VESZTERGOMBI PINCE - Szekszárd

Középbirtok

Teljes cím:

7100 Szekszárd, Borkút u. 3.

A birtok története:

Minden régi, nagy múltú városnak megvannak a várossal élő, öregedő és megújuló családjai. Az egyik ilyen a miénk is. A Vesztergombik élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal. Az a családi címer, amit a címkéinken is használunk, az 1700-as évek elejéről származik. Szekszárd első hegybíróját Vesztergombi Györgynek hívták. 1993 fontos évszám nekünk, hiszen ekkor választották meg Vesztergombi Ferencet az „Év Borásza” -nak. Harmadikként nyerte el ezt az igen rangos elismerést, ami akkoriban nem csak borász szakmai érvek, az elkészített borok minősége okán került kiosztásra, hanem szólt a borvidékért, a borvidéken épülő borász közösség érdekében végzett munkának is. Ez utóbbi abban az időben talán nehezebb, emberpróbálóbb feladat volt, mint a birtok fejlesztése. Az évek múlásával a területek növekedtek, ahogy Vesztergombi Csaba is. Édesapját követve csatlakozott a pincei munkákhoz szőlész borász szakmérnökként.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkezünk. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények. Úgy gondoljuk, hogy a Szekszárdi borvidék legjobb dűlőiben rendelkezünk területekkel. Kerékhegy, Bodzás, Hidaspetre, Porkolábvölgy, Szarvastető, Leányvár. A 2004-ben elkészült új pince is erre a birtokméretre lett tervezve. Itt megfelelő körülmények között tudunk erjeszteni, érlelni, palackozni, kóstoltatni. A pince megjelenése is hangsúlyozza a családi jelleget, és harmonikusan illeszkedik a szekszárdi tájba.

További gondolatok a birtokról:

Szekszárd szerintünk az ország legszebb és legjobb borvidéke. Ott ahol a „hegy” a síkkal összeér, és ahol a Duna és a Sió vize mossa a „hegy” lábát, ott találod a Szekszárdi borvidéket. Több nagyobb völgy és ezek kisebb nagyobb mellékvölgyei adnak a vidéknek mással nehezen hasonlítható hangulatot. Ezzel földrajzilag is igen változatos képet mutatva, de ami nekünk talán fontosabb, a megtermelt boroknak is ritkán látott változatosságot adva.