Dubicz Borászat és Szőlőbirtok - Gyöngyös

Nagybirtok

Teljes cím:

Koháry út 4.

Email cím:

info@dubicz.hu

Telefon:

+36306990944

Ügyvezető igazgató:

Dunai György Sándorné

Kereskedelmi igazgató:

Solymos Gergely

Marketingigazgató:

Winkler anna

Szőlészet vezető:

Krizsai József

Főborász:

Barta Tamás

A birtok története:

A gyöngyösi Borpalota emblematikus épületének története több, mint 100 évre nyúlik vissza. Az egykori Gyöngyös-Visonta Borszövetkezet épülete és óriási borospincéje kézről-kézre járt, a XX. század során volt magán- és állami tulajdonban is. A család 2003 óta tulajdonosa a Borpalota épületében és pincéjében működő Borpalota Borászatnak. Fő feladatuknak tekintik a nagy múltú pince modernizálását és kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt években a legmodernebb borászati technológiával szerelték fel. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy boraik magas minőségű, saját szőlőből készüljenek, ezért folyamatosan vásárolták szőlőültetvényeket, illetve a régi rossz minőségű szőlőket újratelepítették. 2016-ban elérkezettnek látták az időt, hogy saját nevüket adják az általuk készített borokhoz, ezzel is garantálva a kiváló minőséget és erősítve a fogyasztókhoz fűződő személyesebb kapcsolatot. A jövőben Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven jelennek meg a közönség előtt, a pince hagyományait tisztelve azonban az épület rajzolata továbbra is megjelenik az emblémában. A dédapa az 1900-as évek legelején, az akkori társadalmi elvárásoknak megfelelve az ősi Dubicz családnevét Dunai-ra változtatta. Őseik tisztelete azonban nem fakult az elmúlt évszázad során, ezért döntöttek úgy, hogy ezt a nevet választják a borászatuknak. Családuk hajdani neve ebben a formában fennmaradhat, biztosítva egyfajta történeti folytonosságot. A Mátra különleges adottságú borvidék, amely területileg az ország legnagyobbjai közé tartozik. Kiváló vulkáni eredetű kőzeteket barna erdőtalaj fed, így a savak mindig kerekek, a borok illatosak, aromásak. A borvidék központja Gyöngyös, ahol a borászat is működik. A Mátra borvidékként a borkedvelő közönség számára sajnos kevésbé ismert. 50 év szocialista gazdaság lerombolta az 1000 éves borkészítési hagyományokkal rendelkező vidék jó hírét, de borkészítési kedvét nem és ma újra magas minőségű, kiváló borok készülnek a borvidéken. A Mátra ma is népszerű a túrázók, pihenni vágyók körében, ezért ez inspirálta arculatukat és a címkéket is.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A 2000-es évek elején került a borászathoz az a Báthori Tibor, aki 1992-ben az “Év Borásza” díjat is elnyerte. Ő kezdte el a pince technológiai átalakítását, valamint a reduktív eljárás bevezetését. A közel 1 km hosszú, körbejárható pincében tehetnek sétát az idelátogatók, ahol végigkísérhetik a borászat 118 éves történetét. A vezetett pincetúra után kóstolóteremben zajlik a borkóstolás. Megtekinthetőek a 100 évvel ezelőtt használt 6000 literes, faragott hordók, az 1960-as években épített 30-80 000 literes, épített betontartályok és a XXI. század modern acéltartályos technológiája is. Az 50 fős kóstolóteremben pedig végigkóstolható a borászat teljes kínálata is.

Az ültetvény bemutatása:

A Kárpátok hegyvonulata által védett mátrai vulkanikus lejtőkön termő szőlőkből készült, szakmailag is elismert boraik mindenki számára remek választást jelentenek. A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke, ahol kedvező adottságainak köszönhetően már a középkorban is jelentős bortermelés folyt. A Kárpátok által a szélsőséges és zord időjárástól védett napsütötte lejtőkön a hagyományokat és a legmodernebb technológiákat ötvözve, kiváló ár-érték arányú friss, illatos, könnyed borokat, valamint hordóban erjesztett és érlelt, testesebb borkülönlegességeket is kínálnak. A Mátra különleges adottságú borvidék, amely területileg az ország legnagyobbjai közé tartozik. Kiváló vulkáni eredetű kőzeteket barna erdőtalaj fed, melynek köszönhetően a savak mindig kerekek, a borok illatosak, aromásak - így magas minőségű, kiváló borok készülnek.

