Götz Pincészet - Hercegkút

Középbirtok

Teljes cím:

Petőfi u. 202. (borászat) Gombos-hegyi pincesor (pince)

Telefon:

+36308649032

Ügyvezető igazgató:

Götz Istvánné

Kereskedelmi igazgató:

Götz Ildikó

Marketingigazgató:

Götz Ildikó

Szőlészet vezető:

Götz István

Főborász:

Götz István

A birtok története:

A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkeségei a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesorok. Utóbbi pincék között találhatók meg a Götz család érlelő- és kóstolópincéi is. A pincesor nemcsak a Tokaji Borvidék, hanem a világörökség szimbólumaként is számos helyen feltűnik. A települést övező hegyeken körbenézve kevés szebb helyet találunk a nagyvilágban. 1750-ben Trautson herceg az elnéptelenedett vidékre a mai Németország területéről, a német-francia határ menti Schwarzwald vidékéről telepeseket hozatott a munkáskezek pótlására. Elődeink a szőlőművelést és a borkészítést rövid idő alatt elsajátították itt. Erre az időszakra nyúlik vissza a mi családunk története is, és külön érdekesség, hogy a legelső kis pincéket az őseink pincelakásként használták. A szőlők termését a helyi gazdák a mai napig a népi építészet remekeiben, az emeletes pincékben érlelik és tárolják. A Gombos-hegyi pincesoron érdemes felsétálni a dombtetőre az áldást osztó Jézus szoborhoz, hiszen fantasztikus panoráma tárul elénk a 14 stációból álló kálvária sétány után.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A Götz Pincészet tradicionális családi pincészete a magas minőségű borok létrehozását tűzte ki célul, amelyek elkészítésének folyamatát különös gondosság jellemez a szőlőműveléstől kezdve, a bor érlelésén át egészen a palackozásig. A minőség elengedhetetlen eleme a jó pince. A Götz Pincészet riolit-tufába vájt pincében érleli a borait, amely 9 °C fokos állandó hőmérsékletet tart télen-nyáron. A zempléni tölgyfahordókban borkülönlegességeket érlelünk, tárolunk. A magas páratartalom és a hordókban érlelődő borból származó vegyületek táplálják a pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt (Cladosporium cellare), amelyek összefüggő réteget képeznek, és egyben a jó pinceklímát is biztosítják. Borászatunkban fejlesztéseink folyamatosak, a tradíciót ötvözzük a modern technológiával. Szüret után a szőlőt bogyózzuk, majd pneumatikus préselés következik. Több száz hektoliteres hűthető tartálykapacitás segíti az erjedést, majd a palackozó és a címkéző gépsorok teszik teljessé a fegyvertárunkat.

Az ültetvény bemutatása:

Családi vállalkozásunk 18 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. Ezek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy az összes típusú tokaji bort elkészítsük. A szőlőültetvények Tolcsván a Kincsem és a Bartalos, Sárazsadány határában a Zsadányi, és Sárospatak közelében a Csécsi, a Darnó és a Szegfű dűlőkben helyezkednek el. Friss, reduktív borkínálatunk között szerepel a Tokaji Furmint, a Sárgamuskotály és késői szüretelésű borok, míg hagyományos fahordós érlelést kap a Tokaji Eszencia, Aszú és Szamorodni. Több évtizedes szakmai tapasztalat alapján nagy gondot fordítunk a szőlő művelésére, terméskorlátozással, kíméletes feldolgozással garantáljuk a boraink állandó kiváló minőségét.

A birtok borai:

Tokaji Furmint száraz Tokaji Furmint félédes Tokaji Sárgamuskotály száraz Tokaji Sárgamuskotály félédes Tokaji Cuvée késői szüretelésű édes Tokaji Szamorodni édes Tokaji 6 puttonyos Aszú Tokaji Eszencia

