Vinart Borház - Nagyharsány

Kisbirtok

Teljes cím:

7773 Villány, Zrínyi u.17

Telefon:

30-278-7888

Ügyvezető igazgató:

Koch Csaba

Kereskedelmi igazgató:

Bakos István

Marketingigazgató:

Bakos István

Főborász:

Koch Csaba

A birtok története:

Koch Csaba szőlész-borász szakmérnök neve a Hajós-Bajai pincészetének köszönhetően vált ismertté. A két borvidék közelsége, a szakmai kihívás és az önmegvalósítás lehetősége miatt vásárolt birtokot a Villányi borvidéken. A birtokhoz egy több mint száz éve épült gyönyörű pince is tartozik Nagyharsányban, amelyet korhűen felújítottak és VinArt Pincészetnek neveztek el. A VinArt Borházban Koch Csaba borász ötvenöt százalékban a többségi tulajdonos, a fennmaradó negyvenöt százalék tíz százalékban Bakos István kereskedő, harmincöt százalékban pedig Markos Lajos kanadai befektető között oszlik meg.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A Nagyharsányi ikerpince egyik ága több mint 300 éves. Az 1905-ben épített gyönyörű présházat 2007-ben restaurálták és korszerű technológiával újították fel. Több mint 700 hl a tárolótér, korszerű kóracél és barrique hordókban érlelik a nedűiket.

Az ültetvény bemutatása:

Az ültetvényeik Diósviszló határában, a Villányi borvidék egyik legkiemelkedőbb talajadottságú részén helyezkednek el. 2000-ben 3,7 hektáron telepítettek Cabernet Sauvignon-t a hegy gerincétől délre néző dűlőkön. Az ültetvény 240 cm sortávú, ernyő-művelésű, a tőkesűrűség 4400 tőke/ha felett van. 2008-as telepítésű két hektáros Cabernet Franc ültetvényük szintén ernyő művelésű, tőkesűrűsége minimum 5000 tő/ha. Az Imre-völgyben helyezkedik el, amely a helyiek szerint az egyik legjobb termőhely a térségben. 2008-ban telepítettek a hegygerincre Merlot. A 0,75 hektár kiváló fekvésű ültetvényükben hektáronként 5000 tő van. 2008-ban 0,25 hektáron telepítettek délre néző kiváló kitettségű termőhelyen Syrazt, tőkesűrűsége 5000 tő/ha, ernyő-művelésű.

A birtok borai:

Első boraikat 2007-ben készítették, amelyek 2010 tavaszán kerültek forgalomba és 2010-ben máris számos érmet nyertek. A 2007-es Villányi Cabernet Sauvignon Classicus, a Nagyharsányi Borversenyen Nagyarany érmet, a Villányi Borvidéki Borversenyen arany érmet, a Vinagorán szintén arany érmet nyert. A Pannon Bormustrán Csúcsbor kitűntetést szerzett. A 2007-es Villányi Cabernet Sauvignon Pémium elnyerte a Nagyharsányi Champion díjat, a Villányi Borvidéki Borversenyen arany érmes lett, a borvidék legjobb Cabernet sauvignon fajtabora kitűntetést is megszerezte, az Országos CBA Borversenyen Nagyarany érmes lett, az Országos Syngenta Borversenyen Arany érmet nyert, a Debreceni Borfesztivál legjobb vörösborának választották, és a Prestige Reserve válogatás Grand Award díját is elnyerte. A 2009-es Villányi Cabernet Sauvignon-Kékfrankos Rosé aranyérmet nyert a 2010-es Nagyharsányi Borversenyen.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Villányban a Zrínyi utca 17. szám alatti kóstolópincében előzetes egyeztetéssel lehetőség van a megkóstolni a pincészet kiváló nedűit, amelyek természetesen meg is lehet vásárolni. A borturistáknak ugyanitt szállás lehetőséget is kínálnak. Időpont egyeztetés esetén a nagyharsányi pince is megtekinthető, ahol szintén van mód borvásárlásra is.