Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Badacsonyörs

Kisbirtok

Ügyvezető igazgató:

Molnár Júlia Dóra

A birtok története:

A Badacsonyi Borvidéken, az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület több mint 50 éve, 1971 óta van a család tulajdonában. A páratlan panorámájú, vulkanikus talajú Csendes Dűlő Szőlőbirtok 3 hektárján terem a zamatos Olaszrizling, a mézillatú Hárslevelű, a tüzes Szürkebarát, valamint a kuriózum Kéknyelű, ami hazánk egyik legősibb, kizárólag ezen a borvidéken termő bora.

Az ültetvény bemutatása:

Noha a Badacsonyi borvidék talajára a vulkanikus-bazaltos alapkőzet jellemző, a Kisörs-hegyen a vörös homokkő, valamint a lösz biztosítja a talaj jó kálium- és mikroelem ellátottságát, ez a változatosság adja az itteni borok savakban gazdag, testes, minerális jellegét. A területek kitettsége déli fekvésű. A borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre.

A birtok borai:

Négy fajtánk van: Olaszrizling és Szürkebarát, valamint Hárslevelű és Kéknyelű. Talán ez utóbbi kettő áll hozzánk a legközelebb. A Kéknyelűt kizárólag a Badacsonyi borvidéken termesztik, a Hárslevelűt pedig elsősorban nem Badacsonyban keresik az emberek, holott mi úgy tapasztaljuk, hogy nagy lehetőség rejlik benne: szép, illatos, tartalmas, mégis légies, szelíd bort ad. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok borai közül az első nagyon értékes díjat is egy Hárslevelű bor kapta: a 2012-es Hárslevelű borunk 2014-ben 5 csillagos Borkiválóság lett.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A nyaranta nyitva tartó, a szőlőbirtok szívében helyet kapó Borteraszunk 2018-ban nyitotta meg kapuit. Egész évben nyitva tartó Vendégházunk szintén a szőlőbirtokon, az Örsi-hegy déli oldalában fekszik, varázslatos kilátással a szemközti Badacsony hegyre és a Balatonra. Az épület télen és nyáron egyaránt komfortos, a beltéri hőmérsékletről korszerű, energiatakarékos levegőszivattyús rendszerrel működő padló- és falfűtés-hűtés gondoskodik. A házban három hálószobánk van, mind saját fürdőszobával. Vendégházunkat kizárólag egyben adjuk ki, nem foglalható szobánként, és maximum 10 fős, egymással szívesen együtt nyaraló családi és baráti társaságok számára ajánljuk. Különlegesség, hogy Vendégházunk szállóvendégei a Csendes Dűlő Szőlőbirtok főszezonban nyitva tartó Borteraszára akár az ültetvényen keresztül, a szőlősorok között is lesétálhatnak.

Erre a birtokra szavazok