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A hercegkúti pincesorok 2002 óta a világörökség részét képezik kultúrtáj kategóriában. A Gombos-hegyi pincesoron található hangulatosan kialakított vendégfogadó pincénkben egyszerre 200 fő is helyet foglalhat. Borászati fejlesztéseink folyamatosak, a tradíciót ötvözzük a modern technológiával. A Götz Pincészet borai között mindenki talál kedvére valót, megtalálhatóak a könnyed, fiatalos, üde, de a testes és karakteres borok egyaránt. Átható és hosszan visszacsengő illatok és aromák színelőadásával találkozunk itt, amelyekhez hasonlót sehol másutt a világon nem találhatunk. A borkülönlegességek mellett teret hódítanak a friss, gyümölcsös minőségi borok is, ezek kóstolásával a borvidék egy új arcával ismerkedhetünk meg. Pincészetünk szeretettel fogadja kisebb-nagyobb borkedvelő társaságok, családok, barátok és szakmai csoportok látogatását. A pincelátogatás kisebb csoportok esetén, igény szerint a palackozó épületének megtekintésével kezdődik, ahol irányított erjesztéssel készítjük a borokat. Itt a vendégek megismerkedhetnek a reduktív borok előállításának rejtelmeivel, a borkészítés technológiájával. Ezután a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesorra megyünk, ahol a mintegy 100 méter hosszú, riolit-tufába vájt érlelőpincénkbe kalauzoljuk az idelátogatókat. Ezt követően érkezünk meg a kóstolópincébe, ahol 10-200 főt tudunk fogadni. A borok mellé kérésre hideg és meleg ételeket kínálunk. Ezeket előzetes egyeztetés alapján kérjük megrendelni. A pincelátogatás és a borkóstolás időben kb. 1,5-2 órás program (+ étkezés igény szerint). A vendégeknek elmondjuk Hercegkút rövid történetét, bemutatjuk Tokaj-Hegyalját, a családi vállalkozásunkat és természetesen a kóstolt borokat jellemezzük. A kóstoltató helyiségünk alkalmas különféle rendezvények lebonyolítására is. Különleges alkalmakra cigányzenekar is rendelhető. Több napos itt-tartózkodás esetén szabadidőprogramok megszervezésében is készséggel állunk rendelkezésükre. Igény szerint tartunk borkóstolót, borvacsorát szerte az országban éttermekben, rendezvényeken!

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Úgy gondoljuk, hogy helyben lehet igazán megismerni egy-egy borászatot és a boraikat, a termőtájat, tradíciót és a kultúrát. A borkóstolók alkalmával nemcsak a Tokaji Borvidék értékeit közvetítjük, hanem ez a legjobb módja a személyes bemutatkozásnak is az ország-világ előtt. A zempléni táj hazánk egyik legszebb, legérintetlenebb vidéke, ahol a termálfürdőktől a kastélyokon, várakon keresztül rengeteg kikapcsolódási lehetőség megtalálható. Hercegkúti pincesorok Gombos-hegyi Kálvária és Feltámadás Kápolna Jézus szoborral Sváb Tájház Kisboldogasszony-templom Német nemzetiségi tanösvény Hercegkút Tanösvény Sárospataki Rákóczi Vár Megyer-hegyi tengerszem

További gondolatok a birtokról:

A pince csendes mélyén valahol mindig nyugalomra lelek. Néha elég hozzá az az illat, a csönd, a meghittség máskor az ízek és a társaság elrepít ebből a rohanó világból egy másikba, egy sokkal jobb helyre. Mondjuk már néha közhelyesen sokszor, hogy „földalatti mennyország” a mi pincénk, de tényleg így van. A pincének, a bornak lelke van, mint a családnak. Ezért is különbözik annyira egy családi pincészet egy nagyobb borászattól. Kezdve a szőlőterméstől, a borokon át, szívvel-lélekkel dolgozunk bennük, értük, hogy valami jobbat alkossunk, létrehozzunk valamit, ami arra készteti az embereket, hogy egy picit lassítsanak, megálljanak, megpihenjenek, egy pillanatra elgondolkozzanak azon, hogy miért érdemes élni. Egy kicsit élvezni az életet, törődni egymással, másokkal. Figyelni a családra, barátokra, a mondanivalójukra és arra, amit mi közvetítünk a borral – egy cseppnyi jókedvet, vidámságot, élvezetet, békét, meghittséget, ragyogást. És a legfontosabbat, a hitet. Hinni abban, hogy van értelme a munkánknak, hogy az évjárat szép lesz, hogy a vendégeknek ízlik a borunk, tetszenek a pincéink, és érezni, hogy nincs számunkra lehetetlen, mert a jó Isten fogja a kezünket. Csak a célt kell kitűzni, és segít megtalálni az odavezető utat. De útközben azért jó helyen, jó emberek között egy pohár Tokajival jó érzés koccintani, jó néha megnyugodni.

Erre a birtokra szavazok