Gere Attila pincészete - Villány

Nagybirtok

Teljes cím:

7773 Villány, Erkel Ferenc u. 2/a.

Telefon:

72/492-839

Ügyvezető igazgató:

Gere Andrea

Kereskedelmi igazgató:

Gere Attila

A birtok története:

Gere Attila pincészete, a négycsillagos Crocus Gere Borhotel, valamint a Mandula étterem teljes egészében a Gere család tulajdonában van. A család hét generációra visszamenőleg foglalkozott szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, csak Gere Attilával és édesapjával szakadt meg ideiglenesen a folyamat. A második világháború után tönkretették a paraszti birtokokat, a kitelepítésekkel pedig megszakították a családi hagyományok láncolatát. Gere Attila is az erdész szakmát választotta. A borászattal csak 1978-ban került kapcsolatba. A hagyományos módon készített borokat kóstolgatva tudatosult benne, hogy a villányi vörösborokban hatalmas lehetőség rejlik. Végül feladva eredeti, tanult szakmáját, 1991-ben megalapította a Gere családi pincészetet.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A családi birtok mellett jól működik egy közös vállalkozás is, amelyet 1992-ben indítottak Franz Weninger osztrák borásszal. Az első feldolgozó épületet közösen építették a ’90-es évek elején, majd 2002-ben felépült a család saját, új pincészete, amely már megfelel a legkorszerűbb technológiai követelményeknek. Itt erjesztik a borokat hűthető-fűthető acéltartályokban, illetve fakádakban. A hordós érlelésre ezen kívül több pincét is használnak, szétválasztva a nagyhordós és kishordós, barrique tételeket. A borok zömmel magyar hordókban érlelődnek.

Az ültetvény bemutatása:

Ma a pincészetnek 70 hektár kiváló adottságú területe van Villány legjobb fekvésű dűlőiben (Kopár, Konkoly, Csillagvölgy, Ördögárok). A szőlőterületek a hegyoldalban találhatóak, mészben gazdag lösz talajon, ahol helyenként a jellemző mészkő alapkőzet is felszínre kerül. Az ültetvények mind déli, dél-nyugati fekvésűek. A pincészet szigorú terméskorlátozással dolgozik, középmagas-kordon műveléssel, és csak minőségi, kézzel szüretelt és válogatott szőlőalapanyagot használ fel borai készítéséhez.

A birtok borai:

A termesztett szőlőfajták: Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Tempranillo.A pincészet már számos elismerést szerzett rangos hazai és külföldi megmérettetéseken, vakkóstolókon. Gere Attila pedig 1994-ben elnyerte „Az év bortermelője” címet.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Villány központjában található a család tulajdonában lévő Crocus Gere Borhotel****, amely 30 szobával, a különleges gasztronómiai élményt nyújtó Mandula étteremmel, valamint borbárral és vinotékával várja a borturistákat. A szálloda wellness részlegében úszómedence, pezsgőfürdő, szauna, gőzfürdő, jégkút található, különlegességként pedig szőlőre és borra épülő vinoterápiás masszázsokat és kozmetikai kezeléseket is kínálnak. A Mandula étteremben rendszeresen tartanak borkóstolóval egybekötött degusztációs vacsorákat, valamint zenés illetve felolvasó esteket. Előzetesen egyeztetett időpontban lehetőség van a pincészet megtekintésére is.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A pincészet közelében található egy igazi kuriózum, egy különleges mintaültetvény, amelyben hét nagyon ritka fajta, a Bakator, a Balafánt, a Purcsin, a Kékbajor, a Feketefájú bajor, a Járdovány és a Csóka tekinthető meg. Az ősi Kárpát-medencei fajták iránt érdeklődők feltétlenül nézzék meg!