Tűzkő Birtok Pincészet - Bátaapáti

Nagybirtok

Teljes cím:

Hűvösvölgy u. 4.

Ügyvezető igazgató:

Dr. Erdélyi Árpád

Főborász:

Simon Cecília

A birtok története:

A Tűzkő Birtok története szorosan összekapcsolódik az Apponyi grófi családéval. Az arisztokrata család a kor egyik legmodernebb, magas termelési és minőségi potenciálú pincészetét hozta létre itt a XIX. században. A nagy múltú nemesi család után a TSZ-esítés ezt a birtokot sem kerülte el. Jelenlegi formájában az újragondolt Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Magyarország politikai és gazdasági változásokon ment keresztül, megnyitva az országot a külföldi befektetők előtt. A Toszkánára emlékeztető táj, a szelíd pannon dombok elvarázsolták Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkikat. Antinori márki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője, az egész világon rendelkezik szőlőbirtokokkal. A cél, a Birtok hagyományainak megőrzése mellett újraértelmezni a termőhely kiváló adottságait és azokat a nemzetközi piacokra eljuttatni. Az Antinori színes borválasztékát jól kiegészítik az üde Bátaapáti borok.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A Tűzkő Birtokon 1991-ben épült a kíméletes préseléshez, ellenőrzött hőmérsékletű fermentáláshoz és palackozáshoz szükséges, csúcstechnológiájú berendezésekkel felszerelt új feldolgozó. A 2013-2015 közötti 70 hektár új telepítésről származó szőlőtermés befogadásához 2018-ban a borászat bővítése elindult. A fejlesztés velejárója a szőlészeti géppark, illetve a borászati üzem modernizálása. A borászat emellett rendelkezik egy, a löszdombba fúrt, téglával kirakott, földalatti pincével, amelyet az 1700-as évek elején alakítottak ki. Ez a kiváló adottságú, évi 1 °C-os hőingadozású pince ma is ugyanúgy működik, mint 300 évvel ezelőtt az Apponyiak idejében. Itt találhatók a 225 literes barrique tölgyfahordók és a palackos érlelő is. Az Antinori családhoz tartozik a Palotabozsoki hordóüzem, az Európai Kádárok Kft. A Palotabozsokon készült hordók a kiváló, a francia tölgy minőségével egyenrangú magyar kocsánytalan tölgyből készülnek és részt vesznek a Tűzkő Birtok borainak készítésében.

Az ültetvény bemutatása:

A pincészet szőlőterületei Szekszárdhoz közel (Mőcsény, Mórágy, Bátaapáti), Magyarország hagyományokban egyik leggazdagabb történelmi borvidékén találhatóak. Az időjárási, a domborzati és a talajtani adottságok ideális feltételt teremtenek a szőlőtermesztéshez. A birtokon jelenleg 110 hektáron fehérborszőlőket: Pinot Grigio-t, Traminit, Zöld Veltelinit, Rajnai Rizlinget, Chardonnayt; illetve 60 hektáron vörösborszőlőket: Kékfrankost, Cabernet Franc-ot, Merlot-ot termesztünk.

A birtok borai:

Az utóbbi évek beruházásainak eredményeként boraink minősége folyamatosan emelkedett, így mára az egyediség és a magas minőség a jellemző. Ezt számos külföldi és magyar díj támasztja alá. A pincészet birtok- és prémium borainak alapanyagát kiemelkedő adottságú termőhelyeinken termesztjük és előállításuknál az exkluzív gyártástechnológia az irányadó. A Tűzkő elnevezés pincészetünk legkiválóbb termőhelyét jelöli. Itt termeljük a birtok csúcsborának, a Tűzkő Domb Cuvée-nek az alapanyagát, amely az elért eredményekben is megmutatkozik (Vinalies Internatioal Bordeaux – aranyérem;> Decanter Borverseny – aranyérem és 5*; Monde Selection Bruxelles – aranyérem; Challenge Internatioal Du Vin – aranyérem). A Tűzkő Birtok borok termelési filozófiájának célja, hogy a különféle szőlőkből készült borai tökéletes és változatos ízvilágot tükrözzenek.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Borászatunk számára fontos, hogy borainkat az előállítás színhelyén is bemutassuk, hogy vásárlóink személyesen láthassák a gyönyörű környezetet és a 300 éves földalatti pincéket, ahol a borok készülnek. 40 főig vállaljuk előzetes egyeztetés alapján borkóstolók, borvacsorák szervezését, akár szabadtéri főzéssel egybekötve. Bátaapátiban több szálláshely foglalására van lehetőség (Apponyi Kúria, Naspolya Étterem és Panzió), a környéken kirándulással, vadászattal, lovaglással egybekötött programok várják vendégeinket. Pincészetünknél hétköznap hétfőtől csütörtökig reggel 8 és délután 16 óra között, pénteken reggel 8 és délután 14 óra között palackos és folyóbor készletünkből kedvezményes áron vásárolhatnak. Törzsvásárlóink számára borklubot működtetünk, amelyről információt internetes honlapunkon találhatnak.

Erre a birtokra szavazok