Szél Fiai Fogadó & Cellárium - Nyúl

Kisbirtok

Teljes cím:

9082 Nyúl, Vaskapu 71.

A birtok története:

Üzleti vállalkozásaim voltak Bécsben, Győrött, Budapesten, Nagyváradon. Lakásom Gumpoldskirchenben ( K&K legrégebbi ″Heurigerstadtt″-ja, szabad fordításban ″kocsmafalva″) és Győrben volt, nagyszülői és egyben feleségem városa, Eger. Lehetett volna ez a birtok akár Burgerlandban, a Fertő tó mentén, vagy a Wienerwald tövében, netán a Nagyeged oldalában. Nem ott lett. Ez is véletlen....? Egy barátom hívott meg Nyúlra a parasztházába, és az esti órákban a nyugágyban pilledve, egy pohár bort harapdálva, olyan csönd, nyugalom ölelt körül, annyi csillag ragyogott az égen, hogy beleszerettem.... Ebbe a kis szurdikba, a dimbes dombos vidékbe, a homokba vájt likpincékbe. Itt valamit venni kell ! Ezt is cselekedtem, így kerültem ide Nyúlra. Az is véletlen, hogy Nyúl a Pannonhalmi Borvidék része, és ez a löszfalak között bujkáló, szurdiknak becézett szekérút, egy öreg pincesor is egyben.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Az M1-es autópályától és Győrtől alig tíz percre, Pannonhalma felé letérve, majd a nyúli templomnál jobbra kanyarodva a szőlő „hegyre” felhajtva található a Szél Fiai Fogadó és Cellárium. Az út utolsó 500 méterén már romantikus ″szurdikokban″ , lösz mélyutakon kanyargunk, melynek két oldalán pincebejáratok hangolják a vendégeket a látni és ízlelni valóra. A Vaskapu utca mára a Pannonhalmi Borvidék méltán legszebb pincesorává vált. A Fogadó téglaboltíves pincéje folyamatosan bővül-hosszabbodik: telente, amikor a szőlővel nincs munka és a borokkal is kevesebb a tennivaló, a ″Cellárium″-ot bővítve készül a hely az újabb évjárat borainak. E pince végében a pannonhalmi talaj keresztmetszetét, a hajdani pannon tenger altalaját vehetjük szemügyre.

Az ültetvény bemutatása:

Minden ültetvény vásárolt, a szőlő fele része gyalogtőke, másik fele hagyományos magas művelésű kordon, 8 szemre metszve. A szőlők életkora 25-45 év közöttire tehető. A területen talajt nem művelünk, csak füvet nyírunk, biológiailag tiszta lombtrágyákat használunk, elvetjük a preventív, felszívódó permetszerek használatát. Rovarölő vegyszereket nem használunk. A szőlőink a Vaskapu dűlő dombtetőn fekszenek, észak-déli kitettségben, széljárta, egész napos napsütésnek kitéve.

A birtok borai:

A szőlőfajtákból adódóan Müller Thurgau, Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Tramini, Chardonnay, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noire, Zweigelt, alkalmanként Kékoportó, és ezen szőlők borainak házasítása adja a szortimentet. Egyedi nevet kap a rozé borom, ami esetemben egy stílust képvisel. A vörös boraimmal egy menetben, 4-5 hónapos seprőn tartással, kevergetéssel, almasav bontással készül ez a rozé, mely vastagsága, krémessége miatt kapta a nevét, ″Krém Rózsi″. A birtok fehér cuvée-je a “St Borbála” , amely tramini-chardonnay házasítás, mely a birtokot a jégeső ellen védelmező „privát védőszentünk” nevét kapta, akinek a birtok elején kápolnát is építettünk. A birtok vörös cuvée-jének neve: “Peti-Fleur”, amely merlot és cabernet sauvignon házasítás. A név nem elírás, hanem szójáték, a franciás hangzás ellenére gyermekimre (Péter, Virág) utal a név.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Győrtől és Pannonhalmától pár kilométerre található, honfoglalás kori településünk, Nyúl. A Pannonhalmi Borvidékhez tartozó szőlőföldek között, a „Lila-hegy” szőlődombján, lösztalajba mélyen bevájódott, romantikus pincesoron közelíthető meg a vidéki jelleget hangsúlyozó étterem, hotel, kézmíves borpince. A vidéki élet múltbéli nyugodt, békés hangulatát, nagyanyáink és a régmúlt íz-világát, a magyar ételek és borok közös harmóniáját kívánjuk a hozzánk látogató vendégek részére bemutatni. Éttermünket ennek megfelelően a népi kékfestő stílusában rendeztük be, konyhánk a parasztság, cigányság, vidéki nemesség ünnepi ételeit készíti. Reményeink szerint nem csupán az ide látogató külföldi, de a hazai vendégek részére is képesek vagyunk örömteli meglepetést okozni. A www.winecellarinn.hu portálon, és a facebook oldalakon további információt talál rólunk: http://www.facebook.com/pages/Sz%C3%A9l-Fiai-Fogad%C3%B3-Cell%C3%A1rium/295653358837

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

WEB oldalunkon a link gyűjteményben, ajánlóban a környék látnivalóiról kaphatnak az érdeklődők részletes információt. Kiránduló utak, vadregényes erdei ösvények, szurdikok, a dimbes-dombos vidék a természetjárók és hegyi kerékpározók részére kínál sokrétű programot. A Bakony, az ott található kisvasút, a Cuha völgy, Pannonhalma és az Apátság, a Porvacseszneki vár, Zircen a Ciszterciták, az arborétum, Bakonybél és a Gerence-völgy, Győr és Pápa termálfürdői mind a közelünkben található, értékes kirándulási célok.

Erre a birtokra szavazok