A birtok borai:

A bor zamata, illata és színe mindent elárul a tájról, a földről, a napról, a borászról és - végső soron - fogyasztójáról is. Tematikus borkóstolóik során lehetőség nyílik megkóstolni a Dubicz pincészet legszebb tételeit. A társas alkalmakról nem hiányozhatnak a történetek, a 118 éves pince atmoszférája a sok mosoly és az önfeledt szórakozás sem. Programjaik közül válogatva minden érdeklődő megtalálhatja a leginkább kedvére való kikapcsolódást ígérő alkalmat. Alap termékcsaláduk a túrázók, kirándulók kedvence is lehet. Címkéjén a Mátra kőzetei, fái jelennek meg túrajelekkel megjelölve. Kiváló ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös, reduktív borok kerülnek ebbe a kategóriába. Jellemzően Irsai Olivér, Olaszrizling, Muscat Ottonel, Rosé, Kékfrankos, Cabernet Franc és Merlot alkotja a termékkínálatot. Mátra csúcsa 1014 méter magas, ez a szám ezért jól jellemzi törekvésüket, hogy a prémium kategóriás boraik minden évjáratban csúcsminőséget érjenek el. Legkiválóbb boraik kerülnek ebbe a Prémium nevű borcsaládba, amelyek a reduktív erjesztést követően több-kevesebb hordós érlelést is kapnak. Az elmúlt években magas minőségű Savignon Blanc, Szürkebarát és Olaszrizling kapott Prémium minősítést tőlük. A Dubicz Borászat egy fehér és egy vörösborral rendelkezik a Sárhegy kategóriában, mindkettő dűlőszelektált tétel, tehát kizárólag a Sárhegy-dűlőből származnak. A talaj-és mikroklimatikus adottságok okán ezen boroknál érezhető a terület karakterisztikája, a természet ereje. Minden évjáratban a palackba teszik szívük, lelkük és legmagasabb szakmai tudásuk legjavát. Bíznak benne, hogy boraikat mindenki ugyanúgy kedvelni fogja, mint ők.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A borászatban számos izgalmas programot kínálnak az idelátogatóknak, amelyeken részt vehetnek. Ezek lehetővé teszik, hogy jobban megismerjék borászatuk termékeit és érdekes információkkal gazdagodjanak. 1. Pincelátogatás A közel 1 km hosszú, körbejárható pincében tehetnek sétát az idelátogatók, ahol végigkísérhetik a borászat 118 éves történetét. A vezetett pincetúra után kóstolótermükben zajlik a borkóstolás. Megtekinthetőek a 100 évvel ezelőtt használt 6000 literes, faragott hordók, az 1960-as években épített 30-80 000 literes, épített betontartályok és a XXI. század modern acéltartályos technológiája is. Az 50 fős kóstolótermükben pedig végigkóstolható a borászat teljes kínálata is. Igény esetén borkorcsolyával, falatkákkal, hidegtálakkal vagy meleg étellel teszik teljessé a borkóstolás élményét. Az ételeket a Gyöngyösön méltán híres Kékes Étterem készíti. 2. Borkóstolás - alaptanfolyam Alapszintű borkóstoló tanfolyamukon elmondják, hogy mire érdemes figyelni és honnan lehet felismerni a minőséget. Alaptanfolyamukat azoknak ajánlják, akik hobbi borfogyasztók, de már szeretnék jobban megérteni, hogy mit isznak, hogy mitől hibátlan egy bor, hogy miket mutatnak meg az érzékeik, hogy állapítsuk meg a minőséget. Az alaptanfolyamot Dunai Ágnes, a borászat tulajdonosa tartja. 3. Sárhegy túra A legjobb boraik termőhelye különösen izgalmas élmény. Dűlőtúrák alkalmával lehetőséget biztosítanak a szőlő megtekintésére, megkóstolására, a Mátrai Borvidék megfigyelésére. A helyszínen lehetőség van az ott termett borok megkóstolására, melynek köszönhetően megismerhető a Mátra különleges atmoszférája és megfigyelhető az a körforgás, ahogy a jó termőhelyből csúcsbor készül. A Mátra egyik legkülönlegesebb dűlője, melynek grand superior adottságai a helyszínen is megtekinthetőek. Mind a talaj, mind a kitettség kedvező a prémium szőlő termelésére. Át kell élni, meg kell tapasztalni, hogy milyen különleges szőlő alapanyagot tud biztosítani a Sárhegy. A hegy tetejéről lenézve pedig átérezhetjük a Mátrai borvidék nagyságát. 