Barta Pince - Mád

Középbirtok

Teljes cím:

3909 Mád Rákóczi u. 83.

Ügyvezető igazgató:

Barta Károly

Szőlészet vezető:

Hajdú János

Főborász:

Ujvári Vivien

A birtok története:

A birtokot 2003-ban alapította a Barta család az 1950-es években elhagyott nagy presztízsű Öreg Király-dűlő újjáélesztésére és borainak elkészítésére. Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja a látogató tekintetetét a Király-hegy egyik legimpozánsabb, legmeredekebb részén fekvő teraszosított szőlőbirtok: az Öreg Király-dűlő. A Dűlő déli, és dél-nyugati fekvésű 10 hektáros birtok. Közvetlen csatlakozik hozzá egy 17 hektáros terület, amiből 3,5 hektár került betelepítésre 2017 tavaszán a történelmi Kővágó dűlőben, ami déli, dél-keleti fekvésű. Talaja igen köves, vulkanikus riolittufa, zeolit és vörös agyag alkotja. A terület 80%-a részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt un. madárkás furmint klónokkal, míg a fennmaradó terület hárslevelűvel, sárga muskotállyal és kövér szőlővel betelepített. A birtok csaknem fele kizárólag kézzel művelhető, 1,4x0,8 m ill. 1x1 térállású. A hektáronkénti tőkeszám 10.000 és 5800 db/ha.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A borászat központja a felújított mádi Rákóczi-Aspremont kúriában található. Történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király-dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. Eredetileg a 16-17 században épült, ekkor még egy egyszintes, egyszerűbb gazdasági épületként funkcionált. Fokozatosan vált egyre jelentősebbé, míg végül nemesi kúriává nőtte ki magát. Az épület több felújításon esett át, mire az 1700-as évek elejére elérte mai formáját, mely Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhető. A 16. századi pinceházban és az onnan nyíló vájt pincében található a feldolgozó. A szőlőművelés során törekszünk az organikus módszerek használatára. A borkészítés során a maximális tisztaságra, eleganciára, egyensúlyra törekszünk, organikus borászati technológia használatával. Fontosnak tartjuk, hogy boraink tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait.

Az ültetvény bemutatása:

A szőlőbirtok az Öreg Király-dűlőn, a Király hegy támfalas mikroteraszain helyezkedik el. A 10 hektáros terület egy tagban, a mádi Király hegy meredek dél-keleti, déli, dél-nyugati oldalán terül el. Ennek a területnek a fele bakművelésű, kizárólag kézzel művelhető szőlő. Az új telepítés 3,5 hektáros területen fekszik a Kővágó dűlő tetején.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Dűlő túra és kóstoló az Öreg Király-dűlő teraszain. Kóstoló, borvacsora, lakosztályok a Rákóczi-Aspremont kúriában. Vendégszobák a kúria szomszédságában található régi parasztházban.

További gondolatok a birtokról:

„Hát igen, az öregek tudták hova kell szőlőt ültetni!” Kiáltott fel egy vendégünk az egyik korai borunkat kóstolva. Valami ilyesmi járt a mi fejünkben is amikor 2003 tavaszán először jártuk végig az Öreg Király-dűlő erdővel és bozótossal borított évszázados teraszait. A hely kötelez! Valljuk mi is. Ennek szellemében, a tradíciók legteljesebb tiszteletben tartásával igyekszünk készíteni borainkat ill. műveljük birtokunkat. Azonban nincs hagyomány újítás nélkül, így a technológia területén folyamatos fejlesztéseket vezetünk be. Az ültetvényt páratlan talajának megőrzése érdekében gyomirtók és felszívódó szerek használatának mellőzésével műveljük.