Lajver Borbirtok - Szálka

Középbirtok

Teljes cím:

7121 Szálka, hrsz 07/28/A

Ügyvezető igazgató:

Schlotter András

A birtok története:

A borászat a Szekszárdi borvidék déli, lankás részén terül el. Szálka települése a borvidék szívében fekszik, ahol az egyre szélesebb körben ismert és kedvelt Lajvér Borbirtok is található. A 26 hektárnyi szőlőültetvényt tizenkét eltérő szőlőfajta színesíti, rendkívül változatos lehetőséget biztosítva ezzel a különféle borok készítésére. Fajtaborok és házasítással készülő kombinációk egyaránt színesítik a palettát, de a sokféleségnél is fontosabb a borászatnak a kiemelkedő minőség folyamatos garantálása. Már az építészeti koncepció meghatározásakor lényeges volt, hogy a tájba megfelelően illeszkedő épületek látványukban is eltérjenek egy puszta mezőgazdasági üzemtől és kifejezzék a tulajdonosok modern, újszerű, magas színvonalú szemléletét. A cél egy olyan látványborászat létrehozása volt, ahol a látogatók és borkedvelők a borkészítés mellett színvonalas kulturális és gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatnak majd. Ezt a célt kiszolgálva történt az épületek funkcionális kialakítása.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A borbirtok büszke környezettudatos szőlőművelésére, amelyet a környék észak-dél irányú völgye segít: természetes szélcsatornaként átszellőzteti az ültetvényeket. Szintén kiemelendő az az átgondoltság, amellyel megtervezték a szőlő kialakítását: a legtávolabbi teraszokról szüretelt fürtök is frissek maradnak, hiszen percek alatt a feldolgozóba kerülnek. Gravitációs technológiára épülő borászat, mely épületeiről sem szabad megfeledkeznünk: már kívülről is újszerűséget mutatnak, majd belépve egy csodás látványborászat tárul elénk. Az üzem kialakítása egyszerre tükrözi a hagyományos borkészítést és a modern megoldásokat. A feldolgozó épületet 26 HA saját tulajdonú szőlő veszi körbe. Üzem kapacitása: 500.000 palack/év.

Az ültetvény bemutatása:

26 HA ültetvény, 30 terasz, melyek a borbirtok körül legyező alakban terülnek el. 5208 tőke / hektár. Guyot és Royat kordon művelésmód. Talaj: lösz. Termesztett fajták: Olaszrizling, Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah

A birtok borai:

Cuvée Blanc, Sound Cuvée, Rajnai Rizling, Rosé Cuvée, Color Cuvée, L12 Cuvée, Kékfrankos, Merlot, Bikavér, Cabernet Sauvignon, Signum Cuvée, Merlot Selection, Infinity Cuvée 2019 Szekszárdi Borvidéki Borverseny: Rajnai rizling 2017 (aranyérem) Merlot Selection 2015 (aranyérem) // 2019 Vinagora verseny: Infinity Cuvée 2015 (ezüstérem) // Újbor verseny 2018: Lajver Rosé 2018 (aranyérem) Bátaszéki borverseny 2018: L12 Cuvée (aranyérem), Infinity Cuvée 2015 (aranyérem) Vinum Bonum verseny 2018: Signum Cuvée 2016 és Merlot selection 2015: Vinum Bonum díj.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Lajver Borászat komplexitását növeli a Lajver Borbisztróba betérő vendégeknek nyújtott színvonalas kulturális és gasztronómiai élmények, amelyeknek a kóstolóhelyiség és a 80 fő befogadására alkalmas bisztró stílusú étterem ad helyet. Ez utóbbiakban borvacsorák, borkóstolók, céges rendezvények, esküvők, családi események és összejövetelek is szervezhetők. Pillanatnyilag 5 darab exkluzív kétágyas, pótágyaztható szoba áll vendégeink rendelkezésére.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Szálka Tolna megye szívében nyugszik Szekszárdtól 12 km-re. Völgyek és dombságok szabdalják változatosan a területet, amit sűrű erdő borít, ami remek lehetőséget nyújt a túrázók számára, valamint bőséges állatállománynak is otthont ad. A szekszárdi dombvidék leghosszabb északkelet- délnyugati irányú völgyének elzárásával alakult ki a falu tömeg vonzó víztározója, a mesterséges tó, amely kiválóan alkalmas fürdőzésre, de horgászati szempontból is kifogástalan. A falu két völgyben fekvő, hosszan elnyúló V alakot formáz. Az erdő és a tó kitűnő mikroklímát biztosítanak a falunak, aminek a borászok is meglehetősen örülnek. Erdeiben sokféle vad található. Különösen szarvasállománya híres. Itt lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, mely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekord volt. Főbb látnivalók: Mausz kápolna, Szerb ortodox kolostor, Sötétvölgy, Szálkai strand, Horgász-tó

További gondolatok a birtokról:

Új minőségi kategóriát szeretnénk megteremteni a borászatban: a legnemesebb szekszárdi hagyományokat ötvözzük a legmodernebb technológiák kínálta lehetőségekkel. Tesszük mindezt szenvedéllyel és hittel, kompromisszumok nélkül, azzal a szándékkal, hogy egyre közelebb kerüljünk a tökéletes borhoz.