4. Borkvíz Összeállítottak egy boros és általános ismereteket igénylő társas játékot, mely során kisebb-nagyobb csapatok mérkőzhetnek meg egymással. Sokféle kérdés és kategória, rengeteg szórakozás - ezt ígérik a Dubicz borkvízzel! Van lehetőség egyénileg vagy kisebb csapatokban is játszani, biztosan mindenki megtalálja azt a kategóriát, amiben szuper tudással rendelkezik. Közben pedig kóstolják a borokat és megismerhetik a történetüket, filozófiájukat! 5. Extrém borkóstoló A High-Tech Sportok bázisával együttműködésben a borkóstolás előtt többféle extrém élményprogram választható: terep segway, e-quadozás, monsterroller stb. Az extrém túrára előzetesen kiválasztott eszközzel fedezik fel a Mátra terepeit. Az elektromos quad például mindenféle terepen, legyen az homokos, sziklás, meredek, mélyülő, akadályokkal tűzdelt, vagy vízátfolyásokkal tarkított, kiválóan közlekedik, vonóereje óriási. Kétszemélyesek és akár 50-60 km/óra sebesség elérésére is képesek. A terepsegway túrákat azoknak is ajánlják, akik még sohasem próbálták ki a segwayezést, hisz az alaptúrákon mindenkit szakképzett oktatók tanítanak meg a futurisztikus jármű használatára. A túrák minden esetben túravezető irányításával, oktatás és a gép működési bravúrjainak gyakorlópályán való elsajátítása után indulnak. 6. Borvidéki túra A Mátrai Borvidék sokszínű, ugyanakkor a helyi borászatok összetartóak. Borvidéki túrákon 2-3 más borászat egymás utáni látogatása lehetséges, hogy minél komplexebb képet kapjanak a Mátra termőhelyeiről, borairól. A Mátrai Borvidék kiváló borászatokkal, tételekkel rendelkezik. A borvidéki túra során a kiválasztott pincészetekhez látogathat el az érdeklődők, megkóstolva az egyes borászatok kiemelt tételeit, valamint megfigyelve a mátrai stílusjegyeket. 7. Élményfestés borkóstolóval A borok gyakorlatilag az összes érzékszervünkre hatnak, ezt az intenzív élményt szeretnék vizuálisan is erősíteni - ezen programukon a kóstolt borok által tükrözött ízek és érzések a festővásznon is megelevenednek. Több festészeti technikát (akvarel és akril) is kipróbálnak a borkóstoló során, mely vizuálisan is segíti a borkóstolás élményét még magasabb szintre emelni. Egyszerűen, de kreatívan jelenítik meg azokat az érzéseket, amiket a borok tükröznek, miközben színekkel és formákkal is játszanak. A teljes folyamaton lépésről lépésre végig vezetik a vendégeket, így a teljesen kezdők is bátran kipróbálhatják ezt a típusú borkóstolót. Tapasztalatuk szerint a bor könnyedén oldja a gátlásokat, így olyan képességek is előjönnek, melyekre az adott személy sem gondolt. A végeredmény egy olyan festmény, melyre mindenki büszke lehet és kiteheti a saját otthonában is. 8. Szabadulószoba Vendégeik 4-6 fős csapatokban küzdhetnek meg a borért - szó szerint, ugyanis egy jól elrejtett palack bort kell feladatok megoldásával kiszabadítani. A program tökéletes kikapcsolódást jelent családoknak, baráti társaságoknak, valamint céges csapatépítő csoportoknak is. A cél az együttműködés és a szórakozás! Lehetőség van több csapat egymás utáni versengésére is. A program tartalma: érkezéskor welcome drink, pincetúra, 1 óra játék, 1 óra borkóstoló.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A Dubicz Borászat csúcsborait Sárhegynek hívják. Nem véletlenül, ezek a kiváló tételek a Gyöngyös melletti Sárhegyről származnak, válogatott szemekből, gondos kezek munkájának köszönhetően. A Mátrát formáló vulkánok közül az utolsó is kialudt több mint tízmillió évvel ezelőtt, azonban nyomaik ma is az egész tájat behálózzák, gondoljunk csak a Galya- vagy a Kékes-tetőre. A Sár-hegy az egykori vulkánok legdélebbi, még felszínen maradt tagjaként igazán különleges összetételű lett. Felsőbb régióiban az aprózódó vulkáni kőzetek, míg alul löszös üledékek alkotják, ami déli fekvésével együtt a lehető legjobb kombinációk egyike a minőségi borszőlők számára. Nem meglepő tehát, hogy a mintegy ezeréves múltra visszatekintő Gyöngyös környéki szőlőtermelés egyik alapvető helyszíneként az egész hegy egyetlen, hatalmas szőlőskertté változott az elmúlt évszázadokban. A hegy tetejére érve a Mátra déli vidékének teljes körpanorámája tárul elénk, az egykori parcellák kőfallabirintusa pedig egész egyedi hangulatot ad a tájnak.