Szent Benedek Pincészet - Tállya

Kisbirtok

Teljes cím:

3907 Tállya, Árpád tér 6.

Ügyvezető igazgató:

Dr. Farkas Géza

Főborász:

Ádám József

A birtok története:

A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába. Mára sikerült kialakítani egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet Európa földrajzi közepén, Tállyán található. A szőlőterületeken erős terméskorlátozással hektáronként csak 25-30 mázsa szőlőt termelnek, melynek feldolgozása adja az alapot a kiváló borokhoz. A borász, Ádám József és a tulajdonos megtalálta a közös hangot, mindketten vallják, hogy a tokaji hírnevét vissza kell állítani, melyet csak minőségi borokkal lehet elérni.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A pincészet Tokaj-hegyalján, Tállyán található. Az épület a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kőből épült, kb. 200 évvel ezelőtt. A ház alatt, vele azonos nagyságú, boltíves borházban (présház) végezzük ma is a szőlő feldolgozását, és a borok kezelését. A 3 ágú, kőboltozatos pince teljes hossza 70 méter. A pince páratartalma és hőmérséklete megfelel a borok érlelésének. Borászat A szőlőtermés jelentős korlátozásával - leválogatással - kizárólag magas színvonalú, exkluzív borokat állítunk elő, a száraz boroktól a hatputtonyos aszúig. Minden tétel fahordós erjesztéssel és érleléssel készül. A Remete és az édes borok 6-8 hónap, a száraz borok 6-18 hónap, a borkülönlegességek pedig a jogszabály által előírt időt meghaladó érlelést kapnak, ami aszú esetében közel három év fahordós érlelést jelent. A Delta bogyózó és a Bucher pneumatikus prés biztosítja a termés kíméletes és korszerű feldolgozását. A prés lezárható, áztatandó tételek esetén áztató tartályként is működik.

Az ültetvény bemutatása:

A tállyai területek talaja sok helyen erősen köves, ez biztosítja a borok minerális, férfias karakterét. Az ültetvényeket 1950-85. között ültették, különböző térállással (2x1, illetve 3,5x0,9 között)

A birtok borai:

Remete 2006 édes fehér bor Remete 2007. édes fehér bor Remete 2009. édes fehér bor Furmint 2006. száraz fehér bor Furmint 2007. száraz fehér bor Tokaji Furmint 2008. száraz fehér bor Tokaji Furmint 2009. száraz fehér bor Tokaji Hárslevelű Nyírjes-dűlő 2009. száraz fehér bor Tokaji Furmint Szent Tamás-dűlő 2006. száraz fehér bor Tokaji Furmint Szent Tamás-dűlő 2008. száraz fehér bor Tokaji Furmint Szent Tamás-dűlő 2009. száraz fehér bor 6 puttonyos tokaji aszú 2003. édes fehér bor 5 puttonyos tokaji aszú 2005. édes fehér bor

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Tállya: Ásványmúzeum, gótikus templom (barokkizált), Regéc és Boldogkőváralja: vár Vizsoly: a vizsolyi biblia és a templom