Patricius Borház - Bodrogkisfalud
Nagybirtok
Teljes cím:
3917 Bodrogkisfalud, Várhegy-dűlő, 37 sz. főút 41 és 42 km között
Email cím:
info@patricius.huWeboldal:
http://www.patricius.hu
Telefon:
(06-47) 396-001
Ügyvezető igazgató:
Dr. Molnár Péter
Szőlészet vezető:
Veress Gábor
Főborász:
Varga István
A birtok története:
A Tokaji Borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok a Mátraalján és Tokaj-Hegyalján
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
A történelmi présház megőrzésével és kibővítésével épített új, korszerű pincészetben a termés kíméletes fogadására gravitációs szőlőfeldolgozást valósítottak meg. A szőlőt dűlőnként, fajtáként és minőség szerint válogatva szüretelik és készítenek belőle bort. A borok érlelése is helyben, a mélyrétegű vulkáni tufába vájt pincerendszerben történik.
Az ültetvény bemutatása:
Öt település határában, hét dűlőben, közel 80 hektáron művelnek szőlőt. Területeik alapkőzete és a rajta képződött talaj a vulkanikus eredetből adódóan ásványokban rendkívül gazdag és sokszínű. Dűlők: Szárhegy-dűlő (Tolcsva), Czigány-dűlő (Bodrogkisfalud), Várhegy-dűlő (Bodrogkisfalud), Lapis-dűlő (Bodrogkeresztúr), Bendecz-dűlő (Bodrogkeresztúr), Sajgó-dűlő (Bodrogkeresztúr) Az ültetvény fajtaösszetétele: 63 % furmint, 17% hárslevelű, 9% sárgamuskotály, 10 % zéta, 1% kövérszőlő Vallják, hogy a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért igyekeznek a termőhelyben lévő potenciált a lehető legalaposabban kiaknázni. Ennek egyik kulcseleme a termés mennyiségének szigorú korlátozása a rövidcsapra metszés, a hajtásválogatás és a zöld szüret, a terméstöbblet nyári leválogatásának következetes elvégzésével. A szüret kései, október végi kezdete nagy esélyt teremt a magas beérettségű termés töppedésére, aszúsodására.
A birtok borai:
Termőhelyeik sokszínűsége, az alapkőzet, a talaj és a mikroklíma változatossága a borokban jól nyomon követhető, azok visszatükrözik dűlőik kiváló adottságait. A Patricius száraz borainak ízvilágát az ásványosság, a fajták gyümölcsössége és a részbeni fahordós erjesztés és érlelés finom jegyei jellemzik. Késői szüretelésű boraikban a kíméletes és gondos fürtválogatásnak és a fahordós érlelésnek köszönhetően a fajták elsődleges illat- és ízalkotói elegáns harmóniát alkotnak a részben aszúsodott szemek aromáival. Az aszú borok fahordós érlelését követően nagy hangsúlyt fektetnek a palackos érlelésre. Az aszúk ízvilágában finomság, krémesség és elegancia uralkodik. Az egyes tételek házasításakor a komplexitás, az egyensúly elérése a fő szempont, kiváló évjáratokban a legkiemelkedőbb dűlők termését dűlőszelektáltan hozzák forgalomba. A borok számos hazai és nemzetközi versenyen arattak sikereket, a szaksajtó avatott szakértői is elismerően írnak boraik minőségéről.
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
A Patricius Borház hétfőtől péntekig 8-16 óra között, ettől eltéri időpontokban és hétvégén előzetes bejelentkezés alapján látogatható. A birtok látogatói a pincetúra során bepillantást kapnak a borkészítés folyamatába, az egykori uradalmi présház falai között több kóstolósor közül választva megismerkednek a pincészet boraival, szőlészeti és borászati filozófiájával. A Patricius Borház küldetésének tekinti, hogy a szakmai múlt értékeit is megismertesse a látogatókkal, ezért a régi tokaji szőlőfajtákból kialakított fajtagyűjtemény és az egykori borászati eszközök kiállításának megtekintése is szerves részét képezi a pincetúra programnak. A teraszról feledhetetlen kilátás nyílik a szemközti Tokaj-hegyre és a Bodrog árterére.
További gondolatok a birtokról:
Emellett a Patricius Borház a Fagyosszentek Engesztelése apropóján minden év májusának közepén nyílt napjára invitálja a borászat iránt érdeklődőket, október második hétvégéjén pedig Bodrogkeresztúr igényes pincészeteinek fesztiválja, a Mindszenthavi Mulatság keretében csalogatja a látogatókat különleges kóstolókkal, gasztronómiai, művészeti, sport- és gyermekprogramokkal kiegészítve a bor által nyújtott élményeket.