Tagyon Birtok - Tagyon

Kisbirtok

Teljes cím:

Tagyon Birtok

Ügyvezető igazgató:

Kartaly Béla

Kereskedelmi igazgató:

Kartaly Attila

Marketingigazgató:

Kartaly Attila

Szőlészet vezető:

Fülep Attila

Főborász:

Fülep Attila

A birtok története:

Amikor Kartaly Attila megvásárolta az öreg és kissé kopott présházat a maroknyi területtel, még nem fordult meg a fejében, hogy szőlőt termesszen, bort készítsen és vendégeket fogadjon. Szép lassan fejlődött a történet kerek egésszé: a régi présházból kellemes és kényelmes birtokház lett, kemence épült, nem is kicsi, új szőlő települt, és már másodjára szüreteltek szőlőt, melyből palackozott bor készült. A barátok mellett megjelentek a visszatérő vendégek is, kiknek köre folyamatosan bővül. Már-már hazajárnak ide az emberek. Nem csoda: Attila elsődleges célja az volt, hogy olyan hely szülessen meg a szőlőhegyen, ahova szeretettel járnak az emberek, mintha régi barátokhoz jönnének látogatóba. Ezért is volt fontos, egy olyan csapat megalkotása, mely ezen filozófia mentén tud dolgozni.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A pince 26 méter hosszú, négy méter belmagasságú, modern borászat. 200hl kapacitású, hűthető acéltartályokkal, néhány fahordóval működik jelenleg, de tovább bővíthető. A feldolgozás modern technológiával a pince fölött történik.

Az ültetvény bemutatása:

Olaszrizling, Rizlingszilváni, szürkebarát, és Zengő a fő fajtáink. Összesen 5,7 hektárunk van, amiből jelenleg 3 hektár termő szőlőt művelünk. Ültetvényeink déli fekvésűek, így nem csak mi, de a szőlőink is folyamatosan a Balatont nézik, ami meglátszik a borainkon is. Területeink a hegyestű szoknyájánál találhatóak, ami alapvetően meszes talaj, a fele kordonos művelésű, a másik fele pedig lengőkaros. Magas minőségű borok készítése a cél, így komoly odafigyeléssel, hozamkorlátozással műveljük területeinket.

A birtok borai:

Pincészetünk zászlóshajója az Olaszrizling. Készítünk belőle friss könnyed jóivású Balatonbort, hegybort mellyel be tudjuk mutatni a terroire-t, kései szüretelésü, de teljesen száraz düllő szelekciót, és a Nivegy-völgy büszkeségét, a Nivegy OEM-et is. Ezen kívül készítünk még friss könnyed borokat, rizling szilvániból, és zengőből is.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Fontosnak tartjuk, hogy legyen közvetlen kapcsolatunk a fogyasztókkal, ezért a kezdetektől fogva személyes borkóstolóval, pincelátogatással várjuk vendégeinket. 2017 óta panorámás borteraszunkon A'la Carte éttermet üzemeltetünk. Az alapanyagok gerincét konyhakertünk, és fűszerkertünk adja. Amit pedig nem tudunk magunk megtermelni, azt lehetőség szerint helyben szerezzük be. Szerencsére a Nivegy-völgy elhalmoz minket kézműves termékekkel. A hideg előételeken kívül, kemencés fogásokat kínálunk. Nyáron pedig Pallag Dávid Michellinre jelölt séf gondoskodik a konyháról. A bor és kemencés ételek mellé számos program társul: vitorlázás, gyalogtúrák, élményfestések, jógahétvégék, csapatépítő programok közül válogathat az ide látogató. Esküvőhelyszínként is működünk, 10-100 főig. A birtokon és annak közvetlen környezetében szálláshely is várja az oda érkezőket - a szőlőhegy közepén, pazar panorámával a Balatonra, 22 főig.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A Birtok a Hegyestű szoknyájánál található, a Balaton Felvidéki Nemzeti Parkban. A Kéktúra útvonal szeli ketté. Igazi családi program, hiszen a Hegyestű Geológiai Bemutató Központ, a Szent Balázs hegyi romtemplom gyalog 30 percen belül megközelíthető, de a monoszlói tanösvényt is érdemes végigjárni.

További gondolatok a birtokról:

Igen fontosnak tartjuk a környék ízeinek bemutatását, hiszünk Nivegy-völgyben, az itteni emberek tehetségében. Szeretnénk ezt minél több vendégnek megmutatni, hogy jó itt, izgalmas itt, rengeteg érték rejtőzik itt. Szerelmesek vagyunk ebbe a vidékbe.