HEIMANN Családi Birtok - Szekszárd

Középbirtok

Teljes cím:

7100.Szekszárd, Iván-völgy tető 9814/13. Hrsz.

Ügyvezető igazgató:

Heimann Ágnes és Heimann Zoltán

Szőlészet vezető:

Heimann Zoltán

Főborász:

Heimann Ágnes

A birtok története:

A Heimann Családi Birtokot 1758-ig, a heimannok első szekszárdi említéséig vezetjük vissza. A családi legendárium szerint mára a 10-ik generáció (ifj.Heimann Zoltán) folytatja a szőlő- és borkészítést. A 20 hektáros birtok újraindítása és felépítése 1990-ben indul 0,6 hektáron, egy 10 méteres kis pincével. A kizárólag családi tulajdonban lévő szőlészet és borászat sikeresen ötvözi a szekszárdi és sváb borkészítési hagyományokat a mai kor minőség felé elkötelezett technológiai elvárásaival. Szőlőterületeink öt dülőben Szekszárd város közvetlen határában fedik a dombtetőket. A munkák jó részét ma is jórészt kézi munkával végezzük. Stabil csapatunk van, ahol a család is része a mindennapi együttműködésnek.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A présház a szőlészeti eszközökkel és a teljes borászati feldolgozással a nyitott fa és betonkádas erjesztőktől a hűthető-fűthető acél tartályokig, a palackozótól, a barrik és ászok pincéig, a készárú raktárig mind egy helyen, az Iván-völgy tetején, egy ragyogó panorámájú birtokon található. Az előre bejelentkezetteket borkóstolóval, igéány szerint pincelátogatással, a saját disznóvágás rejtett kincseire építő hideg, vagy a kemencéből, ″sparherd″-ről illatozó melegételekkel kínáljuk. Legendásan egyedi és jó a konyha, és az Ági és Zoli által celebrált vendéglátás.

Az ültetvény bemutatása:

Szőlőink öt dűlőben a présház körül két kilométeres átmérőjű körben találhatóak: - Iván-Völgy - Porkoláb-völgy - Baranya-völgy - Batti-kereszt - Bödő Először, a 90-es években a világfajták (merlot, cabernet franc) telepítése adta a megbízható sikerességet. Őket a kuriózumok (tannat, sagrantino, syrah, viognier és pinot noir), a házasításaink különleges fűszerei követték kisebb, kísérletező méretekben. Az elmúlt tíz év a régóta honos közép-európai fajták (kadarka, kékfrankos, csókaszőlő és rokonaik) válogatása, tanulmányozása, és a legizgalmasabbak telepítésének izgalmával színesedik. Ez így együtt adja a szekszárdi lösz szelíd lankáin barátságos, kifinomult boraink kedves fűszerességét. Szőlőinket hektáronként ötezer tőke feletti sűrűséggel telepítettük, és a művelési kisérletekből a középmagas kordonon a csapos metszésre alapuló visszafogott terhelés vált be.

A birtok borai:

A borok a szőlőtelepítések beérésével és a borászati tapasztalatok erősödésével mára nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő minőségbe értek. A borvidéki és országos megmérettetések rangos díjai mellett boraink aranyérmeket hoztak Bordeaux, Bruxelles és London világversenyeiről. Zoltán 2011-ben elnyerte az stuttgarti ArtVinum ″Az Év Európai borszakértője″ díjat, és az elmúlt két évben tagja a Borakadémia ″Év bortermelője″ jelöltjei ötös fogatának.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Előre bejelentés alapján fogadunk borkóstoló vendégeket. A borok mellé igény szerint hideg, ill. meleg falatokat kínálunk. A borászat és a borok bemutatását nem bízzuk alkalmazottjainkra, vagy külső szakértőkre. Szállásokat honlapunkról ajánlunk, külön kiemelve az idősebbik testvér, a híres pinceépítő Heimann Ferenc vállalkozását, a legendás ″Fehér tehénhez″ címzett fogadót.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A présház előtti ″Messzelátó taraszról″ gyönyörű, széles panorámában jól látszik Gemenc haragoszöld rengetegje, az egész Sárköz le Bátáig, és tiszta időben Baja és Érsekcsanád is felvillan a Duna túlsó oldaláról. A ″hegytetőről″ jól meghatározhatóak a dűlőink, és a Cinka oldal bájos kicsiny birtokainak, piros cserepes tanyáinak igazi, az ember munkálta kedves pannon tája. A környék szinte dugig természeti látványossággal, kulturális értékekkel, gasztronómiai és turisztikai kihívásokkal. Igazi sport és kulktúrtáj. Egy órás autózáson belül Paks, Kalocsa, Baja és Mohács a sátorhelyi emlékparkkal, Villány, Siklós, Harkány és Pécs, de itt vannak az eldugott. felfedezésre váró kicsiny völgységi falvak, vagy a gemenci kisvasút, a dunai kajakozás, a gyalogos és kerékpáros túrák, a félmaraton és egyéb izgalmas tömegsport versenyek. A vendégváró kis pincék és a nagyobb családi borászatok tucatjai fogadják jó szívvel az előre bejelentkezőket.

További gondolatok a birtokról:

Ez a 20 hektárt alig meghaladó birtok egy család, és pár, ″törzsgárdává″ érő alkalmazottal a kézművesség és a modernitás keskeny határmezsgyéjén egyensúlyoz. A szőlészetben a gyomírtók teljes elhagyása, a kézi kapálások, zöldmunkák,, a szőlővel-szőlőben való együttélés, a finom rezdülések (meg)figyelése, és az azokra adott kísérletező válaszok jelentik a fő hangsúlyt. A rovarirtó vegyszereket elhagytuk. E helyett a madarak visszacsalogatása a fontos számunkra. Nem használunk műtrágyát, és a művelésben a költségcsökkentés elsődlegességét felülírja a természettel való együttélés felelőssége és öröme. s ehhez a teljességhez hozzátartozik a szelektív hulladékgyűjtésig, saját baromfiak tartásáig, saját lekvár főzésig, disznóvágásig minden, ami kicsit az archaikus, letűnő paraszti lét értékeinek, tudásának megőrzését hordiozza.