Válibor – Váli Péter borászata - Badacsonyörs
Kisbirtok
Teljes cím:
Badacsonyörs Major u 42.
Email cím:
kezmuvesbor@gmail.comWeboldal:
https://www.valibor.hu
Telefon:
06-30-638-3321
Ügyvezető igazgató:
Váli Péter
Főborász:
Váli Péter
A birtok története:
Váli Péter 2000-ben alapította meg szőlőbirtokát Badacsonyörsön. Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 9 hektáros terület. A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek szerelem volt első látásra! Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is. A pincészet nagy figyelmet fordít a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára.
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
A területeket organikusan műveljük, egy-másfél kilós terheléssel, szőlőtőkénként, kézi ,ládás szüreteléssel dolgozunk. A borokat reduktív és fahordós érleléssel készítjük 500 l-es tölgyfahordóban, melyeket 5 évig használunk. A tételek nagy része spontán erjed, kiemelve Badacsony egyedi ízvilágát.
Az ültetvény bemutatása:
Dülőink vulkanikus talajon magas ásványi anyag tartalom mellett Badacsonyörsön a Kisörshegy dülőben találhatóak, illetve A Tóti hegyen, melynek dísze, az ágyús dűlő, ahol a kéknyelünk is található. Ezek mellett Szigligeten és Badacsonyban van bérelt területünk. Összesen 10 ha-on gazdálkodunk. Fajtáink: Kéknyelű, Budai zöld, Szürkebarát, Muskotály, Rajnai Rizling, Olaszrizling, Pinot noir...
A birtok borai:
Tabula Rasa, Pinot Noir, Syrah, Kéknyelű, Kéknyelű szelekció, Szürkebarát, Vince bora, Öregtőkék Olaszrizling, Luca bora, Balatonbor, Budai Zöld, Rozé
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
Vendégházunk és vendgészobáink maximum 24 fő befogadására alkalmasak.
További gondolatok a birtokról:
A szőlő termőhelyének, a bor bölcsőjének körültekintő kiválasztása, a csak ott jellemző talajadottságok és mikroklíma alapos megismerése és ezek hangsúlyozása, emellett sok tanulás, munka, türelem és megszállottság az, amivel érdemes bort készíteni. Saját kezünkkel, saját magunknak, saját örömünkre.