Demetervin - Mád
Kisbirtok
Teljes cím:
Rákóczi u.57
Email cím:
info@demetervin.huWeboldal:
www.demetervin.hu
Telefon:
+36209312234
Ügyvezető igazgató:
Kulcsár Edit
Kereskedelmi igazgató:
dr. Demeter Endre
Marketingigazgató:
Kulcsár Edit
Szőlészet vezető:
dr. Demeter Endre
Főborász:
dr. Demeter Endre
A birtok története:
A birtokközpont az 1750-es években már állt, első említésekor a Pulszky család tulajdonában volt. A folyamatos bővülés során a házat 1905-1985-ig lakó Barna család kádárműhelyt is működtetett benne. A kőépület alatt hatalmas pincerendszer helyezkedett el, amelynek jó része ma is hozzá tartozik, és a felújítások után működőképes lett: sok évtized után újra borospinceként üzemel. A lakó- vendéglátó- és gazdasági funkció összekötésének hagyománya jegyében az egykori kádárműhely helyén alakítottuk ki a szőlőfeldolgozó-teret. A művészeti kiállítótér a szomszédos épületben kapott helyet, amely az 1867-es Tokaj-Hegyaljai Albumban is szerepel. A pincészet bejárata Mád főutcáján, a Rákóczi utca 57. szám alatt van, amely már évszázadokkal ezelőtt üzlethelyiségnek épült, ma a boraink kóstolhatók benne, és a Tokaji Borbarátnők Társasága mintaboltja is egyben. A három épületben a vendégek számára apartmanok kerültek kialakításra a borászathoz kapcsolódó helyiségek mellett.
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
saládi pincészetünk Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik, kizárólag saját mádi ültetvényeinkből származó alapanyagot dolgozunk fel. A tanúsítottan ökológiai gazdálkodásban művelt területeink az Úrágya, a Király, és a Kakas dűlőkben találhatók. A nyolc hektárból három hagyományos, teljesen kézi, azaz bakművelésű. Számunkra fontos a világörökségi helyi adottságok – talajok, fajták, és szőlőtermesztési kultúra – bemutatása, ezért minden igyekezetünk arra irányul, hogy jellegzetes és tökéletes alapanyagot szüreteljünk a mádi dűlőkből. A borászatban is hasonló filozófiát követünk: a szőlőt kíméletes, hagyományos és természetes módon dolgozzuk fel, és erjesztjük borrá. A birtok organikus fejlődése során 2003-ban jutottunk el odáig, hogy első komoly – 900 palackos – tételünk, az Úrágya Furmint kereskedelmi forgalomba került. A bio-kísérletek 2004-ben kezdődtek, 2010-ben történt a teljes átállás, majd a tanúsítás. Az évi átlagosan 12 ezer palack borunkból ma is fontos szerep jut az egyedi, limitált tételeknek. a Mádi Kör 2006-os alakulása óta aktívan veszünk részt a mádi termőhelyek bemutatását célzó kutatómunkában, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karával pedig a dűlők alapkőzetének kutatásával, valamint azok ültetvényre gyakorolt hatásával foglalkozunk 2015 óta.
Az ültetvény bemutatása:
Király -dűlő: 3 ha Fekvése: dél-nyugati. Tengerszint feletti magassága: 160 m-320 m. Talaja: Vöröses mállott zeolit, kemény riolittufa, andezit és hidrokvarc keveréke. Urágya -dűlő: 3 ha Fekvése: dél-keleti. Tengerszint feletti magassága: 245 m. Talaja: vékony termőréteg (laboratóriumi kutatásaink szerint 5% alatti szervesanyag-tartalommal), apróköves, könnyen melegedő. Kakas - dűlő: 2 ha Fekvése: nyugati. Talaja: apróköves suteros, geológiailag a szomszédjában működő bányáéval azonos. Az ásványtani kutatásaink (Miskolci Egyetem) alapján a növény reflektál az alapkőzet összetételére.
A birtok borai:
Délceg (száraz Furmint- Hárslevelű), Max (száraz Furmint) Király ( száraz Furmint) Úrágya 57 ( száraz Furmint) Joy (édes késői szüret Furmint-Hárslevelű- Sárgamuskotály) Szamorodni ( édes Furmint) Aszú ( édes Furmint)
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
A pincészet bejárata Mád főutcáján, a Rákóczi utca 57. szám alatt van, amely már évszázadokkal ezelőtt üzlethelyiségnek épült, ma a boraink kóstolhatók benne, és a Tokaji Borbarátnők Társasága mintaboltja is egyben. A három épületben a vendégek számára apartmanok kerültek kialakításra a borászathoz kapcsolódó helyiségek mellett.
Természeti és kulturális látnivalók a környéken:
Demetervin Artcollection: Csomortáni Gál László Fák újragondolva című kiállítás, Petrás Mária keramikus Tornác Tárlat, Szoborkert