és nívós szolgáltatások jellemzik a helyet, kiemelt hangsúlyt fektetve a kulináris élvezetekre. Az ételek a szezonalitásnak megfelelően kerülnek összeállításra a nyitott Provence-i látványkonyhában. A panorámás borgaléria kiváló helyszínt biztosít a borkóstolók és rendezvények számára.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A birtok körül 4200 ha vadászterület számtalan alkalmat kínál alternatív outdoor programra. • Magyarország egyik legimpozánsabb és legkedveltebb kirándulóhelye, a Hegyestű-geológiai bemutatóhelye 3 km távolságra fekszik a birtoktól. • A Balaton-part Zánkán érhető el a legkönnyebben. (~6 km) • Szentbékálla (Kőtenger, Ingókő), Mindszentkálla Kőtenger. (~10 km) • Magyarország egyik legismertebb vidéki öko piaca, a Liliomkert bio piac, vasárnaponként tart nyitva Káptalantótiban. (~15 km) • A lovagolni vágyóknak a „Salföld Természetvédelmi Major” kínál számtalan lehetőséget. (~15 km) • Tapolca városában található az ország egyetlen barlangja, amelyet csónakkal járhatnak be a látogatók, és a Malom-tó, amelynek épített környezete is értékes nevezetesség. (~20 km)

További gondolatok a birtokról:

Már az ókori rómaiakat is lenyűgözte a mediterrán mikroklímájú, dombos vidék. Felismerték, hogy a Káli-medencében termő kékszőlőfajtákból kiváló vörösborok készíthetők. A Pangyér-dűlő érdekessége, hogy Liszkay Mihály minisztériumi engedéllyel, kísérleti jellegű kékszőlő-telepítéssel tért vissza a régmúlthoz. Megmutatta, hogy a térségben a villányival vagy a szekszárdival vetekedő minőségben lehet vörösbort készíteni. A tulajdonos fő célja egy olyan komplexum létrehozása volt, mely hűen őrzi a hagyományokat, és hozzájárul ahhoz, hogy a Káli-medencét és értékeit jobban megismerjék az emberek. Legyen szó bor- vagy gasztronómiai élményről, a hangsúly mindenekelőtt a minőségen és az értékteremtésen van.