Ősszel is Balaton 3 – Mesterkurzus
2024-11-29
8220. Balatonalmádi, Városház tér 4.
7900 Ft
A rendezvényről
A Bor és Piac az „Ősszel is Balaton 3” című projekt keretében idén is megszervez egy, a balatoni borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust november 29-én pénteken 15 és 21 óra között Balatonalmádiban.
A 16:00 és 18:00 óra közötti szakmai konferencia és mesterkurzus programja:
16:00
köszöntő, Bozzai Zsófia, főszerkesztő
16:05- 16:20
Vízpartvédelem a Balaton körül
Előadó: Dr. Csemez Attila
Mitől véd a Balatoni Vízparti Terv?
Évtizedek óta lépten-nyomon elcsodálkozunk a Balaton környékén elbúrjánzott óriási mértékű ún. ingatlanfejlesztésekről. Az intenzív beépítéseknek is köszönhetően a Balaton egyre kevésbé élhető! Az 1960-as évekig a bazaltbányák működése volt a legnagyobb környezet-ártalmi ellenség. Napjainkra az üdülő-népesség megnövekedése vált a tájhasználati konfliktusok forrásává. A terhelhetőségi létszám-korlátozások kudarcot vallottak. A biológiailg inaktív felületek aránya folytonosan növekszik. A Vízparti Terv a jelenlegi szabályozásokhoz képest mennyit szigorít?
16:20- 16:35
Helybenoltás Trio szemzéssel
Előadó: Knolmajer Bence
16:35- 16:55
Vulkanikus termőtájak a Balaton körül
Előadó: Dr. Sólyom-Leskó Annamária
A Balaton környékének változatos termőtájai között számos egykori vulkáni kúp található. Hogyan befolyásolják ezek a termőhelyek a bor összetételét? Valóban létezik „ásványos” íz? Mineralitás a tudomány szemével, a Balaton tükrében.
16:55 – 17:15
A Balatoni bor aranykora
Előadó: Dékány Tibor
Történelmi visszatekintés: a balatoni borok első fénykora a XVIII. században, a Badacsonyi borvidék meghatározó szerepe. Rendszerváltást követő újjárendeződés, Szeremley Huba jelentősége. A Balaton Borrégió helye a hazai borászat jelenkorában, a régió Év Bortermelőinek rövid bemutatásával
17:15- 18:00
Bortároló és -érlelő edények, – előnyök és hátrányok
Előadó: Dr. Pásti György
A borászat a kezdetektől fogva használ különféle anyagú és nagyságú edényeket a borok kezelésére és tárolására. Ezek megválasztása a mindenkori technikai lehetőségek és a fogyasztói (azaz piaci) elvárásokhoz igazodott. Az elmúlt 30-40 évben a tároló és érlelő edényzet megválasztásában több új anyag, illetve megoldás is felmerült. Egyes termelők technikai és érzékszervi szempontból közelítenek a kérdéshez, míg mások régvolt hagyományok felelevenítéseiben látják a megoldást. Hogyan biztosítható a jelenlegi piaci igényekhez idomuló, az egyes anyagok előnyeit és hátrányait figyelembe vevő borászati gyakorlat megvalósítása, – ezt a témakört érintjük röviden.
Mesterkurzus: A georgiai borok nyomában
5 tételes vezetett borkóstoló
Chelti Winery: Chelti White, 2022
Chelti Winery: Rkatsiteli Qvevri, 2022
Ethno: Saperavi, 2021
Satrapezo: Saperavi, 2019
Condoli Wineyards: Rkatsiteli, 2019
November 22-ig tudnak „early bird” jegyeket váltani, a sétáló borkóstolóra 7900- , míg a mesterkurzusra: 5900 Forintért. A sétáló borkóstolóra ide kattintva tudnak jegyet váltani.
November 23-tól jegyek a sétáló borkóstolóra: 9900-, a mesterkurzusra: 7900 Forintos áron válthatók. Korlátozott számban november 29-én és a helyszínen is lehet jegyeket váltani a sétáló borkóstolóra és a mesterkurzusra: 11900– és 9900 Forintért.
A helyszín kiválóan megközelíthető a Balatonalmádi vasútállomástól kb. 3-5 perc sétával, így az esemény végén vonattal is hazautazhatnak a látogatók.
A rendezvény időpontja: 2024. november 29. 15.00- 21.00
A mesterkurzus időpontja: 2024. november 29. 16.00- 18.30
Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.
7900 Ft