BioVitis Pince - Kisapáti

Kisbirtok

Teljes cím:

Kisapáti hegy 914

Telefon:

+36307209051

Ügyvezető igazgató:

Dr. Kovács Barnabás

Főborász:

Dr. Kovács Barnabás

A birtok története:

A BioVitis Bt. 1992-2016. között üzemelt ebben a Szent György-hegyi pincében. Az ország első üzemi méretű bio/organikus borászatában, ellenőrzött bio borok készültek itt spontán erjesztéssel, nagy ászokhordós érleléssel 35 hektárról. A 2022-es évjárattól a BioVitis Pincében magam készítek borokat, melyek a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal készülnek. A natúr tételek Elefántcsontváry logóval kerülnek forgalomba, kizárólag bio szőlőből, illetve itt készülnek az Alá’natur projekt natúr vonalas tételei is.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Földbe ásott, zöldtetős tégla pince a Szent György-hegy Dél-keleti, Kisapáti felé eső oldalán. A pince temperálása passzívan stabil köszönhetően a föld szigetelő hatásának. Hűthető/fűthető saválló acéltartályok mellett fahordók és amfórák biztosítják a borkészítés eszközparkját. Bogyózó, prés és palackozó jelentik az alkalmazott technológiát, a szivattyúkat ritka esetekben nem sikerül csak gravitációval kiváltani.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Kóstoló helység és rendezvényterem a pince tetején zárt és nyitott térben biztosítja a vendéglátást.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Bazaltorgonák, Lengyel kápolna, Oroszlános kút a Szent György-hegyen. Tapolcai tavas barlang, Tapolcai-medence, Balaton-felvidék 10 km-s környezetben.