Clements Pincészet - Somlóvásárhely

Kisbirtok

Email cím:

szulics@iplus.hu

Telefon:

+36305204394

Szőlészet vezető:

Szabó László

Főborász:

ifj. Szabó László

A birtok története:

Az alapítók - Curt Clements és felesége, Erika – beleszerettek a Somló hegy mesébe illő vidékébe és 2010-ben létrehozták a Clements-birtokot. A birtok folyamatos bővítés és fejlesztés alatt áll, mely ma 2,5 hektár területen fekszik. A pincészet a hegy déli oldalán található Serétes- és Grófi-dűlő lankáin terül el. Az első bor palackozása és értékesítése 2014. évben kezdődött. A pincészet borászai Szabó László és fia ifj. Szabó László, akik felmenőik tapasztalatait, több évtizeden át gyűjtött saját ismereteiket illetve a modern tudományokat ötvözve állítják elő évről évre díjnyertes boraikat, munkásságukban a tradíció és a fiatalos lendület egyaránt megtalálható.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Borainkat saválló acéltartályokban illetve 300 és 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük majd pedig érleljük.

Az ültetvény bemutatása:

A 2,5 hektáros birtokunk a Somló-hegy déli és délnyugati oldalán terül el. A Serétes-dűlőben található a Juhfark és az idős Olaszrizling míg a hegy lábánál a Grófi-dűlőben a fiatal Olaszrizling és a Kékfrankos.

A birtok borai:

Olaszrizling, Kékfrankos, Késői szüretelésű Juhfark

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Borkóstálásra van lehetőség az erre kialakított termünkben ahol 20 főt tudunk leültetni illetve fedett teraszunkon melynek maximális kapacitása 50 fő.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

-Szent István kilátó -Somlói vár -Szent Margit-kápolna -Szent Márton-kápolna -Szent Ilona-kápolna -Taposó-kút

További gondolatok a birtokról:

"Családom több generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel, borászkodással. Jómagam is már gyerekkoromban megismerkedtem a szőlőgondozás illetve borkészítés fortélyaival. Minden időmet a családi szőlőbirtokon töltöttem, így örökölve meg nagyszüleim, szüleim szőlő iránti szeretetét mely szenvedélyemmé vált. Ebben a szellemben nevelem gyerekeimet is, akik közül Laci fiam –hivatásának választva a családi tradíciót- a Corvinus Egyetemen szerzett szőlész-borász mérnöki diplomát, ő családunk borásznemzedékének legfiatalabb tagja. Célunk a minőségi borkészítés professzionális módszerekkel ám a hagyományok megőrzésével" /Szabó László/