Válibor – Váli Péter borászata - Badacsonyörs

Kisbirtok

Teljes cím:

Badacsonyörs Major u 42.

Ügyvezető igazgató:

Váli Péter

Főborász:

Váli Péter

A birtok története:

Váli Péter 2000-ben alapította meg szőlőbirtokát Badacsonyörsön. Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 9 hektáros terület. A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek szerelem volt első látásra! Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is. A pincészet nagy figyelmet fordít a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A területeket organikusan műveljük, egy-másfél kilós terheléssel, szőlőtőkénként, kézi ,ládás szüreteléssel dolgozunk. A borokat reduktív és fahordós érleléssel készítjük 500 l-es tölgyfahordóban, melyeket 5 évig használunk. A tételek nagy része spontán erjed, kiemelve Badacsony egyedi ízvilágát.

Az ültetvény bemutatása:

Dülőink vulkanikus talajon magas ásványi anyag tartalom mellett Badacsonyörsön a Kisörshegy dülőben találhatóak, illetve A Tóti hegyen, melynek dísze, az ágyús dűlő, ahol a kéknyelünk is található. Ezek mellett Szigligeten és Badacsonyban van bérelt területünk. Összesen 10 ha-on gazdálkodunk. Fajtáink: Kéknyelű, Budai zöld, Szürkebarát, Muskotály, Rajnai Rizling, Olaszrizling, Pinot noir...

A birtok borai:

Tabula Rasa, Pinot Noir, Syrah, Kéknyelű, Kéknyelű szelekció, Szürkebarát, Vince bora, Öregtőkék Olaszrizling, Luca bora, Balatonbor, Budai Zöld, Rozé

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Vendégházunk és vendgészobáink maximum 24 fő befogadására alkalmasak.

További gondolatok a birtokról:

A szőlő termőhelyének, a bor bölcsőjének körültekintő kiválasztása, a csak ott jellemző talajadottságok és mikroklíma alapos megismerése és ezek hangsúlyozása, emellett sok tanulás, munka, türelem és megszállottság az, amivel érdemes bort készíteni. Saját kezünkkel, saját magunknak, saját örömünkre.

Erre a birtokra szavazok