Koncsos Borház - Kisnána

Kisbirtok

Teljes cím:

3264 Kisnána, Szabadság út 75

Ügyvezető igazgató:

Koncsos Sándor

Marketingigazgató:

Koncsos Rita

A birtok története:

A családi pincészetet 2000-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy terméskorlátozással, minőségi, egyedi, kézműves borokat készítsünk és ezért az ültetvény gondozása mellett a szőlő feldolgozását is kiemelt figyelemmel végezzük. A családi manufaktúránkban minden fürtöt bogyózva, kíméletesen kisajtolva, az eljárásokat ötvözve dolgozzuk fel a mátraaljai kitűnő szőlőket. A munkák zömét magunk végezzük, fáradhatatlanul törekedve a minőség javítására.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A földtörténet és klíma egyedülálló bortermő vidéket teremtett a Mátrában, a 22 magyar borvidék között a második a sorban, a hegyvidékiek között pedig az első, 7815 hektárral. Boraink a borvidék sajátosságait, ízvilágát tükrözik, így kínálatunkban az illatos, zamatanyagokban gazdag fehérbor, a gyümölcsös friss rozé és a könnyed vörösbor is megtalálható.

Az ültetvény bemutatása:

Ültetvényeink Kisnána település határában, a Károlyi tagban, a Dubinában, a Szkalina- és Proletár dűlőkön összesen 6 hektáros területen helyezkednek el, ahol különböző hungaricum és világfajtákat termesztünk (Hárslevelű, Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon).

A birtok borai:

Olaszrizling 2008 - száraz minőségi fehérbor Muscat Ottonel 2009 - félédes minőségi fehérbor Muskotály Misebor 2009 - száraz minőségi fehérbor Kisnánai Szépasszony 2010 - (Hárslevelű & Muscat Ottonel) - édes minőségi fehérbor Rita Rosé 2012 - (Cabernet Sauvignon) száraz minőségi rosébor Opál Cuvée 2009 - (Cabernet Sauvigon & Merlot) - száraz minőségi vörösbor Cabernet Franc barrique 2007 - száraz minőségi vörösbor

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A szőlőművelés és borkészítés élvezete mellett a másik örömünk amikor barátainkkal, családtagjainkkal, vendégeinkkel oszthatjuk meg munkánkat, az elkészített bort. Előzetes bejelentkezéssel tartunk borkóstolókat, borvacsorákat, ahol bemutatjuk mesterségünket. Áprilistól késő őszig egy 45 férőhelyes kerti helyiség várja a hozzánk látogatókat, míg a téli hónapokra a 12 férőhelyes borház ad otthont a borkóstolóknak. A borkóstoló kiegészítéseként borkorcsolyát és helyi specialitásokat ajánlunk igény szerint, kérje részletes ajánlatunkat. Szálláshely a pincészethez közeli falusi vendéglátóknál, tradicionális parasztházakban. A szállás foglalásában szívesen segítünk.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

-Kisnánai vár: 2011-ben megújult a kisnánai vár, többcélú rendezvényterem, bortrezor, kronoszkóp, 3D-s vártörténeti vetítés, kőtár várja a látogatót. -Szlovák tájház: a vár tövében álló szlovák parasztház 1880-90 között épült. A tájház berendezési tárgyai a korabeli paraszti életvitelt mutatják be, szabadkéményes konyha tüzelőpadkával, fűtetlen tisztaszoba vetett ággyal, menyasszonyi kelengyével, a hátsó szobában csonkakúp alakú kemence ülőpadkával. - Kovácsműhely: a Kossuth utca elején lévő, eredeti szerszámokkal, fújtatóval berendezett műhely előzetes bejelentkezéssel látogatható, információt a várban adnak. -Tarnócai kőbánya: ásványgyűjtő hely a település közelében. Itt találták 2009-ben a mintegy 15 millió éves négymázsás opált, ami a kisnánai várban látható. -Országos kéktúra útvonal: a településen halad át az országos kéktúra útvonal. Kisnána, a Mátra 115 teljesítménytúra kiinduló pontja. Illetve további két helyi turista út várja a kirándulókat. Egerszalóki hőforrás 15km