Tokaj Nobilis Szőlőbirtok - Bodrogkeresztúr

Kisbirtok

Teljes cím:

3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth út 103

Ügyvezető igazgató:

Bárdos Sarolta

A birtok története:

A Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapította Bárdos Sarolta és Molnár Péter. Olyan kézműves borászatot kívántak létrehozni, amelynek egyedi minőségű borai a dűlő, a fajta jellegzetességei mellett a készítőknek a természethez fűződő viszonyát is visszatükrözik. Első lépésként megfelelő termőterületeket kerestek. Választásuk Bodrogkisfalud határában a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkre esett, ahol összesen 6 hektár szőlőt telepítettek 1999-ben és 2004-ben. Ezeket a területeket már több száz évvel ez előtt is művelték, és híresek voltak boraik kiemelkedő minőségéről.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Az alapítók célja a dűlők értékeinek megmutatása és természetes borok készítése. Ezért boraik spontán erjednek, az erjesztéshez semmilyen mesterséges anyagot nem használnak. A borászat legfontosabb része a fahordós erjesztő, hiszen a legtöbb bor fahordóban erjed és érlelődik több hónapig. Száraz boraikat - melyek öt-hat hónapot töltenek hordóban - finom seprőn tartják, amit rendszeresen felkavarnak

Az ültetvény bemutatása:

A borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége. Rendkívül szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás után hektáronként 17-19 hl bort szűrnek. Az ültetvényeken négy fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő.

A birtok borai:

Évjárattól függően készítenek késői szüretelésű borokat Sárga muskotályból, Kövérszőlőből. Több fajta házasításából született boruk az Amicus. A késői szüretelésű borok fajtánként szüretelve külön erjednek hordókban, a házasítás március-áprilisban történik.A szigorú terméskorlátozásnak köszönhetően a legtöbb évben sikerül aszúszemet szedniük, amelyből gondos válogatás után 5 vagy 6 puttonyos aszút készítenek. A kierjedt és többször fejtett aszúkat évjárattól függően két-két és fél évig érlelik. A lepalackozott borokat a forgalomba hozatal előtt három-hat hónapig pihentetik. A rendkívül tömör és ásványos borok hosszabb érlelést igényelnek, lassan nyílnak. A 2008-as évjáratban az új telepítésű területek termőre fordulásával mintegy húszezer palack bort készítettek. Ezzel a mennyiséggel elérték a korábban tervezett palackszámot. A borok csak szaküzletekben, éttermekben vagy a pincészetben szerezhetőek be..

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A borászatot Bodrogkeresztúr szívében, egy 19. századi, helyi védettséget élvező parasztházban helyezték el. A hagyományos felosztású, módos parasztház teljes felújítása 2005 szeptemberében fejeződött be. A felújítás során ügyeltek arra, hogy a ház eredeti szerkezetén ne változtassanak. A tartályokat például úgy kellett legyártani, hogy azok elférjenek az ódon falak között. A présházhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol az aszúborokat érlelik. A borászat előzetes bejelentkezéssel látogatható.