Etyeki Kúria borászat - Etyek

Középbirtok

Teljes cím:

Báthori u.21.

Ügyvezető igazgató:

Babarczi László

Szőlészet vezető:

Mérész Sándor

Főborász:

Mérész Sándor

A birtok története:

A hagyománytisztelő, ugyanakkor innovatív szemléletű Etyeki Kúria borászat 1996-ban kezdte meg működését az etyeki, bortörténelmi jelentőségű Öreghegyen. A régióban elsőként telepítettek pinot noir szőlőt fajtabor készítése céljából, mely mára meghatározó a borászat és a borvidék számára egyaránt. Boraik és pezsgőik számos hazai-, és nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek, ugyanakkor immáron a birtok, és turisztikai szolgáltatásaik is számos elismerésben részesültek; - 2022-ben elnyerték Magyarország Legszebb Borbirtoka címet, 2023-ban pedig legjobb vidéki rendezvényhelyszínként a Business Traveller Hungary Business Excellence díját.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

2010 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkákat kezdtek, melynek célja a szükséges feltételek megteremtése volt ahhoz, hogy nemzetközi élmezőnybe tartozó tételeket készíthessenek, továbbá elérjenek egy gazdaságos üzemméretet. A Bordás Péter nevével fémjelzett BORD Építész Stúdió igényeik alapján álmodta meg azt a különleges épületet, ahol boraikat 2012-2023 között készítették. A táj adottságainak tiszteletben tartásával a hagyományos pince fölé épült a megújult borászat, mely a termelési részek mellett már turisztikai szolgáltatásokra alkalmas tereket is magában foglalt. Az Etyek-öreghegyi birtokközpont termelési kapacitását az elmúlt években rendre meghaladták, a borászat kinőtte korábbi épületét. A szőlőfeldolgozás és a borkészítés körülményeinek optimalizálásához, ezen keresztül pedig boraik minőségének emeléséhez, egyszóval a fejlődéshez egy új borászat építése vált szükségessé, ahol kísérleti MSP tételeik készítésére az Etyeki Kúria által eddig nem használt új technológiákat tudnak alkalmazni, nagy sikerű pezsgő termékpalettájukat pedig tovább tudják bővíteni. Emellett egy modern palackozási és raktározási infrastruktúra is létrejött, mindez a lehető legkisebb karbonlábnyom mellett, egy már-már „okos”-nak mondható épületben, mely szőlőterületeikhez is jóval közelebb, a birtokközponttól néhány km-re Göbölön helyezkedik el. Új borászatukat az építész szakma által is nagyra tartott Frikker Zsolt és Bődi Imre építész duó (Studio Fragment) tervezte.

Az ültetvény bemutatása:

A kezdeti kéthektáros termőterületük mára elérte az 50 hektárt, melyből jelenleg 25 termő. A szőlőművelés két borvidéken zajlik; az etyeki területek sauvignon blanc - chardonnay - pinot noir triója mellett, a soproni területeiken - melyeket 2006 óta művelnek - kékfrankos és merlot fajtákkal léptek sikeresen piacra.

A birtok borai:

Széles portfóliójuk gerincét Pinot Noir tételeik, Mérész Sándor Projekt boraik és pezsgőik alkotják. Aki ezen vonal mentén kóstol, hamisítatlan Etyeki Kúria életérzéssel gazdagodik.

PINOT NOIR

A pinot noir szőlőfajtával annak 2001-es telepítése óta tart szenvedélyes kapcsolatuk. Ezerarcú fajta, kérdés nélkül nyűgözi le a borkedvelőket és a szakmabelieket egyaránt.

MÉRÉSZ SÁNDOR PROJEKT BOROK

Az Etyeki Kúria tradicionális portfóliója mellett jelentek meg néhány éve új irányként a kis palackszámban készülő Mérész Sándor Projekt borok. Főborászuk “játszótere”, ahol igazán kísérletezhet a szőlőfajták, továbbá a borkészítési praktikák terén. Az MSP sorozat tételei felülmúlják csapatuk, továbbá a borkedvelők várakozását, garantált a meglepetés minden kóstolón.

PEZSGŐK

Régóta dédelgetett álmuk volt, hogy újra megmutassák az etyeki pezsgőkészítésben rejlő lehetőségeket. A Méthode Traditionnelle volt az első igazi kísérletük – chardonnay, pinot noir és 25 hónap türelem kellett hozzá. Megérte. Pláne Frizzante White tételük királyleányka, szürkebarát és zenit megunhatatlan összjátéka. Akiket üdvözlésként egy pohár Pláne Frizzante White-tal várnak, azok szinte varázsütésre adják át magukat a természetközeli nyugalomnak. Sauvignon Blanc Brut pezsgőjük megkérdőjelezi a konvenciókat és közben elnyeri a közönség és a szakma tetszését is. Chardonnay Brut tankpezsgőjük chardonnay és pinot noir klasszikus házasítása páratlan élménnyel.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Birtokuk csendes, festői környezetben, Pinot Noir ültetvények ölelésében fekszik. Főépületükben található Borbáruk, mely ajtaja keddtől vasárnapig nyitva áll vendégeik, vásárlóik előtt.A hétvégéken melegkonyhai ételkínálat is elérhető. Ételeik mindegyike boraikkal tökéletes harmóniát alkot, többségük azok felhasználásával készül.


Részletes nyitva tartás és az adott napokon elérhető szolgáltatások:

Hétfő – Zárva
Kedd, szerda, csütörtök 10:00 – 17:00
Elérhető szolgáltatások:
- Palackos borvásárlás
- Á la carte borfogyasztás
- Á la carte étkezés: Etyeki Kúria hidegtál
- Kis létszámú borkóstolók
- Előre bejelentkezett nagyobb létszámú, csoportos borkóstolók - megrendelt étkezéssel

Péntek 10:00 – 19:00
Konyha nyitva tartása 10:00 – 18:30
Elérhető szolgáltatások:
- Palackos borvásárlás
- Á la carte bor-, és ételfogyasztás
- Kis létszámú borkóstolók
- Előre bejelentkezett nagyobb létszámú, csoportos borkóstolók - megrendelt étkezéssel

Szombat 11:00 – 20:00
Konyha nyitva tartása 11:00 – 19:30
Elérhető szolgáltatások megegyeznek a pénteken elérhető szolgáltatásokkal

Vasárnap 11:00 – 19:00
Konyha nyitva tartása: 11:00 – 18:30
Elérhető szolgáltatások megegyeznek a pénteken elérhető szolgáltatásokkal

Előzetes bejelentkezés alapján csoportos borkóstolókat is tartanak, ehhez kérje egyedi ajánlatukat.

Erre a birtokra szavazok