Basilicus Szőlőbirtok - Tarcal

Kisbirtok

Teljes cím:

3915 Tarcal, Könyves Kálmán utca 15-17.

Ügyvezető igazgató:

Basa Richárd

Főborász:

Kanczler András

A birtok története:

A Basilicus Szőlőbirtok három jóbarát összefogásával kelt életre 2009-ben. A szőlőbirtok és a hozzá tartozó Basilicus Borkultúra Központ célja a tokaj-hegyaljai régió borászainak összefogása, és a vidék turisztikai világszínvonalra emelése. A történelmi hagyományok sorával rendelkező borvidék kitűnő borai és kultúrája olyan komplex, prémium borturisztikai programlehetőségek tárháza, melyek felfedezése és kiteljesítése a birtok egyik fő célkitűzése.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A birtok vincellérének hitvallása: „A borkészítés egy életen át tartó tapasztalás. Egy emberöltőre összesen 30-40 szüret jut, ezért tudatosan figyelek arra, hogy érzékeljem a pillanatokban rejlő egyszeri és megismételhetetlen csodát.” A Basilicus pincészet célja, hogy újraélessze a tokaji régió varázslatos hangulatát. Fedezzük fel Tokajt újra, közösen!

Az ültetvény bemutatása:

A szőlőbirtok Tarcal területén fekszik, öt dűlőjén 10 hektárnyi földet művelünk. Boraink kézműves filozófiával készülnek: hordós erjesztéssel és érleléssel. A birtok dűlői: Lapis, Mestervölgy, Fekete-hegy, Hosszú dűlő, Kövesd. A területek zömén Furmint és Hárslevelű terem. Kisebb részben rendelkezünk Sárga Muskotállyal és Kövérszőlővel, de a Zéta és a Kabar is megtalálható dűlőinken.

A birtok borai:

Kézműves borainkat egész évben nagy odafigyeléssel készítjük, hiszen a folyamat minden egyes mozzanata jelentőséggel bír. Legyen szó egy dűlőszelektált száraz vagy egy gazdag édes borról, Tokaj időtlen történetei beléjük zárva ma is épp oly igazak, mint századokkal ezelőtt. Így nyújtanak teljes élményt akár az otthoni borkóstoláshoz: képpel, ízzel, illattal. Kiemelkedő büszkeségeink: a kitűnő minőségű, dűlőszelektált, száraz Lapis; a színes-játékos, illatos Mestervölgy; vagy az ősi kövérszőlőből született Édes semmittevés.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A szorosan a szőlőbirtokhoz tartozó Basilicus Borkultúra Központ fő profilja a tokaj-hegyaljai régiót átfogó bortúrák szervezése, és az ehhez kapcsolódó, teljes körű turisztikai szolgáltatások biztosítása. A Basilicus Szőlőbirtok Hegyalja számos borászatával és szállásadójával áll együttműködésben azért, hogy az ide látogatók a programoktól az étkezéseken át az éjszakai szállásig mindent elérjenek egy helyen, és a fáradtságos szervezés helyett csupán a feledhetetlen élményekre emlékezzenek. A birtokon egy modern és teljes körűen akadálymentesített, jelenleg harminc főt befogadni képes kóstolóhelyiség található, melyhez tartozik egy hozzávetőlegesen kétszer ennyi vendég számára kényelmes terasz, valamint egy, a különböző, hagyományosan hegyaljai borfajták bemutatására alkalmas látványpince.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A Tokaji Borvidék a Zempléni-hegység déli-délkeleti lábánál található, közel 6000 hektáros területe az UNESCO világörökség része. E régióról szinte mindenkinek a bor, az aszú jut eszébe legelőször, azonban sokan nem tudják, hogy mennyi egyéb látnivalót, kincset rejt. A sárospataki vár, Kossuth Lajos szülőházának emlékmúzeuma és az Andrássy-kastély Monokon, Európa legnagyobb képeslevelezőlap-gyűjteménye Szerencsen, a tokaj-hegyaljai piac, hazánk első, több mint 500 éves mechanikus órája Sátoraljaújhelyen, és nem utolsósorban lenyűgöző túraútvonalak és szőlőterületek várják a barangolni vágyókat.