Hetényi Családi Szőlőbirtok (Kerekegyháza-Ballószög) - Kerekegyháza

Kisbirtok

Teljes cím:

Falu dűlő tanya 35.

Szőlészet vezető:

Hetényi József

A birtok története:

Dédapám, aki szintén Hetényi József volt, birtokán dolgozunk mai is. A birtokot kibővítettük szaporítóanyag termeléssel.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Pincészetünk Ballószögben található, a térségben ritka 1000 hl alatti , de hagyományos pince, ahol a felújítást követően vendégek fogadására is alkalmassá tettük az épületet.

Az ültetvény bemutatása:

6 ha-nyi törzsültetvény, ami első sorban szaporítóanyag előállítási célokat szolgál. Közel 2 ha-nyi csemegeszőlő, ahol több mint 20 fajta megtalálható. Van egy Mathiász-fajtagyűjteményünk, több mint 30 fajtával.

A birtok borai:

Hagyományos fajták is megkóstolhatóak nálunk (Kövidinka, Pozsonyi fehér, Piros szlanka, Kadarka), valamint a rezisztens fajták is megtalálhatóak (Bianca, Castellum, Hibernal,stb)

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Borkóstoló 40 főig

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Nyakvágó túra (2024. május 18.) és futás (2024. augusztus 25.), Kiskunsági Nemzeti Park közelsége, Kecskemét,

További gondolatok a birtokról:

A hagyományok megőrzése fontos számunkra, de emellett nyitottak vagyunk a rezisztens fajták elterjedésének segítésében is. Igyekszünk a legkisebb környezet terheléssel dolgozni, ami sok kézi munkát igényel, ez időnként a jövedelmezőség rovására megy. Viszont büszkék vagyunk, hogy sokan dicséretben részesítik a munkánkat.

Erre a birtokra szavazok