Tiffán Ede és Zsolt Pincészete - Villány
Középbirtok
Teljes cím:
7773 Villány, Erkel Ferenc utca 10.
Email cím:
iroda@tiffans.huWeboldal:
http://www.tiffans.hu
Telefon:
(36-72)592 000
A birtok története:
A vállalkozás gyökerei részben családi vonatkozásúak: Tiffán Ede a kilencedik generáció a Tiffán családban, aki Villányban illetve Villánykövesden szőlővel és borral foglalkozik.A vállalkozás másik eredője Tiffán Ede szakmai múltja: a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát 1965-ben elvégezve, 27 évig a villányi nagyüzemekben (Állami Gazdaság, Szövetkezet) okleveles kertészmérnökként szőlészkedett, borászkodott.1967 óta saját szőlőbirtokkal és pincével is rendelkezett.
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
A családi birtok szőlőterületei a villányi borvidék villányi termelési körzetében annak legjobb dűlőiben találhatók: úgymint Jammertálban, Sterntálban, az Ördögárokban, Remetében, a Kopáron és a Várerdőben.A szőlőterület nagysága: 25 hektár A területek zöme déli, a kisebbik része keleti illetve nyugati fekvésű, többségük 130-200 m tengerszint feletti magasságban helyezkednek el.Szőlőfajták: Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon.Az ültetvények művelésmódja középmagas kordon, melyen egy- és kétrügyes rövidcsapos metszést folytatunk.A legjobb fekvésekben - a kiváló minőség elérése érdekében - a visszafogott metszéssel már eleve behatárolt termésmennyiséget még zöldszürettel tovább korlátozzuk.Az ültetvényeket olyan ápolásban részesítjük, hogy a betakarításra kerülő termés teljesen egészséges kerüljön feldolgozásra: e cél elérése érdekében a szüret és a feldolgozás folyamán a fürtöket kétszer megválogatjuk.
A birtok borai:
Számos eredmény közül néhány fontosabb: Les Citadelles du vin 2003: Trophe exellence Paris Vinalies Internationales 2003: arany, 2006: arany Mondial du Pinot Noir 2006: arany (a verseny történetének egyetlen magyar aranyérme) , 2007: ezüst A Magyar Tudományos Akadémia bora 2010 11.Vinagora 2010: arany
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
Lehetőség van :borkóstolóra, étkezésre,borértékesítésre,illetve a zenés,műsoros estek is alappillérei szolgáltatásainknak.
További gondolatok a birtokról:
A feldolgozó és a pince építése 1993-ban kezdődött, és több lépésben alakult ki a mai nagysága és szerkezete.Az épület végső formája Viczencz Ottó tervei alapján alakult ki. Főbb egységei: erjesztőtér, boltíves ászok pince, légkondicionált barrique pince, palackozó, készáruraktár, borkóstolóhelység, terasz.