Csányi Pincészet - Villány

Nagybirtok

Teljes cím:

H-7773 Villány, Ady fasor 2.

Ügyvezető igazgató:

Bakonyi Antal vezérigazgató

Kereskedelmi igazgató:

Mikó Éva

Szőlészet vezető:

Nagy Roland

Főborász:

Szakál Zoltán

A birtok története:

Villány hegység keleti nyúlványának tövében található a Csányi Pincészet Zrt., melynek elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. A császári és királyi udvari szállító neve a filoxéra vész idején vált Európa szerte ismertté – az általa kikísérletezett, filoxérának ellenálló alanyfajták szelekciója révén. A Chateau Teleki Borászat később jelentős érdemeket szerzett a szőlőtermesztés, a borkészítés, és a szőlőoltványok előállítása mellett, a szőlész-borász szakemberképzésben is. A világhírű pincészet államosításával létrejött szocialista borgazdaság túlméretezett üzemi együttese a mennyiségi bortermelés jegyében jött létre. Az üzem magánosítása után az új tulajdonosok a minőségi bortermelés elkötelezettjeiként a teljes struktúra átrendezése mellett döntöttek. Megszüntették a régi üzemi együttes területi széttagoltságát és lineáris telepítési rendben létrejött az új, csúcstechnológiára épülő pincészetet.

Az ültetvény bemutatása:

A szőlőművelés döntően befolyásolja a leszüretelt szőlő, s a bor minőségét. Kiváló borok alapja csak egészséges, igényesen művelt szőlő lehet. A Csányi Pincészet ültetvényei a Villányi-borvidék legjobb dűlőin találhatók, ezek közül a legjelentősebbek a Kopár, a Csillagvölgy, illetve a Hársos. Teljes területünk meghaladja a 380 hektárt, melyből jelenleg közel 370 ha termő, melynek 44%-át a Cabernet fajták, 17%-át a Merlot adják. A szakcsoporti szőlők tervezett visszavásárlása után a területnagyságunk meghaladja majd a 400 ha-t. Az egyre magasabb minőségi színvonal elérése érdekében, a folyamatosan végzett telepítések során is olyan művelésmódot és termesztéstechnológiát választunk, mellyel a talaj és az égöv adottságait kihasználva a lehető legjobb minőségű termést lehet elérni. A terület, az éghajlat, valamint a szőlőfajták adottságait figyelembe véve határozzuk meg a termelt szőlő mennyiségét is, élve a terméskorlátozás minőségjavító hatásával.

A birtok borai:

″Jó bort nem lehet elhivatottság nélkül készíteni.″ - vallotta Teleki Zsigmond, kinek szőlőnemesítő munkája nélkül szegényebb lenne Európa borászata. Különleges kihívás elé állítva magunkat Telekiről neveztük el classicus borcsaládunkat. A Teleki család számára anno legendás boruk, a Chateau Teleki méltán hozott sikert és elismerést. A prémium borok kategóriájába tartozó, bordói stílusú nagy vörösök felveszik a versenyt a legjobb magántermelők hasonló boraival. A Csillagvölgy déli lejtőjén szőlőink ölelik körül a Kővillát, amely hosszú ideje tanúja a borvidék fontos eseményeinek. Az épület rendíthetetlensége és egyedi szépsége ihlette prémium borválogatásunkat a Kővilla Válogatást. Bátran állíthatjuk, hogy a legjobb villányi dűlőink legkiválóbb terméseinek háziasításából készült pincészetünk különleges minőségű, Csányi Selection borcsaládja. E borok igazi értéket képviselnek, és páratlan élménnyel ajándékozzák meg a borkedvelőket.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Az alkalmazott modern technológiáknak és a körültekintő gazdálkodásnak köszönhetően az állandóan magas minőségű Teleki és Chateau Teleki borok kedvező áron kaphatóak a hazai üzletekben, a Pincészet weboldalán (www.csanyipinceszet.hu) illetve a Pincészet székhelyén működő exkluzív Borboltban, ahol keddtől szombatig várják a látogatókat.

További gondolatok a birtokról:

Pincészetünk fejlesztéseinek eredményeképpen a külső megújuláson túl modern borászati üzemmé vált, ahol a haladó szellemű borkészítéshez nélkülözhetetlen technológia birtokában sem feledkezünk meg a kialakult nagyszerű borkészítési hagyományokról, melyek lényege: a szőlőben megtermelt értékeket maximálisan és nagy biztonsággal megjeleníteni a borokban. Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerünk módszerében a hagyományokra épül, boraink hagyományos fahordós és barrique hordós érlelését pedig biztonságos palackozás követi – jelenleg legmodernebbnek számító palackozó gépsorral. Az éves 2 millió palackos forgalom azt az üzenetet hordozza magában, hogy jó úton járunk és borainkat széles körben kedvelik. Büszkék vagyunk az elért eredményeinkre, de szeretnénk, ha még több fogyasztóhoz jutna el az az üzenet, hogy a Teleki borok finomak és megbízható minőséget adnak minden szegmensben.